Terug naar resultaten

Top 6 wandelroutes van de wereld

Nederlanders hebben niet alleen reizen in hun bloed, het zijn ook echte wandelgekken. Als het even kan trekken we de stoute wandelschoenen aan en bedwingen we de mooiste paden. De hiking-experts van Expedia delen hun favoriete wandelroutes overal ter wereld. Kleine verrassing voor wie de Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis fantastisch vond: de oer-Hollandse wandelroute Oostvaardersplassen, waar de film is opgenomen, staat ook in de lijst!

1. Yosemite Grand Traverse

Dit wordt door kenners wel de mooiste wandelroute ter wereld genoemd. Hij is ook meteen lekker pittig: de tocht duurt zeven tot acht dagen en je moet er een puike conditie voor hebben. De trek voert langs de indrukwekkende hooggebergten van de Sierra Nevada: besneeuwde valleien, glasheldere rivieren, watervallen en zeldzame reuzensequoiabossen zijn voor een dikke week je uitzicht.

Slapen doe je in een tentje, midden in de wildernis. Onderweg kom je coyotes tegen, en ongetwijfeld lukt het je om een van de vele soorten uilen, hazen, leguanen, vossen en andere parkbewoners vast te leggen. Zorg voor genoeg geheugen in je camera!

De hike kan alleen gedaan worden in juli, augustus en september en je kunt ’m bijvoorbeeld boeken bij Southern Yosemite Mountain Guides (1). De tocht is vanwege de uitrusting en voorbereidingen niet goedkoop. Reken op zeker 1500 euro.

Foto: Visualhunt

 


2. Machu Picchu Inca Trail

Meer dan vijfhonderd jaar geleden woonden er in de Incastad Machu Picchu in Peru waarschijnlijk koningen en hoge adel. De route van de beroemde trail, van het dorpje en Incasite Ollantaytambo helemaal de berg op, was maar bij een paar Inca-edelen bekend. Toen de Spaanse veroveraars die vermoordden, raakte de stad in vergetelheid.

Inmiddels kun je de beroemde trek te voet (er gaat ook een treintje) in vier tot vijf dagen maken. De meeste avonturiers doen dat vanuit de stad Cusco. Heb je daar onverhoopt trek in een steengoede bak koffie, bezoek dan de vrolijk gekleurde koffiebar Café Para Chicas (2).

Tijdens de tocht kom je verschillende Incasites tegen en het uitzicht maakt dat je je camera waarschijnlijk niet weg kan stoppen. Tijdens de soms zware klim wordt je bagage meestal door dragers meegesjouwd, dat scheelt. Het weer is afwisselend bloedheet of regenachtig. Maar ben je eenmaal boven, dan heb je ook wat: een van de mooiste historische plekken ter wereld aan je voeten en 360 graden adembenemend uitzicht over de Andes. Expedia verzorgt package deals naar Machu Picchu. Vanuit Cusco is Llama Path (3) een bekende en betrouwbare operator. Een georganiseerde trek kost ongeveer 400 tot 700 euro.

Foto: Pixabay


3. Chilkoot Trail door Alaska en Canada

Wie in de voetsporen van de goudzoekers de bijna 55 kilometer lange tocht van Dyea/Skagway in Alaska naar de Yukon-goudvelden in Canada wandelt, hoopt vandaag de dag meer op een gouden uitzicht dan een klompje edelmetaal. Tussen 1890 en 1898 liepen tienduizenden gelukszoekers de route naar het plaatsje Bennett. Nog niet een derde daarvan overleefde de prachtige, maar barre tocht.

Tegenwoordig wordt de trek door de schitterende woestenij ’s zomers te paard, te voet en sommige stukken per raft gedaan. In het gebied kun je grizzlyberen tegenkomen, maar ook zeehonden, otters, arenden, haviken, wolven en nog veel meer wilde bewoners. Midden in de uitgestrekte dennenwouden groeien populieren en wilgenbossen.

