Terug naar resultaten

Ontdek de Milanese gastronomie in 48 uur

Ontdek Milaan aan de hand van haar karakteristieke bars, historische restaurants en culinaire specialiteiten. We kennen Milaan van de wereldberoemde Fashion Week, de voetbalclubs en de opera. Maar de hoofdstad van Lombardije heeft meer te bieden: het is een gastronomische stad, waaraan Italiëeen aantal van haar culinaire schatten te danken heeft.

DAG 1

Prima colazione: ontbijten op zijn Milanees

Begin de dag als een echte Milanees, met een cappuccino en een broodje. Niets is leuker dan door de leuke straatjes van het historische centrum van Milaan te struinen, op zoek naar eenpasticceria (banketbakker). Hier vind je een authentiek Milanees ontbijt.

Als je smaakpapillen zijn ontwaakt, kun je beginnen aan je gastronomische bezoek aan dehoofdstad van Lombardije.

De omgeving van het Scala, de kathedraal van Milaanen de galerie Victor Emmanuel IIzijn een must voor toeristen. Je kunt ervoor kiezen om een lunch (pranzo) mee te nemen; proef dan vooral de panzerotto. Dit deeg gevuld met kaas en tomaat is een specialiteit van Milaan. Je vindt deze specialiteit bij Luini, aan de via Santa Radegonda.

‘s Middags maak je een wandeling door de wijk van de Pinacoteca Ambrosiana. Neem een kijkje in de winkeltjes aan de Via Torino voordat je naar Peck, de bekendste delicatessenwinkel van Milaan, gaat. Fijnproevers kunnen hier genieten van het ruime assortiment aan regionale producten, waaronder Italiaanse pasta, olijfolie, kaas, vleeswaren en koekjes.

Een ander adres dat je niet mag missen als je alle Lombardijse specialiteiten wilt ontdekken, is de fijnproeverij afdeling van het warenhuis La Rinascente, dat vlakbij de Piazza del Duomo zit.

aperitivo_milan.jpg
Genieten van een aperitivo in Milaan

Het aperitivo, dierbaar voor de Milanezen

Het aperitivo, een woord dat voor Nederlanders niet vertaald hoeft te worden, is een traditie die zeer wordt gewaardeerd in Milaan. Vanaf 18.00 uur komen de inwoners bij elkaar om een glas wijn te drinken in een van de cafés van de stad.

Geniet van dit gemoedelijke moment om eenvoudige gerechten te proeven, die vaak onbeperkt worden geserveerd. Kies bijvoorbeeld voor de patatine fritte (de lokale patat) of de crostini (toastjes met verschillende soorten beleg). Daarnaast zijn er altijd schaaltjes olijven, geroosterde amandelsof rauwe ham voorhanden.

Een verblijf in Milaan is niet compleet zonder een avond in het Scala, de bekendste opera ter wereld. Voor de voorstelling kun je dineren in een van de vele gastronomische restaurants in de buurt van de opera. Kies bijvoorbeeld voor Savini, het best gewaardeerde restaurant van Milaan. Derisotto allo zafferano (risotto met saffraan) is de trots van de Milanezen.

DAG 2

Ontdek de markten van Milaan

De beste Milanese markt voor fijnproevers is waarschijnlijk die aan de via Fauchè. Er ligt een grote verscheidenheid aan verse groenten en fruit, vis en kaas voor je uitgestald. Deze markt is elke dinsdag en zaterdag geopend en bevindt zich in het noordoosten van het historische centrum, in ParcoSempione.

Na een wandeling door deze grote groene oase, eindig je de tweede ochtend in Milaan met een lunch in een authentieke trattoria(Italiaans restaurant). Je kunt hier genieten van de beroemde cotoletta alla milanese (Milanese schnitzel).

osso_buco_milan.jpg
Probeer ossobuco in Milaan

De negroni sbagliato, de karakteristieke cocktail van Milaan

Tussen je bezoekjes aan het Castello Sforzesco, de kunstgalerie Brera en de Santa Maria delle Grazie kerk is er de tijd voor een tussendoortje bij de pasticceria Taveggia. De Milanezen smullen al sinds 1909 van het suikerwerk en de taarten die hier worden verkocht.

