By Expedia Team, on February 16, 2017

6x reizen met smaak

Lekker eten en reizen, een perfecte combinatie. Proef een Slavisch soepje in Krakau of ga dineren in het beste restaurant ter wereld. En wat dacht je van een kop koffie in São Paulo? Verrukkelijke reisinspiratie in een 6-gangen wereldmenu.

### Eerste Gang. Koud voorgerecht in Parma

Geen diner is compleet zonder lekker voorgerecht. Rauwe ham is een veel gekozen koud voorgerecht in Italië. Populair is de Italiaanse Parmaham of Prosciutto di Parma.

Parmaham wordt gemaakt in de provincie Parma, midden in de zogenaamde Italiaanse Food Valley. Bijzonder aan de ham is dat-ie gedroogd wordt aan de frisse berglucht. Bij restaurant La Greppia (1) kun je de verrukkelijke ham proeven in salades en luxe sandwiches, en natuurlijk als voorgerecht met Parmezaanse kaas.

De stad Parma puilt uit van de goede restaurants, maar niet alleen lekkerbekken kunnen hier hun hart ophalen. De stad heeft ook veel prachtige, historische bezienswaardigheden. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder een kijkje in het schitterende Teatro Farnese (2).

Foto: Visualhunt

### Tweede Gang. Beroemde Slavische soep

De Slavische keuken is vooral een eenvoudige keuken. Het zijn vooral deegwaren, soep en vleesgerechten die de menukaart domineren. Een beroemde soep is borsjtsj, of borscht. Het belangrijkste ingrediënt is rode biet. Die wordt gestoofd met ui, wortels, aardappelen, witte kool en paprika.

In het Russische Sint Petersburg eet je de lekkerste borsjtsj bij restaurant Gogol (3). Sint Petersburg heeft een vrij chique diner scene met veel goede restaurants.

In het Poolse Krakow smaakt de borscht perfect bij Przystanek Pierogarnia (4). Dit restaurant serveert naar verluid ook de beste pierogi, Poolse dumplings met gehakt, spek, aardappelen, witte kool (of bloemkool), uien en champignons.

Foto: avlxyz, CC BY-SA

### Derde Gang. Hoofdgerecht in Denemarken

Denen zouden het gelukkigste volk ter wereld zijn. Daar dragen de prachtige stranden, idyllische eilanden en fotogenieke fjorden, meren en bossen vast aan bij.

Maar foodies worden natuurlijk het aller gelukkigst van Noma (5), het beste restaurant ter wereld! Het restaurant, dat in Kopenhagen in een voormalig pakhuis uit de 18de eeuw zit, heeft twee Michelinsterren. De naam is een samentrekking van de woorden nordisk (Scandinavisch) en mad (eten). Het restaurant werd in 2004 opgericht door de chefs Claus Meyer en René Redzepi en domineert als jaren de internationale ‘beste-restauranten-lijsten’. Op de menukaart vind je bijzondere gerechten als ‘plantenmerg met gezouten groenten’.

Foto: cyclonebill, CC BY-SA

### Vierde Gang. Kaasplankje in Parijs

Je zou denken dat wij Nederlanders als Kaaskoppen de grootste kaasconsumenten ter wereld zijn. Met 19.1 kilogram kaas per jaar per persoon zijn we ook zeker geen kleinverbruikers. We staan daarmee wereldwijd op de tiende plaats. De Fransen staan op nummer één. Ze verorberen gemiddeld 26.3 kilogram kaas per jaar, per persoon.

De beste plekken om in de Franse hoofdstad Parijs te genieten van de klassieke combinatie wijn en kaas, zijn de restaurants Cafe de Flore (6) en L’Affineur’ Affiné (7).

Bij Cafe de Flore sip je, aan de beroemde boulevard Saint Germain, van je wijntje in gezelschap van de hip en happening. Moet je een keer hebben meegemaakt, en ze serveren een rijke planche à fromage. L’Affineur’ Affiné is een echt kaasrestaurant, een fromagerie. Niet te duur, wel de meest uitgebreide kaaskaart van Parijs.

Foto: Ewan-M, CC BY-SA

### Vijfde Gang. Zwitsers toetje

Geen diner is af zonder lekker nagerecht en wie is er nou niet dol op chocolade? Hét vakantieland voor liefhebbers van chocolade is Zwitserland.

Het land van Nestlé, Milka en Toblerone heeft veel hotspots voor cacaofans! Wat dacht je van een rondleiding door SchoggiLand (8), de chocoladefabriek van Maestrani. In het ‘Chocolarium’ mag je proeven van het bruine goud in alle vormen en maten.

Wil je op je gemak genieten van de lekkerste chocoladengerechten, dan is Cafe Schober (9) je Mekka. Ook de tientallen soorten chocolademelk zijn hemels.

Foto: Pixabay

### Zesde Gang. Koffie in São Paulo

Vooruit, bij een goed stuk chocola hoort natuurlijk ook een verrukkelijk kopje koffie. En waar drink je die beter dan in het land waar de meeste koffie ter wereld wordt geproduceerd: Brazilië.

De Brazilianen drinken hun koffie bij voorkeur sterk, heet en zoet. Restaurants serveren in piepkleine kopjes de cafezinho, met veel suiker en zonder melk. Boek bij Brazil For All Tours (10) in São Paulo een rondleiding op een koffieplantage om te zien hoe de productie in z’n werk gaat.

Voor een proeverijtje van de lekkerste koffie in de stad strijk je neer bij Coffee Lab (11).

Foto: wonderferret, CC BY 2.0