De meeste reizigers boeken een tocht in Dyea of Skagway. Chilkoot Trail Hike and Float (4) is een bekende operator in Skagway, een stadje met ook een paar goede hotels. Drink jezelf moed in bij Skagway Brewing Co. (5) voordat je de tocht begint. En heb je Bennett gehaald, loop dan nog een stukje door naar het stadje Whitehorse, waar een welverdiende borrel voor je klaarstaat bij de traditionele saloon The Backwater Lounge (6).

Foto: Joseph, CC BY-SA 2.0


4. Everest Base Camp Trek in Nepal

De Everest Base Camp Trek is een beroemde en avontuurlijke wandeling door de regio Khumbu in de Himalaya van Nepal. Het gebied wordt bewoond door de Sherpa, een Tibetaans volk in Nepal en het noorden van India, dat bekend staat om vriendelijkheid en gastvrijheid.

Je kunt de trek, dwars door de steppen, langs schitterende meren en omzoomd door woeste bergtoppen, zo lang en robuust maken als je zelf wilt. De meeste operators in de steden Lhasa en Kathmandu bieden tochten aan naar het ‘Dak van de wereld’ die tussen de acht dagen en een maand duren. Wil je op eigen houtje gaan, dan is het ondenkbaar dat je niet op z’n minst een drager en een gids meeneemt.

Er zijn twee base camps aan beide zijden van de Mount Everest, beide liggen boven de 5000-metergrens. Dit betekent dat je een reële kans maakt op het ontwikkelen van hoogteziekte; laat je daar van tevoren goed over voorlichten. Great Tibet Tour (7) in Lhasa (in de Autonome Regio Tibet) is een bekende touroperator die allerlei soorten treks organiseert. Zij regelen ook het nogal ingewikkelde papierwerk met de Chinese overheid voor je.

Foto: Göran Höglund (Kartläsarn), CC BY 2.0


5. Petra in Jordanië

Ben je op zoek naar een wat kortere wandeling (een dag), maar wel een indrukwekkende belevenis, bezoek dan de oude hoofdstad van de vroegere Nabateeërs in het huidige Jordanië. De stad is gebouwd in een kloof (de Siq) in de heuvels en is gedeeltelijk uit zandstenen rotsen uitgehakt.

De meeste operators nemen je te paard mee naar het begin van de kloof. In het uitgestrekte gebied na het smalste gedeelte van de kloof (een wandeling met gids die ruim drie uur duurt), vind je schitterende overblijfselen van de oude stad. In sommige ruimtes wonen nog steeds bedoeïenen.

Het bekendste gebouw in Petra is de Khazneh. Deze beroemde graftempel is in opdracht van koning Aretas III gebouwd in 85 v.Chr. Je kunt in Petra niet alleen uren struinen tussen de ruines, maar je ook vergapen aan de indrukwekkende rozerode rotsen in honderden schakeringen, waarvan de stad is gemaakt. De meeste operators vanuit Petra starten de tour om zes uur in de ochtend, want het wordt overdag gemakkelijk 40 graden Celsius in het gebied. Boek je tocht bijvoorbeeld bij Jordan Sights (8) in de Jordanese hoofdstad Amman.

Foto: Visualhunt


6. De Oostvaardersplassen

Je denkt misschien: wat doen onze oer-Hollandse Oostvaardersplassen in een lijst met wereld-hiking-gebieden? Bij wandelfanaten van over de hele wereld staat dit gebied boven aan het verlanglijstje. De Oostvaardersplassen vormen een natuurgebied van ongeveer 56 vierkante kilometer tussen Almere en Lelystad. Het is het grootste wetlandnatuurgebied van Nederland, met uitgestrekte plassen en een ongerept moerasgebied.

