Terug naar resultaten

Kunst in Florence

Florence is een tijdloze, renaissancestad boordevol kunst. De stad heeft de beroemdste kunstvirtuozen geïnspireerd. Fra Angelico, Michelangelo en Brunelleschi veranderden alles wat zij in Florence aanraakten in artistieke wonderen. En dat zijn slechts een paar voorbeelden. Nu is het jouw beurt om een citytrip te maken naar Florence in het teken van kunst. Bereid je voor op prachtige ontdekkingen. ‘Avanti’ (vooruit)!

 

DAG 1

25% van het artistieke erfgoed van Italië bevindt zich in Florence. Het overgrote deel daarvan vind je in de wijk rondom de Duomo. Geniet van een cappuccino, net als een echte inwoner van Florence. Vervolgens is het tijd voor rondje door het museum Palazzo degli Uffizi.

Galleria degli Uffizi

De Galleria degli Uffizi is in de 16e eeuw gebouwd. Het betekent voor Florence wat het Louvre is voor Parijs. Alles staat hier in het teken van kunst; van de schilderijen van meesters uit de renaissance tot de muren van het paleis die zijn ontworpen door Vasari en de plafonds van de galerijen die zijn gedecoreerd met fresco’s. 

Er zijn een aantal werken die je gezien moet hebben. Een paar voorbeelden hiervan zijn La Primavera en De Geboorte van Venus (Botticelli) en De Annunciatie (Leonardo da Vinci). Reserveer je tickets ruim op tijd, want de werken van Titiaan, Caravaggio en Rafaël zijn grote trekpleisters.

Hoe kun je bijkomen van zoveel schoonheid? Door te genieten van een feestmaal, natuurlijk. Op het menu van de Cantinetta dei Verrazzano staan Italiaanse vleeswaren, kaas, pizza’s op houtvuur en een glas chianti (regionale wijn).

 

Florence_art_gallaria_Flickr.jpg
Het prachtige Galleria degli Uffizi. Foto door NAAM FOTOGRAAF onder licentie CC BY 2.0

De Piazza del Duomo

In Florence vind je schoonheid op alle straathoeken. Om je hiervan te overtuigen, maak je een wandeling door de straten van het historische centrum richting de Duomo.

Je blik wordt ineens getrokken naar een kolossaal gebouw van wit, groen en rood marmer. Bovenop staat een koepel die wel los lijkt te staan van de rest van het gebouw. Je staat tegenover de karakteristieke basiliek van Florence, de Basilica di Santa Maria del Fiore. Romaanse en gotische stijlen worden hier vermengd met de renaissance. Zó bijzonder, net als de mysteries die bestaan rondom de constructie van de beroemde koepel van Brunelleschi.

Een stukje verderop, bij de Paradijsdeuren die de ingang vormen van het Baptiserium, kom je dichter tot genieën als Michelangelo en Ghiberti.

Avond in Florence

In Florence hoef je geen museum binnen te gaan om een kunstzinnig uitstapje te maken. Het Piazza della Signoria (adelplein) is een soort openluchtmuseum. Bewonder dit plein onder het genot van een aperitivo.

Neem plaats op het terras van café Rivoire en ontspan. Proost op Florence en op de artiesten, maar ook op de ambachtslieden. Recht voor je ligt namelijk een chocolaterie waar de literaire elite van Florence een eeuw geleden ook al kwam.

Florence_art_city_EDAM.jpg
Openluchtmuseum Florence. Foto: Alamy

DAG 2

Je artistieke tocht door Florence heeft nog een aantal prachtige verrassingen voor je in petto. Laten we gaan!

De wijk San Marco

De beste plek om een eerbetoon te brengen aan kunstenaar Fra Angelico is het San Marco Museum. Dit museum bevindt zich in een oud dominicanenklooster. De schilder was zelf ook een monnik. Hij heeft zich erop toegelegd om elk detail van een fresco te decoreren om zijn liefde voor het goddelijke te uiten. Je wandeling gaat verder naar het Palazzo Medici-Riccardi. Daar vind je de Capella dei Magi (van Benozzo Gozzoli) en de Maria met Christuskind (van Fra Filippo Lippi).

Na de schilderkunst is het tijd voor kookkunst. De koks van het restaurant Accademia maken een perfecte bistecca fiorentina (biefstuk). Eet smakelijk!

Galleria dell’Accademia van Florence

Op het Piazza della Signoria ben je al langs een kopie gelopen, maar nu is het tijd voor de echte David. Het beeld is gemaakt van marmer uit Carrara en is 4,34 meter hoog. Die spieren zijn perfect uitgehouwen door Michelangelo. Deze reus is zeker de guest-star van de Galleria dell’Accademia van Florence, maar hoe mooi deze David ook is, er is nog veel meer te zien in dit museum. De schilderijen, standbeelden, drieluiken en veelluiken nemen je mee door vier eeuwen geschiedenis. Onderweg kom je beroemde namen tegen als Botticelli, Lippi en Bartolini.

In de schaduw van de paleizen en musea vind je in Florence ook het echte Italiaanse leven. Maak het zelf mee in de enoteche (wijnbars), restaurants en trattorias (tavernes). Genoeg redenen om je avond in Florence nog lang te laten duren.

 

Het Florence-syndroom

Het Florence-syndroom, ook wel Stendhalsyndroom genoemd, is een psychosomatische aandoening die optreedt tijdens het bekijken van een kunstwerk. De reiziger wordt zo gegrepen door de emoties die het werk bij hem losmaakt, dat hij in een soort oncontroleerbare toestand terecht komt. Dit syndroom is aan het eind van de jaren ‘80 geïdentificeerd door de Italiaanse psychiater Graziella Magherini. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven, genaamd La sindrome di Stendhal.

Top 4 culturele evenementen in Florence

April: Internationale Ambachtsmarkt, allerlei soorten ambachten.

April: Scoppio Del Carro, optochten, vuurwerk en explosie van een praalwagen.

Mei: Maggio Musicale Fiorentino, een muzikale maand.

September: Europese Erfgoeddagen, feest rondom het erfgoed van Florence.

Florence in het kort

Beste tijd om te gaan

Hoewel je het hele jaar door van de kunst in Florence kunt genieten, hebben de lente en de herfst de voorkeur.

Vervoer

Vlieg voordelig naar deze kunstzinnige, Italiaanse stad met Expedia.nl.

Het historische centrum van Florence ligt vol voetpaden die ideaal zijn voor wandelingen. Ook kun je gebruikmaken van de bus en de tram en je kunt fietsen huren.

Slapen

Om in Florence in de buurt te blijven van de musea kies je voor het historische centrum (Duomo, San Marco, San Lorenzo).

Eten & drinken

Cantinetta dei Verrazzano: 18, rue dei Tavolini, Florence. Wijnbar. 

Ristorante Accademia: piazza San Marco, Florence. Specialiteiten uit Florence. 

Trattoria del Carmine: 18, piazza del Carmine, Florence. Traditionele trattoria.

Pane e Toscana: 31, Borgo Degli Albizi, Florence. Italiaans street food.