‘s Avonds moet je dé Milanese cocktail, de negroni sbagliato, proeven op de plek waar hij is ontstaan: de Bar Basso. In de jaren ‘50 was hier een barman die geen gin meer had om eennegroni (mix van gin, rode Vermouth en Campari) te maken. Hij verving de gin door Spumante, eenbruisende witte wijn, en de Milanese ster was geboren.

Dan blijft er nog één gerecht uit de Milanese keuken over waar je absoluut niet omheen kunt, namelijk ossobuco. Kies je decor: ga naar een van de traditionele restaurants in de wijk Brera, of bezoek de bruisende wijk Navigli die wordt doorkruist door oude grachten.

De geschiedenis van risotto met saffraan

Er was eens een schilder die in de 16e eeuw in Italië woonde. Zijn vrienden noemden hem Zafferano(saffraan), omdat hij rijkelijk gebruik maakte van dit specerij om zijn verf geel te maken. Op een dag zei een van zijn vrienden dat hij het ooit nog eens in zijn risotto zou gebruiken. Zafferano nam dit letterlijk en, zonder het te weten, maakte hij een Milanese specialiteit die een van de meest karakteristieke gerechten van de Italiaanse keuken is geworden. Een culturele anekdote die je aan je reisgenoten kunt vertellen als jullie lekker aan het eten zijn in Milaan.

Milaan in het kort

Beste tijd om te gaan

Je kunt Milaan het beste bezoeken in de lente of in de zomer vanwege de zachte temperaturen. De charme van de feesten aan het eind van het jaar zijn het waard om de kou van december te trotseren.

Vervoer

Vliegtuig: een vliegreis naar Milaan is zo gepiept. Boek op tijd en vlieg voor een prikkie.

Metro, tram en bus zijn ideaal om de stad te doorkruisen.

Auto: parkeren in het centrum is gereguleerd en vrij duur. Je kunt beter je auto parkeren in de buurt van de grote eindstations van de metro en het openbaar vervoer gebruiken.

Slapen

Kies in Milaan voor een overnachting in de pittoreske wijk Brera of bij de Theatro alla Scala. Daar zit je in de buurt van veel kledingwinkels en restaurants.

Eten & drinken

Luini: via Santa Radegonda, 16

(Banket)bakker – ongeveer €2,50* voor een panzerotto

Peck: Via Spadari, 9

Delicatessenwinkel met bar en restaurant - €18* voor risotto alla milanese

Bar Basso: Via Plinio, 39

Bar, Reken op €10* voor een aperitief en een lichte maaltijd

Savini: Via Ugo Foscolo, 5

Gastronomisch restaurant – van €110 tot €160* voor een menu (exclusief drinken)

* De prijzen zijn slechts een indicatie en kunnen afwijken

“Ik heb nog nooit zo lekker gegeten.”

Deze uitspraak van Charlie Chaplin staat in het gastenboek van Savini, het Milanese restaurant waar sinds 1881 de grootste sterren komen dineren. Het restaurant is vlakbij het Scalagelegen, waardoor het een ideale plek is voor een diner na een theatervoorstelling. Niet alleen Chaplin, maar ook Giacomo Puccini, Frank Sinatra en Grace Kelly hebben er gegeten. Misschien eet jij er binnenkort ook?

Top 4 gastronomische evenementen in Milaan

2e Paasdag: Fiera dell’Angelo, grote bloemen- en plantenmarkt waar ook de regionale keuken aan bod komt.

November: Milano Food Week, de stad viert de gastronomie op allerlei manieren gedurende 9 dagen.

September en januari: Fashion Week, modeshows en diners, modeliefhebbers en fijnproevers bezoeken dezelfde wijken van Milaan.

December: Kerstmarkt ‘Oh bej! Oh bej!’ en eetkraampjes in de kleuren van Lombardije.