Terug naar resultaten

5x mooie natuur rondom het Gardameer

Het diepblauwe Gardameer is het grootste meer van Italië. De oleanders, cipressen en citroenbomen langs de oevers van het meer geven het landschap een schilderachtig karakter. Wij geven je vijf tips voor een heerlijke vakantie in de natuur rondom het meer dat het ‘Juweel van Italië’ wordt genoemd.

1. Monte Baldo

Wil je de beroemde Alpenbloem Edelweiss eens in het echt zien? Maak dan een wandeling over de bergketen Monte Baldo, langs de oostoever van het Gardameer. Monte Baldo wordt ook wel de Tuin van Europa genoemd, en langs de vele, schitterende wandelroutes vind je informatieborden over de bijzondere begroeiing in het gebergte. De drie hoogste toppen: Altissimo (2078 meter), Pozzette (2218 eter) en Telegrafo (2200 meter), torenen hoog boven het meer uit, en zorgen voor onvergetelijke fotomomenten. Voor een duizelingwekkend mooi uitzicht over het meer pak je de Monte Baldo-kabelbaan in Malcesine. Deze is geopend van maart tot november en elke dag starten om 8.00 uur de beklimmingen naar tussenstation San Michele. Vanaf daar gaat het naar de top, station Monte Baldo. Tot 19.00 uur kun je weer helemaal naar beneden. De prijzen variëren van € 6* per persoon voor een enkel ritje naar het middenstation, tot € 20 per persoon voor een retour naar de top. 

*Let op, prijzen kunnen veranderen.

Lake Garda - Monte Baldo.jpg
Monte Baldo - Foto: Pixabay

2. Grotta Cascate del Varone

Van hoog boven het meer, naar diep onder de grond. Van maart t/m oktober kun je dagelijks de watervallen en grotten van Varone bezoeken, in Parco Grotta Cascata Varone (1). Vanaf de ingang van het park wandel je door een mooi aangelegde botanische tuin, tussen steile, mysterieus verlichte rotswanden, naar de grotten. Overal hoor je de watervallen razen, en in Grotte Superiore, de bovenste grot, kun je de hele – bijna honderd meter lange – waterval zien. Vergeet niet om regenkleding mee te nemen, want het spettert behoorlijk! Openingstijden: van 9.00 tot 19.00 uur. Entree: € 5,50* per persoon.

*Let op, prijzen kunnen veranderen.
 

3. Alto Garda Bresciano

Overhangende rotsen boven het diepblauwe meer, groene terrassen en valleien, en pittoreske dorpjes tegen bergwanden geplakt… Natuurpark Alto Garda Bresciano, in de provincie Brescia (regio Lombardije) aan de westkant van het Gardameer, is een walhalla voor wandelaars, mountainbikers en natuurfotografen. Bij het bezoekerscentrum Comunità Montana Parco Alto Garda Bresciano (2) in Prabione zijn kaarten met vele honderden wandel- en fietsroutes verkrijgbaar. Maar dat is niet alles. Het bezoekerscentrum is een magische plek, waar je over een 10.000 jaar oude gletsjer kunt wandelen en beren en edelherten kunt tegenkomen. Het museumgedeelte is waanzinnig leuk voor zowel kinderen als volwassenen, met reconstructies van omgevingen, beelden en geluid. Het park is dicht van half december tot eind februari. Het plaatsje Salò, op de westelijke oever van het Gardameer, heeft een gezellig haventje en een strandje. Ristorante QbDuePuntoZero (3), aan de haven, is een heel fijne plek om uit te puffen na een wandeling door het park.
 

