Terug naar resultaten

6x reizen met smaak

Lekker eten en reizen, een perfecte combinatie. Proef een Slavisch soepje in Krakau of ga dineren in het beste restaurant ter wereld. En wat dacht je van een kop koffie in São Paulo? Verrukkelijke reisinspiratie in een 6-gangen wereldmenu.

1. Eerste Gang. Koud voorgerecht in Parma

Geen diner is compleet zonder lekker voorgerecht. Rauwe ham is een veel gekozen koud voorgerecht in Italië. Populair is de Italiaanse Parmaham of Prosciutto di Parma.

Parmaham wordt gemaakt in de provincie Parma, midden in de zogenaamde Italiaanse Food Valley. Bijzonder aan de ham is dat-ie gedroogd wordt aan de frisse berglucht. Bij restaurant La Greppia (1) kun je de verrukkelijke ham proeven in salades en luxe sandwiches, en natuurlijk als voorgerecht met Parmezaanse kaas.

De stad Parma puilt uit van de goede restaurants, maar niet alleen lekkerbekken kunnen hier hun hart ophalen. De stad heeft ook veel prachtige, historische bezienswaardigheden. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder een kijkje in het schitterende Teatro Farnese (2).

Foto: Visualhunt


2. Tweede Gang. Beroemde Slavische soep

De Slavische keuken is vooral een eenvoudige keuken. Het zijn vooral deegwaren, soep en vleesgerechten die de menukaart domineren. Een beroemde soep is borsjtsj, of borscht. Het belangrijkste ingrediënt is rode biet. Die wordt gestoofd met ui, wortels, aardappelen, witte kool en paprika.

In het Russische Sint Petersburg eet je de lekkerste borsjtsj bij restaurant Gogol (3). Sint Petersburg heeft een vrij chique diner scene met veel goede restaurants.

In het Poolse Krakow smaakt de borscht perfect bij Przystanek Pierogarnia (4). Dit restaurant serveert naar verluid ook de beste pierogi, Poolse dumplings met gehakt, spek, aardappelen, witte kool (of bloemkool), uien en champignons.

Foto: avlxyzCC BY-SA


3. Derde Gang. Hoofdgerecht in Denemarken

Denen zouden het gelukkigste volk ter wereld zijn. Daar dragen de prachtige stranden, idyllische eilanden en fotogenieke fjorden, meren en bossen vast aan bij.

Maar foodies worden natuurlijk het aller gelukkigst van Noma (5), het beste restaurant ter wereld! Het restaurant, dat in Kopenhagen in een voormalig pakhuis uit de 18de eeuw zit, heeft twee Michelinsterren. De naam is een samentrekking van de woorden nordisk (Scandinavisch) en mad (eten). Het restaurant werd in 2004 opgericht door de chefs Claus Meyer en René Redzepi en domineert als jaren de internationale ‘beste-restauranten-lijsten’. Op de menukaart vind je bijzondere gerechten als ‘plantenmerg met gezouten groenten’.

FotocyclonebillCC BY-SA


4. Vierde Gang. Kaasplankje in Parijs

Je zou denken dat wij Nederlanders als Kaaskoppen de grootste kaasconsumenten ter wereld zijn. Met 19.1 kilogram kaas per jaar per persoon zijn we ook zeker geen kleinverbruikers. We staan daarmee wereldwijd op de tiende plaats. De Fransen staan op nummer één. Ze verorberen gemiddeld 26.3 kilogram kaas per jaar, per persoon.

De beste plekken om in de Franse hoofdstad Parijs te genieten van de klassieke combinatie wijn en kaas, zijn de restaurants Cafe de Flore (6) en L'Affineur' Affiné (7).

Bij Cafe de Flore sip je, aan de beroemde boulevard Saint Germain, van je wijntje in gezelschap van de hip en happening. Moet je een keer hebben meegemaakt, en ze serveren een rijke planche à fromage. L'Affineur' Affiné is een echt kaasrestaurant, een fromagerie. Niet te duur, wel de meest uitgebreide kaaskaart van Parijs.

 Foto: Ewan-M, CC BY-SA


5. Vijfde Gang. Zwitsers toetje

Geen diner is af zonder lekker nagerecht en wie is er nou niet dol op chocolade? Hét vakantieland voor liefhebbers van chocolade is Zwitserland.

