Terug naar resultaten

7 sublieme roadtrips

Reizen is vrijheid, maar niks voelt zo vrij als een roadtrip. Zonnebril op, muziekje erbij en lekker toeren! De bestemming is eigenlijk bijzaak, maar deze zeven roadtrips behoren tot de mooiste ter wereld.

1. Zingende duinen in Gobi

De Amerikanen hebben er een woord voor: void travel. Uren aan een stuk rijden door prachtige lege vlaktes. Stippel je eigen Gobiwoestijn-route uit door het ‘zingende zand’ (het geluid van de wind), van de Khongoryn Els-duinen.

Ulaanbaatar is de hoofdstad van Mongolië en daar kun je een voertuig kopen of huren. Rijd de ongelofelijk mooie route naar Dalanzadgad, en zeg dan de kleur groen voorlopig vaarwel.

Het Gobi Mirage Tourist Camp (1) is een fijne stop als je al een tijdje van elke vorm van comfort verstoken bent. Je kunt er overnachten in een joert of ger (een traditionele, ronde vilten tent), en er zijn warmwaterdouches die op zonnecellen werken. Bij View Mongolia Travel and Tours (2) kun je informatie en kaarten krijgen.

Foto: Pixabay


2. De klassieker: Route 66

Het is de klassieker onder de roadtrips en nog steeds een van de leukste. Al was het alleen maar omdat je de hele rit het gevoel hebt dat je in een Amerikaanse film speelt. De autoweg gaat van Chicago naar Los Angeles en doorkruist acht staten.

Van oost naar west zijn dit Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië.

Onderweg kun je kiezen uit talloze motels en hotels om te slapen. Maak in Texas een stop in het plaatsje Adrian. Bestel een klassieke iced tea in het Midpoint Café (3) dat min of meer op de helft van Route 66 ligt. Je kunt hier ook veel geinige souvenirs kopen, zoals Route 66-nummerborden.

Foto: Pixabay


3. Van fjord naar fjord in Noorwegen

De route van Bergen naar Trondheim in Noorwegen is een van de mooiste routes in Europa. Je rijdt langs de fjorden en schitterende berglandschappen.

Hopelijk heb je geen last van claustrofobie, want de route voert ook door een van de langste tunnels ter wereld. De Gudvanga-tunnel is meer dan 11 kilometer lang!

Handig: in Noorwegen is wildkamperen toegestaan. Zo bespaar je een hoop hotelkosten. Er wordt dan wel van je verwacht dat je de boel netjes achterlaat en geen overlast veroorzaakt.

Bezoek even noordelijk van Trondheim het Bølareinen natuurpark (4), waar je de beroemde prehistorische rotstekeningen kunt bekijken. En laad je energie op voor de terugreis met een traditioneel maaltje bidos (rendierbouillon) bij restaurant To Rom og Kjokken (5).

Foto: Pixabay


4. Extreme uitzichten in Argentinië

Langs de Argentijnse Ruta 40 hoef je je niet te vervelen. Hij is 5000 kilometer lang en voert langs het Andesgebergte door twintig Nationale Parken. De route verbindt Rio Gallegos is het zuiden met La Quiaca in het noorden.

Onderweg val je van het ene extreme uitzicht in het andere. In de ruige, droge landschappen van de provincie Mendoza waan je je in het Wilde Westen. Terwijl de provincie Santa Cruz, in Argentijns Patagonië, een ijzig paradijs is vol gletsjers en meren.

Argentinië ligt aan de andere kant van de evenaar, dus de seizoenen zijn omgekeerd. De beste reistijd over de Ruta 40 is de plaatselijke zomer: van half oktober tot half april. Laat in Parque Nacional Los Glaciares (6) de auto even staan, en boek er de onvergetelijke hike met gids naar de Morena-gletsjer.

Foto: Pixabay


5. Cabot Trail in Canada

Walvissen spotten, kreeft eten en eindeloos rijden door uitgestrekte groene wouden. Dat zijn zomaar wat hoogtepunten van een roadtrip over de Canadese Cabot Trail.

De route doorkruist Victoria County en Inverness County op het eiland Cape Breton. De weg rondom het eiland gaat langs sprookjesachtige bossen en ruige kustlijnen.

In Breton Highlands National Park (7) heb je uitzicht over de Golf van St. Lawrence, een goede plek om migrerende walvissen te spotten.

Cape Breton is ook bekend vanwege de klassieke, Keltische viooltraditie. Een vrolijke voorstelling in het Colaisde na Gàidhlig Gaelic College (8) is eigenlijk een must.

