Terug naar resultaten

Romantisch Florence

Florence lijkt wel speciaal te zijn gemaakt voor geliefden. Overal komen de schoonheid van de stenen gebouwen samen met de Toscaanse levensstijl. Alle ingrediënten zijn aanwezig om de liefde te laten aanwakkeren. Cliché? Misschien, maar dat maakt het niet minder plezierig.

DAG 1

Midden tussen de glooiende heuvels van Toscane ligt Florence. Deze stad hoort tot de 3 meest romantische steden van Italië.

Van de Ponte Vecchio naar de Mercato Centrale

Over de rivier de Arno ligt een brug met een karakteristiek silhouet van gekleurde huisjes. De Ponte Vecchio is de bekendste brug van Florence. Hij is in 1345 gebouwd ter vervanging van een Romeinse brug. Zijn naam komt van het feit dat de brug de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. Onder de middeleeuwse bogen hebben de goudsmeden en chique juweliers de slagers en leerlooiers vervangen, omdat hun aanwezigheid en hun geur de familie Medici niet aanstond. Een bijzonder weetje en een mooi moment om hier zelf ook een sieraad te kopen.

Ga vervolgens naar het piazza del Mercato Centrale. De Mercato Centrale (centrale markt) wordt beschut door een hal van glas en ijzer uit de 19e eeuw. Dit is het bruisende hart van de stad Florence. Alles straalt hier versheid en authenticiteit uit, van de porcini champignons tot de olijfolie en van vleeswaren en kaas tot gedroogde tomaten. Hier beleef je het traditionele Toscane.

Vlakbij de markt zitten veel culinaire bars. Proef bijvoorbeeld een bistecca alla florentina (biefstuk à la Florence) bij de trattoria Mario. Je kunt ook kiezen voor gnocchi met gorgonzola bij La Capannina.

 

Florence_Romantic_PonteVecchio_EDAM.jpg
Ponte Vecchio. Foto: Alamy

Van de Piazza della Santissima Annunziata naar de Piazza del Duomo 

De Piazza della Santissima Annunziata is een ode aan de romantiek. De arcades zijn gebouwd in de stijl die zo karakteristiek is voor de Renaissance. Om deze reden is hier ook de film A Room with a View van James Ivory opgenomen.

Als je in Florence bent, moet je ook zeker even naar de Duomo, een klein stukje verderop. Deze koepel staat op de iconische kathedraal de Santa Maria del Fiore. We dagen jullie uit om samen naar de top van de koepel te klimmen. Daarvoor moet je wel 463 treden op, maar op het panoramaterras worden jullie getrakteerd op een van de mooiste uitzichten over Florence. Daken met rode dakpannen, paleizen uit de Renaissance en Toscaanse landschappen. Het is net of je naar een prachtig Italiaans schilderij kijkt. De ideale plek voor een beetje romantiek.

Heb je tot nu toe de verleiding van een ambachtelijk Italiaans ijsje weten te weerstaan? Dan is het nu tijd voor de Gelateria dei Neri. Kies je voor een bolletje chocola met pistache of toch voor een granita met grapefruit?

La notte, la notte

Onder de donkere sterrenhemel van Florence viert romantiek hoogtij. Zodra de avond is gevallen, gaan jullie naar het panoramaterras van het restaurant La Scalletta. Met een glas chianti genieten jullie van het uitzicht over Florence met al zijn lichtjes. Salute (proost)!

 

DAG 2

De beste plek om je dag te beginnen, is op het terras van café Rivoire. Daar drink je een cappuccino terwijl je droomt over de tijd van de familie Medici.

Van het Piazza della Signoria naar het museumpaleis Bargello

Jullie wandelen samen naar het Piazza della Signoria (adelplein). Hier word je door de schoonheid overvallen. Overal om je heen zie je kunst. Op de gevel van het Palazzio Vecchio dat het plein domineert, maar ook in Neptunus, van de gelijknamige fontein. Deze fontein is gebouwd ter gelegenheid van het huwelijk van Francesco de Medici met Johanna van Oostenrijk. Ook in de Loggia des Lanzi zullen de gespierde standbeelden je je ogen doen uitkijken.

