Terug naar resultaten

48 uur Bologna in het teken van kunst

Ga op een culturele vakantie en ontdek de historische en artistieke schatten van Bologna. Bologna is met zijn rijke geschiedenis en prachtige gebouwen een droombestemming voor kunstliefhebbers. Haal alles uit je verblijf in deze Italiaanse stad en bezoek de ontelbare musea met verschillende thema’s en bijzondere collecties.

DAG 1

Wandelen langs middeleeuwse gebouwen in Bologna

We beginnen met goed nieuws, want het centrum van Bologna is niet al te groot. De beroemdste monumenten kun je dus allemaal moeiteloos te voet bezoeken. Begin je ontdekkingstocht op het Piazza Maggiore, het grootste plein van de stad. Alleen al aan dit plein liggen vele middeleeuwse gebouwen.

Liefhebbers van kunst en architectuur zullen zich hier verwonderen over de gevel van het Palazzo del Podestà in renaissancestijl, de werken aan de binnenkant van de San Petroniobasiliek en het Palazzo Re Enzo dat in gotische stijl is gebouwd.

Het Piazza del Nettuno ligt naast het Piazza Maggiore. Ook dat plein is zeker de moeite waard. Bewonder vooral de Fontane del Nettuno (fontein van Neptunus). Dit monumentale bronzen standbeeld is in de 17e eeuw gemaakt door de beeldhouwer Giambologna.

Het historische centrum van Bologna: een openluchtmuseum

En dit is nog maar het begin. Ga naar de Chiesa San Giacomo Maggiore. Dit is een gotische kerk uit de 13e eeuw waar je verschillende renaissance schilderijen en muurschilderingen van Amico Aspertini kunt bewonderen. Aspertini wordt gezien als de eerste schilder van de school van Bologna. Zijn werken moet je dus gezien hebben.

Als je conditie op peil is en je geen hoogtevrees hebt, beklim je nu de Due Torri (twee torens). Deze torens zijn het symbool van Bologna. Ze getuigen van de bloeitijd van de stad in de middeleeuwen. Vanaf de torens heb je een spectaculair uitzicht over de daken van de stad.

De Santo Stefanobasiliek bestaat eigenlijk uit vier romaanse kerken die in de 13e eeuw zijn gebouwd. Ook deze basiliek staat - net als de San Domenicobasiliek - op je programma, al is het alleen maar voor de bas-reliëfs van Pisano of de werken van Michelangelo. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Dan vind je het vast interessant om te horen dat de jonge Wolfgang Amadeus Mozart in de kapel van deze basiliek op het orgel zou hebben gespeeld.

Een mooie anekdote die je kunt vertellen tijdens een diner in een goed Italiaans restaurant.

italy-bologna-art1-pixabay.jpg
Due Torri - Foto: Pixabay

DAG 2

Musea vol eeuwenoude kunstschatten

Iets anders wat Bologna zo bijzonder maakt, zijn de de vele musea. Ze staan allemaal in het teken van een ander thema en een andere tijdsperiode. De meeste musea zijn bovendien gratis.

Tijdens je tweede ochtend in Bologna maak je daarom een tocht langs de interessante collecties. Je zult vooral versteld staan bij Museo Civico Archeologico. Daar vind je stukken uit de prehistorie, maar ook Romeinse, Etruskische en Egyptische stukken.

Je reis door de tijd gaat verder bij het Museo Civico Medievale. Daar vind je een indrukwekkend aantal kunstwerken, zoals bronzen beelden, relieken, wapens, maar ook prachtige gebeeldhouwde tombes. De werken zijn vooral gericht op de stedelijke kunst vanaf de middeleeuwen tot het begin van de renaissance. Het museum bevindt zich in het Palazzo Fava Ghisilieri dat is gebouwd in de 15e eeuw.

Van de school van Bologna tot hedendaagse kunst

Iets anders dat je niet mag missen, is de Nationale Pinacotheek. Daar kun je terecht voor een compleet overzicht van de school van Bologna. Bewonder bijvoorbeeld werken van Guido Reni, Domenichino, Guercino (alle drie 16e eeuw) en Vitale da Bologna (14e).

Een laatste museum waar je niet omheen kunt is het Morandimuseum. Dit museum is gewijd aan een van de beroemdste en meest kenmerkende schilders uit Bologna.

Heb je behoefte aan een frisse wind om weer even bij zinnen te komen? Ga dan naar het MAMbo, het Museo D’Arte Moderna di Bologna. Dat is het grootste museum van Italië voor moderne en hedendaagse kunst. Blijf er tot het tijd is voor het aperitief, want dan kun je meteen door naar het gezellige restaurant dat naast het museum zit.

Om je laatste avond in Bologna onvergetelijk te maken, heb je de keuze uit twee mogelijkheden. De eerste optie is vooral aantrekkelijk als je Italiaans spreekt. Je gaat dan namelijk naar het Teatro Duse, waar je een voorstelling bijwoont in een unieke zaal. De tweede optie is wat toegankelijker: het Teatro Comunale di Bologna. Daar geniet je van een opera. De opera’s die hier worden uitgevoerd krijgen vaak lovende recensies.

Je zult het al wel begrepen hebben, in Bologna is je moeilijkste opgave het kiezen tussen alle mogelijke activiteiten.

italy-bologna-art2-pixabay.jpg
Beelden in Bologna - Foto: Pixabay

De zuilengalerijen van Bologna

De zuilengangen zijn zeer kenmerkend voor de architectuur van Bologna. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de stad. Alleen al in het historische centrum vind je meer dan 40 kilometer aan arcades. In Bologna ligt ook de langste zuilengang ter wereld, de San Luca. Die is 3,5 kilometer lang en heeft 666 bogen.

Top 4 evenementen in Bologna

Januari: Arte Fiera of fiera internazionale d’arte moderna e contemporeana, een hele maand in het teken van moderne kunst.

Juni: Biografilm Festival, het filmgenre ‘biopic’ in de spotlight.

Juni – juli: Filmfestival Il Cinema Ritrovato, jaarlijks terugkerend evenement in het filmmuseum van Bologna.

Juli: Porretta Soul Festival, geweldige concerten op verschillende plekken in Bologna.

Artistiek Bologna in het kort

Beste tijd om te gaan

Om volop te genieten van het centrum van Bologna en zijn architectuur, kun je het beste in de lente of aan het begin van de herfst gaan. In deze periodes kun je heerlijk door de straten wandelen en de architectuur van de stad in alle rust bewonderen.

Vervoer

Vliegtuig: er zijn meerdere maatschappijen die directe vluchten tussen Nederland en Bologna aanbieden. Kijk op Expedia.nl voor de beste prijs!

Te voet: in het kleine centrum kun je het beste alles te voet doen.

Fiets: er zijn fietsen te huur.

Bus: het busnetwerk is geweldig. De bussen rijden van 06:30 uur ’s ochtends tot laat in de avond.

Slapen

Als je in een hotel overnacht in het historische centrum van Bologna, ben je al in de buurt van de toeristische trekpleisters. Ook zit je dan in de buurt van plekken waar je de culinaire specialiteiten van Italië kunt ontdekken.

Eten & drinken

Las Piadina: Via Murri, 20/D

Piadinas (snack) voor minder dan € 10*

Trattoria Oberdan: Via Oberdan, 43/A

Italiaanse keuken, gerecht voor ongeveer € 35*

Pizzartist: Via Marsala, 35/A

Pizzeria. Minder dan € 10* per persoon

Cinque 50: Via Goito, 9/2

Huisgemaakte pasta, tussen €10 en € 25*

 

* Prijzen kunnen afwijken.