Het land van Nestlé, Milka en Toblerone heeft veel hotspots voor cacaofans! Wat dacht je van een rondleiding door SchoggiLand (8), de chocoladefabriek van Maestrani. In het ‘Chocolarium’ mag je proeven van het bruine goud in alle vormen en maten.

Wil je op je gemak genieten van de lekkerste chocoladengerechten, dan is Cafe Schober (9) je Mekka. Ook de tientallen soorten chocolademelk zijn hemels.

Foto: Pixabay


6. Zesde Gang. Koffie in São Paulo

Vooruit, bij een goed stuk chocola hoort natuurlijk ook een verrukkelijk kopje koffie. En waar drink je die beter dan in het land waar de meeste koffie ter wereld wordt geproduceerd: Brazilië.

De Brazilianen drinken hun koffie bij voorkeur sterk, heet en zoet. Restaurants serveren in piepkleine kopjes de cafezinho, met veel suiker en zonder melk. Boek bij Brazil For All Tours (10) in São Paulo een rondleiding op een koffieplantage om te zien hoe de productie in z’n werk gaat.

Voor een proeverijtje van de lekkerste koffie in de stad strijk je neer bij Coffee Lab (11).

FotowonderferretCC BY 2.0


Duurste eten ter wereld

Noma in Kopenhagen mag dan wel het beste restaurant ter wereld zijn, ze serveren er vast niet het duurste ingrediënt ter wereld. Dat is de Matsutake-paddenstoel. Zo zeldzaam, dat één exemplaar al honderden euro’s kost. Geld over? Bestel ze in Tokyo bij restaurant Toriichi Shinise (12).

 

Zoete geschiedenis

Het verhaal gaat dat chocola per toeval werd ontdekt door een Tolteek. Tolteken leefden ongeveer 2000 jaar geleden in Midden- en Zuid-Amerika. Zij gebruikten de vruchten van de cacaoboom wel, maar alleen het pulp. Rauwe cacaobonen zijn namelijk erg bitter.

Op een dag gooide een Tolteek een zak ‘cacaoafval’ in het vuur. De brandende cacaobonen verspreidden zo’n heerlijke geur dat de man ze uit het vuur haalde. Toen ze waren afgekoeld, plette hij ze onder een steen. De papperige massa die toen ontstond, was de eerste chocolade.

 

Overnachten

In Parma, Sint Petersburg, Kopenhagen, Krakau, Parijs, Zürich en São Paulo vind je veel hotels in de buurt van de beste restaurants.

 

Top 3 vreemde wereldgerechten

1. Balut. Een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Wordt gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam.

2. Sannakji. Mmm, een bordje levende, kronkelende babyoctopussen. Waar anders wordt het gegeten dan in Japan.

3. Casu Marzu. Een verrukkelijke kaastaart uit Sardinië. Met levende larven.

 

Contacten

1. La Greppia: Strada Giuseppe Garibaldi 39, 43121, Parma, Italië, +39 0521233686

2. Teatro Farnese: Palazzo Della Pilotta, 43121, Parma, Italië

3. Gogol: Malaya Morskaya St., 8, St. Petersburg, Rusland, +7 8123126097

4. Przystanek Pierogarnia: Bonerowska 14, Krakau 31-030, Polen, +48 796449886

5. Noma: Strandgade 93, Kopenhagen 1401, Denemarken, +45 32963297

6. Cafe de Flore: 172 boulevard Saint Germain, Parijs, Frankrijk, +33 145485526

7. L'Affineur' Affiné: 51 rue Notre Dame de Lorette, 75009 Parijs, Frankrijk, +33 966942215

8. SchoggiLand: Toggenburgerstrasse 41, Flawil CH-9230, Zwitserland, +41 712283888

9. Cafe Schober: Napfgasse 4, Zürich 8001, Zwitserland

10. Brazil For All Tours: Rua Vinte E Nove de Outubro 59, São Paulo 03510-000, Brazilië, +55 11972994077

11. Coffee Lab: R. Fradique Coutinho, 1340 - Pinheiros, São Paulo, 05416-001, Brazilië, +55 1133757400

12. Toriichi Shinise: Kyoto-shi Nakagyo-ku Teramachi-dori Sanjo-agaru Tenshojimae-cho 523, Tokyo, Japan