Vlak bij het plein ligt het museum Bargello. Dit bevindt zich in een middeleeuws paleis uit de 13e eeuw. Hier kom je nog meer beroemde beeldhouwers uit de renaissance tegen.

Als het tijd is voor de lunch, nemen jullie plaats op het zonovergoten terras van een trattoria (klein restaurant).

 

Florence_Romantic_Piazza_Flickr.jpg
Piazza della Signoria. Foto door Andy Hay onder licentie CC BY 2.0

Van de tuinen van Boboli naar San Miniato al Monte

Wat is er nou beter voor de spijsvertering dan een wandeling in de tuinen van Boboli? De tuinen horen bij het paleis Pitti. Vroeger woonden Cosimo I en Eleonora van Toledo hier. De tuinen van Boboli zijn een perfect voorbeeld van een echte Italiaanse tuin. De mooie fonteinen, elegante standbeelden en verborgen grotten worden met elkaar verbonden door paden. Overal staan bloemen en cipressen.

Gaat de zon onder? Ga dan naar de Chiesa di San Miniato al Monte. Die ligt op het hoogste punt van de wijk. Vanaf het plein voor deze romaanse kerk uit de 19e eeuw heb je een van de mooiste uitzichten op de zonsondergang boven Florence. Je kijkt hier uit over de Ponte Vecchio, de Arno en de koepel van Brunelleschi. Allemaal schitteren ze in de ondergaande zon. Kun je je een romantischer moment voorstellen?

Oltrarno by night

Bezoek ’s avonds de wijk Oltrarno, een klein stukje verderop. Daar geniet je van een aperitivo bij Volpi e l’Uva. Het ideale voorafje voor een diner bij kaarslicht in het gewelfde decor van Il Santo Bevitore. Kies je voor wild zwijn met blauwe bessen of voor eendenbout met foie gras?

Wist je dat?

… de populariteit van Love Locks – liefdessloten die door geliefden in toeristische steden aan bruggen worden vastgemaakt – ook Florence heeft bereikt? Het standbeeld van Benvenuto Cellini dat midden op de ponte Vecchio staat, is daar getuige van. Maar pas op, dit gebruik wordt tegengegaan door de gemeente Florence en je loopt het risico een boete te krijgen.

Romantische avond: een opera in Firenze?

Laat je meevoeren door een Traviata van Verdi. In Florence kun je dit live meemaken en je ogen en oren de kost geven. Houd de operaprogrammering van het Nuovo Teatro dell’Opera, het Teatro comunale en het Teatro della Pergola goed in de gaten. En vergeet niet dat de westerse opera hier, in Florence, in de 16e eeuw is ontstaan.

Top 4 evenementen in Florence

April: Mostra Mercato Internazionale dell’Artigianato, ter ere van de ambachten.

April: Scoppio Del Carro, optochten en vuurwerk.

Mei: Maggio Musicale Fiorentino, muziekfestival.

November: Festival van de Franse Film, ter ere van de Franse film, in Florence.

Romantisch Florence in het kort

Beste tijd om te gaan

Elk seizoen is geschikt voor een romantisch weekend in Florence.

Vervoer

Goedkope vliegtickets naar Florence, boek je via Expedia.nl.

Vanwege de voetgangersgebieden en het relatief kleine centrum is Florence een ideale stad om te voet te doorkruisen. Als je moe bent, kun je ook gebruikmaken van de bus, de tram of kun je fietsen huren.

Slapen

Duomo, San Marco, Santa Maria Novella, Santa Croce, San Lorenzo en Oltrarno zijn perfecte wijken voor een romantisch weekend. Of boek een romantisch hotel in een van de andere wijken van Florence.

Eten & drinken

Trattoria Mario: via Rosina 2, Florence. Authentieke trattoria.

La Capannina Bistrot: via Sant’Antonino 49, Florence. Pastaspecialiteiten. 

La Scaletta: via Guicciardini 13, Florence. Italiaans restaurant met uitzicht.

Il Santo Bevitore: via di Santo Spirito 66, Florence. Gastronomische wijnbar.