Foto: Pixabay


6. Langs de kust van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een ideaal land voor een roadtrip. Het land heeft een goed onderhouden wegennet en er valt genoeg te zien. Let wel op: in Zuid-Afrika rijdt men links.

Een van de mooiste routes is de 2000 kilometer lange weg van Kaapstad naar Durban. Je rijdt langs stranden en wildparken en kunt bijvoorbeeld het Xhosa-dorp Khaya La Bantu (9) bezoeken. De Xhosa is een bevolkingsgroep die al eeuwen op traditionele manier in het oosten van Zuid-Afrika leeft.

Rijd vooral ook een stuk door het Addo Elephant National Park (10), waar behalve olifanten ook leeuwen en zwarte neushoorns langs de weg kuieren.

Foto: Pixabay


7. Great Ocean Road in Australië

Nog een klassieker: de Great Ocean Road (B100) in Australië. Deze weg begint bij Torquay net onder Melbourne en voert je 244 kilometer westwaarts tot aan het havenstadje Warrnambool.

De route kronkelt langs mooie kustplaatsen, ruige kliffen, surfstranden en adembenemende uitzichten. Plan het zo, dat je een magische zonsondergang kunt meemaken bij de beroemde rotsformaties Twaalf Apostelen. Ze liggen vlak bij Port Campbell National Park (11), waar bizarre kalkrotsen mooie plaatjes opleveren.

Foto: Pixabay


Eten en drinken

Ga je roadtrippen? Doe goede research naar eetgelegenheid onderweg. Sommige routes zijn buiten het seizoen vrij uitgestorven. Neem genoeg houdbaar voedsel mee om het minstens drie dagen uit te houden.

 

Mysterieuze route

Route 66 is de bekendste weg van de Verenigde Staten en misschien wel van de hele wereld. In 1926 kreeg de route Chicago-Los Angeles nummer 66 toegewezen. Het was de eerste nationale oost-west verbinding. Maar, nergens staat de weg nog op een landkaart. De route is voor 85% nog te berijden, maar soms onherkenbaar en onvindbaar. Op diverse plaatsen staan Route 66-borden die zijn geplaatst door privéorganisaties. Deze wegen leiden naar winkels of hotels. Als je Route 66 wilt rijden, bereid je dan goed voor en zoek uit waar de route precies loopt.

 

Overnachten

Op een roadtrip door Amerika, Noorwegen, Canada, Zuid-Afrika en Australië vind je gemakkelijk slaapplekken. In Mongolië en Argentinië is dat wat lastiger en moet je je goed voorbereiden.

 

Top 3 road movies

1. Thelma and Louise. Een lach en een traan in de film waarin Geena Davis en Susan Sarandon Texas, New Mexico en Arizona doorkruisen.

2. Easy Rider. Peter Fonda en Dennis Hopper gaan uit hun dak op de motor van Los Angeles naar New Orleans.

3. The Motorcycle Diaries. Ernesto Guevara rijdt op zijn Norton 500 motorfiets uit 1939 door Latijns-Amerika.

 

Contacten

1. Gobi Mirage Tourist Camp: South-Gobi Aimag, Khankhongor Soum, Gobi Gurvansaikhan National Park 212503, Mongolië

2. View Mongolia Travel and Tours: #105, 34 Building, 12 Khoroo, Baga Toiruu Street, Chingeltei District, Mongolië, +976 90099908

3. Midpoint Café: 305 West Historic Route 66, Adrian, TX 79001, USA, +1 8065386379

4. Bølareinen natuurpark: Helgesveien 65, Steinkjer, Norwegen, +47 92435011

5. To Rom og Kjokken: Carl Johans gate 5, Trondheim 7010, Noorwegen, +47 73568900

6. Parque Nacional Los Glaciares: (9405) El Calafate, Santa Cruz Avenida Del Libertador 1302, El Calafate Z9405AHY, Argentinië, +54 2902491005

7. Breton Highlands National Park: Ingonish, Nova Scotia B0C 1L0, Canada, +1 9022242306

8. Colaisde na Gàidhlig Gaelic College: 51779 Cabot Trail, Baddeck, NS B0E 1B0, Canada, +1 9022953411

9. Khaya La Bantu: 6, Mooiplaas, Zuid-Afrika +27 438511011

10. Addo Elephant National Park: R335 Paterson Road, Addo, 6105, Zuid-Afrika, +27 422338600

11. Port Campbell National Park: Great Ocean Road, Melbourne, Victoria 3269, Australië