In het gebied leven wilde heckrunderen, konikpaarden, edelherten, arenden en ringslangen. Je vindt er beverdammen in beken en meertjes waarin de zeldzame Europese meerval zwemt. Ook kun je er aalscholvers, zilverreigers en ooievaars spotten. Er zijn wandelroutes uitgezet variërend van een paar uur tot een paar dagen, met thema’s als Het Weidepad (rood), Moeraspad (blauw), Bospad (geel) en Het Lange Pad (paars). Langs de routes zijn veel picknickplekken waar je in alle rust je kleedje kunt uitspreiden.

Inspiratie opdoen? Bekijk de film De Nieuwe Wildernis. Bij webwinkel Falk kun je routes uitpluizen en kaarten kopen. Uitgewandeld? Bij Het Vegetarisch Restaurant (9) smul je in stijl van een natuurvriendelijke maaltijd.

Foto: Pixabay


Op je laatste schoenen?

Het gezegde: ‘Op je laatste schoenen lopen’, gaat zeker niet op voor de geoefende wandelaar. Een serieuze trekking vraagt om een deugdelijke voorbereiding.

 

Wat heb je minimaal nodig?

Goede wandel- en bergschoenen zijn vereiste nummer 1. Je zal de eerste niet zijn die na twee weken je schoenen volkomen afslijt op een stevig parcours. Zorg voor een extra paar. Daarnaast is voor de meeste hikes in niet-tropische gebieden thermo-ondergoed en -kleding onmisbaar. In veel gebieden zoals Midden Amerika en het Midden Oosten is het overdag heel warm, maar koelt het ’s nacht erg af, tot onder het vriespunt. Koop een goede thermoslaapzak in Nederland; op locatie vind je veel goedkopere, maar die zijn vaak namaak en niet warm genoeg. Denk daarnaast aan chloordruppels om lokaal water te zuiveren en bijvoorbeeld pillen tegen hoogteziekte. Zorg ook altijd, als je een langere trek gaat maken, dat je een breed-spectrum antibioticum bij je hebt tegen eventuele infecties. Houd er rekening mee dat ziekenhuizen vaak niet in de buurt zijn.  
 

Overnachten

Tijdens langere, serieuze hikings wil je zo licht mogelijk reizen. Dat betekent: een halve tube tandpasta, geen deo en een kleine microvezelhanddoek: die zijn sneldrogend en licht. Waar je slaapt hangt af van de trekking, maar op de meest afgelegen plekken ter wereld vind je verbazingwekkend goede slaapplekken.  

 

Top 3 hiking gear

1. Thermosfles en chloordruppels: om onderweg het lokale water te zuiveren. Water wordt steeds duurder als je naar grotere hoogtes reist.

2. Comfortabele backpack: dit klinkt logisch, maar je loopt lange dagen. Een backpack kan enorm gaan irriteren. Koop een backpack die past bij jouw lichaam en draagvermogen.

3. Goede slaapzak: denk goed na wat je reisbestemming vraagt: extra warmte? Vochtresistentie? Kies voor een slaapzak met verticale donsbanen als je veel beweegt in je slaap.

 

Contacten

1. Southern Yosemite Mountain Guides: 42997 E Mountain View Ln, Oakhurst, USA, CA 93644, +800 2314575

2. Café Para Chicas: Prolongacion Tupac Amaru, Cusco, Peru

3. Llama path: San Juan de Dios 250, Cusco, Peru, +51 84223448

4. Chilkoot Trail Hike and Float: Skagway AK 99827, Alaska, USA, +1 9077662491

5. Skagway Brewing Co: Broadway & 7th,Skagway, AK 99840, Alaska, USA

6. The Backwater Lounge: 102 Wood St,Whitehorse, YT Y1A 1A4, Canada

7. Great Tibet Tour: No 23, Row 11, Zone 5, Zhaji Residential Quarter, Zhaji Road, Lhasa, Tibet, China.

8. Jordan Sights: Amman 11180 Jordan, 3rd Circle , Opp.InterContinental Jordan hotel, Building No.67, +962 64655221

9. Het Vegetarisch Restaurant: Donaustraat 183,8226 LD Lelystad, +320 251515