Terug naar resultaten

Milaan in het teken van kunst

Een bezoek aan het centrum van Milaan staat gelijk aan een programma vol culturele en artistieke uitstapjes.

In de hoofdstad van Lombardije zijn in de periode van de 13e tot de 16e eeuw veel monumenten gebouwd onder leiding van de familie Visconti en later door de familie Sforza. Er zijn veel statige overblijfselen te vinden die getuigen van deze eeuwen. Milaan is een bron van kunstzinnige verrassingen en ontdekkingen voor iedereen die de stad bezoekt. Oordeel zelf!

DAG 1

Overdag: het artistieke Milano, de klassieke versie

De eerste dag van je verblijf in Milaan breng je door in kunstgaleries en musea. Je hoeft jezelf enkel over te geven aan de culturele schatten, zoals de schilderkunst en beeldhouwwerken.

Je eerste stop? La Pinanoteca Ambrosiana. Open de deuren van het museum en laat je imponeren door de doeken van meesters als Botticelli, Leonardo da Vinci, Titiaan en Brueghel. Hier kun je niet omheen wanneer je in de wijk Duomo bent

Ga vervolgens op bezoek bij de grootmeesters in de wijk Brera: La Pinacoteca di Brera heeft een aantal bekende werken uit de 14e tot 20e eeuw, die vooral uit Europese kerken en kloosters afkomstig zijn.

Na deze ochtend is een traditionele Italiaanse pizza uit een houtoven het perfecte gerecht om de smaken van Italië te proeven. Ga lunchen op een Piazza waar de echte lokale sfeer hangt.

Verrijk vervolgens je middag met een bezoek aan de ‘huismusea’ van Milaan. De collecties, die vroeger privé waren, laten je de subtiele kenmerken van de levensstijl van de hogere Milaanse kringen zien. Het ‘huismuseum’ Casa Bagatti Valsecchi ligt in de modewijk en is gespecialiseerd in werken uit de 15e en 16e eeuw.

pinacoteca_di_brera.jpg
La Pinacoteca di Brera. Foto door Davide Oliva onder licentie CC BY-SA 2.0

’s Avonds: het artistieke Milano,minder institutioneel dan kunstgaleries

De moderne kunstgaleries van Milaan ondersteunen nieuwe talentvolle artiesten. Het zijn avant-gardistische taferelen die je niet mag missen. Ga bijvoorbeeld naar de Galleria Blu, in de modewijk, de Galleria Carla Sozzana in Brera, of de Galleria Raffaella Cortese, ten oosten van de Porta Venezia.

DAG 2

Milanees design vanaf zonsopkomst

Het is je vast al opgevallen: design staat overal in Milaan centraal. Begin daarom je dag bij een van de twee designtempels. Het is moeilijk om te kiezen waar je moet beginnen, want als Milanezen zich richten op een discipline, leveren ze geen half werk.

Als je houdt van design en architectuur is het Design Museum zeker de moeite waard. Middenin het Palazzo dell'Arte, in het Parco Sempione, vind je exposities die je zintuigen zullen doen ontwaken. Laat je meeslepen.

Wanneer je naar buiten gaat, kun je genieten van het Parco Sempione. In het park kun je in de karakteristieke bistro’s traditionele lunchgerechten proeven met ingrediënten als gelei en gebraden vlees.

la_triennale_di_milano_0.jpg
La triennale di Milano. Foto door Davide Oliva onder licentie CC BY-SA 2.0

’s Middags: dagelijkse objecten doordrongen van design

Vertrek richting Spazio Rossana Orlandi, dat zich op twintig minuten lopen van het park bevindt. Onderweg maak je een tussenstop bij de Santa Maria delle Grazie basiliek, waar het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci hangt. Deze basiliek geeft een beeld van design aan de hand van verschillende objecten en materialen, zoals meubels, sieraden en ornamenten.

Om de dag goed af te sluiten, mag je het Kartell Museo, in het zuidoosten van Milaan, niet missen. Het museum en de vele showrooms met industrieel design laten de geschiedenis van het merk Kartell zien sinds het midden van de vorige eeuw.

Milaan, mode- en winkelhoofdstad

Liefhebbers van catwalks en andere fashionista’s gaan naar de Quadrilatero della Moda voor de haute couture die daar te vinden is. Gucci, Versace, Vuitton, Hermès en vele andere namen hebben zich hier gevestigd. Je kunt er heerlijk al winkelend door de straatjes struinen. Richting de Piazza San Babila laten ontwerpers de nieuwe modetrends en de kunst van confectiekleding zien.

Milaan in het kort

Beste tijd om te gaan

Milaan heeft een landklimaat. De periode van april tot juni is zachter en minder toeristisch dan de rest van het jaar.

Vervoer

Je kunt Milaan bereiken via een van de drie vliegvelden, waarop je via Expedia.nl goedkoop kunt vliegen.

Milaan zelf heeft een dicht netwerk van metro’s, trams en bussen (sommige rijden ook ’s nachts, van 0.30-6.00)

Slapen

Rondom het Parco Sempione, in de buurt van het Castello Visconti. Het is de perfecte plek om bij te kunnen komen, weg van de drukte van de stad en dichtbij beroemde architectonische werken en sculpturen. De smalle straatjes van de wijk Brera herbergen daarnaast verschillende kunstgaleries, ateliers en aantrekkelijke hotels.

Eten & drinken

Salad Me Cafè: Angolo Via Prina, 14

Gezonde en verse salades en gerechten €15 tot €25*

Nerino Dieci Trattoria: Via Nerino, 10

Innovatie op het gebied van Milanese en Italiaanse specialiteiten €9 tot €15*

Vinosfera: Luigi Cagnola, 7

Proeverij, regionale wijnen en gerechten €8 tot €20*

La Terrazza: Piazza Lima 2

Restaurant met uitzicht over de stad €46 tot €80*

* De prijzen zijn slechts een indicatie en kunnen afwijken

Ik wil een onvergetelijke herinnering achterlaten in de ziel van de stervelingen.”

Leonardo da Vinci, een bijnaam van Leonardo di ser Piero, is een artiest die geboren is in 1452. Hij was een bekende Italiaanse ontwerper, schilder, beeldhouwer, uitvinder, ingenieur, wetenschapper, humanist en filosoof. Zijn Milanese werk stamt uit de periode rond 1482. Hij werkt dan voor de hertog Ludovic Sforza. Zijn bekendste werken uit die tijd zijnMaagd op de Rotsen en Het Laatste Avondmaal. Dit laatste werk hangt aan de muur van de eetzaal van het Dominicanenklooster Santa Maria delle Grazie. Da Vinci hield zich erg bezig zijn nalatenschap en met de ‘afdruk’ die hij achterliet in de stad.

Top 4 culturele evenementen in Milaan

Januari: de optocht van de Drie Koningen, religieuze processie met Driekoningen. Die vertelt het verhaal van de Drie Koningen middels optochten en vermommingen.

Februari: Fashion Week, modeshows in de stad.

Maart: Carnevale Ambrosiano, parades, feesten, viering bij het architectonische hoogstandje van de piazza del Duomo.

September: Filmfestival, twee weken vol films, voor iedereen toegankelijk.