4. Marmitte dei Giganti

Ooit van karstuitgravingen gehoord? Het zijn gigantische ijskloven, uitgesleten door het smeltwater van gletsjers. Langs de noordoever van het Gardameer vind je ze bij Marmitte dei Giganti, even boven het schattige plaatsje Nago-Torbole. Volgens de overleveringen waren de vreemde, pijpvormige structuren bedoeld om reuzen te verdrijven. Wandel over de gletsjers en bewonder de gestapelde en gestreepte rotsformaties. Er zijn routes voor gevorderde mountainbikers en wandelaars, waarbij je hoogtes van meer dan 1500 meter moet overwinnen. Afkoelen na een stevige klim, doe je met een duik in de turkooizen rivier Sarca. In de schaduw van de laurierstruiken, olijven en oleanders kom je weer helemaal bij. Tip: restaurant Surfer’s Grill (4) in Nago-Torbole, klinkt iets hipper dan het is, maar je kunt er tot laat heerlijk eten en ze serveren verrukkelijke cocktails.

Isola del Garda.jpg
Isola del Garda - Foto: Pixabay

5. Isola del Garda

In het Gardameer liggen een paar eilanden. Isola del Garda, het grootste eiland van het meer, ligt aan de oostkant van de middenboog van het meer, ter hoogte van het gezellige stadje San Felice del Benaco. Van maart tot oktober opent de familie Borghese-Cavazza hun villa en het prachtige park voor rondleidingen. Je wordt dan meegenomen door de ongerepte natuur van het park, die bestaat uit prachtige Italiaanse en Engelse tuinen met een grote verscheidenheid aan bloemen en planten, hoge cipressenlanen, en zelfs palmen. De romantische Villa Borghese-Cavazza en de tuinen zijn populair bij trouwende paartjes en reisfotografen uit de hele wereld.

Laat de auto eens staan

De meeste mensen gaan naar het Gardameer met eigen vervoer. ’s Zomers kan het erg druk zijn op de wegen langs het Gardameer en moet je lang zoeken naar een parkeerplek. Veel plekken zijn goed bereikbaar per bus, maar er gaan ook veerboten. Die verbinden de meeste stadjes en dorpen aan het Gardameer, en vervoeren zowel passagiers als auto’s. Ook de trein is een goede manier om van en naar het Gardameer te reizen, en de omgeving te verkennen. Er gaat een rechtstreekse trein van Milaan naar Peschiera del Garda. De treinen van Trenitalia doen er gemiddeld 1,5 uur over. De hogesnelheidstrein van Frecciabianca is binnen 1 uur en 10 minuten bij het Gardameer.

Eten en drinken

De keuken van het noordelijke deel van het Gardameer heeft wat meer centraal-Europese invloeden, terwijl het eten in het zuiden meer mediterraan is. Proef de heerlijke gefrituurde sardientjes, of bestel eens de lokale specialiteit Risoto alla tinca (met zeelt, een karperachtige vis).

Vliegen & overnachten

Rondom het Gardameer kun je heerlijk slapen in Peschiera del Garda, Bardolino, Sirmione, Lazise, en Desenzano del Garda. Vanuit Nederland vlieg je in ca. 1 uur en 3 kwartier naar de stad Verona, niet ver van het Gardameer. 

Top 3 ook mooi rondom het Gardameer 

Brasakloof. Adelaarsnesten op steile rotswanden in de buurt van het plaatsje Pieve di Trémosine. 

Arboretum van Arco. Plantenpracht en schaduw in de mooie tuinen van Arco. 

Brione. Wandel over het bospad naar de top van dit - in het meer gezakte - gigantische rotsplateau, voor een perfect uitzicht over het Gardameer.

Contacten 

  1. Parco Grotta Cascata Varone: Località Le Foci, 3, 38060 Tenno TN, Trente, Gardameer, +39 0464521421
  2. Comunità Montana Parco Alto Garda Bresciano: Prabione, 25080 Tignale, Gardameer, +39 036571449
  3. Ristorante QbDuePuntoZero: Via Pietro da Salò, 23, 25087 Salò BS, Gardameer, +39 0365520421
  4. Surfer’s Grill: Via del Sarca Vecchio, 5, 38069 Nago-torbole TN, Gardameer, +39 0464505930