Terug naar resultaten

7 musea die je niet mag missen in Rome

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen in Rome hun hart ophalen. Op elke straathoek vind je wel een bezienswaardigheid of museum. Klassiekers als het Colosseum en de Vaticaanse musea heb je misschien al gezien. In deze gids ontdek je zeven andere, niet te missen musea in Rome.

Griezelen in de Kapucijner Crypte

Misschien niet het vrolijkste museum om mee te starten, maar wel een van de meest bizarre plekken die je ooit hebt gezien. De grafkamer van de Kapucijners is onderdeel van Museo e Cripta dei Cappuccinide in de kerk Santa Maria della Concezione (1). Het kleine museum is gewijd aan de Romeinse kapucijners. De crypte, of grafkamer, bevindt zich onder de kerk. Vijf kapellen zijn stuk voor stuk versierd met de schedels, botten en complete skeletten van 4000 overleden kapucijners. Sommige monniken zijn nog helemaal intact, (compleet met pij), maar van de meesten zijn hun botten gerangschikt in symbolen die verwijzen naar leven en dood, en de vergankelijkheid van het bestaan. Vlak voor de uitgang krijg je nog even een macabere boodschap mee, die je de hele dag bijblijft: 'Wat jij bent, waren wij. Wat wij zijn, zul jij zijn.' Openingstijden: 09.00 - 18.00 uur. Toegangsprijs: 8 euro*. Het is helaas verboden om foto’s te maken in de crypte.

Roma-Forum Romanum_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

Romantiek in Villa Farnesina

Romantici opgelet: Villa Farnesina (2) is het landhuis dat kardinaal Alessandro Farnese in 1577 kocht om met zijn gezin in te wonen. De villa bestaat uit een aantal prachtige galerijen, zalen, kamers en ruimtes waarvan de wanden en plafonds gedecoreerd zijn met adembenemende fresco’s. Beroemd is het romantische fresco van Rafaël: ‘De nimf Galatea’. Het toont de nimf die in een schelp over de oceaan reist. De schelp wordt voortgetrokken door twee dolfijnen, omringd door cupido’s. Andere beroemde fresco’s in de villa zijn ‘Het huwelijk van Eros en Psyche’, en ‘Het huwelijk van Roxane en Alexander’, onderdeel van Giovanni Antonio Bazzi’s meesterlijke scènes uit het leven van Alexander de Grote. In het huis heeft ook Alessandro’s zus Giulia Farnese gewoond, nadat haar verhouding met de Borgia-Paus Alexander VI was geëindigd. In de tv-serie The Borgias (2011) wordt zij gespeeld door de Nederlandse actrice Lotte Verbeek. Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 14.00 uur. Toegangsprijs: 6 euro*.
 

Goud van oud in Museo Nazionale dell’Alto Medioevo

De middeleeuwen worden wel de ‘Donkere Eeuwen’ genoemd, toen de steden smerig waren, de pest heerste en gruwelijke martelingen heel gewoon waren. Museo Nazionale dell'Alto Medioevo (3) laat een veel minder duistere kant van die periode zien. De collectie omvat versierde wapens, buitengewoon ingewikkelde wandtapijten en prachtige juwelen. In de hal ‘Ostia Antica’ zijn wanden nagebouwd van de middeleeuwse, Italiaanse havenstad Ostia. Hierbij is de techniek opus sectile gebruikt, waarbij gekleurd marmer wordt gesneden en ingelegd. Je kunt je bijna niet voorstellen dat zulke pracht en praal al in de middeleeuwen bestond. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 8.00 -7.00 uur. Toegangsprijs: 8 euro*.
 

Beroemde stukken in Musei Capitolini

Nog niet genoeg gekregen van klassiek-Romeinse kunst? Musei Capitolini (4), aan het prachtige plein Piazza del Campidoglio, exposeert alleen maar topstukken uit de Romeinse oudheid. Het museum bestaat uit twee delen: Palazzo Nuovo en Palazzo dei Conservatori. Vergaap je aan Lupa Capitolina, de bronzen ‘Capitolijnse Wolvin’, die de legendarische stichter van Rome - Romulus, zijn tweelingbroer Remus en de zogende wolvin uitbeeldt. En wat dacht je van het bronzen ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, of het beroemde Griekse beeld ‘De Stervende Galliër’? Smullen geblazen voor liefhebbers van de Romeinse oudheid. En als klap op de vuurpijl heb je vanuit het Palazzo dei Conservatori een magnifiek uitzicht over het Forum Romanum. Lastig kiezen uit al die insta-momentjes!

Roma-Museum Maxxi_Pixabay.jpg
Museum Maxxi - Foto: Pixabay

Moderne kunst bij Macro & Maxxi

Nee, het is geen olijk theaterduo. Maxxi (5) en Macro (6) zijn de twee belangrijkste musea voor moderne kunst in Rome. Macro, het bizarre, oude slachthuis even buiten het centrum, exposeert moderne straatkunst, conceptuele werken en experimentele fotografie. De Pink Floyd-tentoonstelling trekt muziekliefhebbers uit de hele wereld. Maxxi is een museum voor moderne, eigentijdse kunst en Italiaanse architectuur. Alleen al het gebouw - ontworpen door de Britse architecte van Iraakse afkomst, Zarah Haddid (die er tien jaar over deed om haar ontwerp te realiseren) - is een pareltje. Ook het museum Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea (7), is een aanrader voor liefhebbers van moderne kunst. Maxxi, openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag 11.00 -19.00 uur. Zaterdag 11.00 - 22.00 uur. Toegang: 12 euro*. Macro, openingstijden: maandag t/m zondag van 9.00 - 21.00 uur. Toegang: 18 euro*. Galleria Nazionale, openingstijden: dinsdag t/m zondag van 8:30 - 19:30 uur. Toegang: 10 euro*. 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

Tips voor een bezoek aan populaire musea

Voor de grote attracties en belangrijke musea in Rome kunnen enorme rijen ontstaan. De wachttijden voor bijvoorbeeld het Colosseum en de Vaticaanse Musea lopen makkelijk op tot twee uur. Zonde van je tijd. Daarom is het slim op mee te gaan met een georganiseerde tour. Je krijgt meteen de belangrijkste highlights van een bezienswaardigheid of museum te zien, en gidsen hoeven niet in de rij te wachten. Voor veel musea kun je kaartjes online kopen, zodat je ter plekke meteen kunt doorlopen. Met de Roma Pass kun je niet alleen drie dagen gebruikmaken van het openbaar vervoer, je mag ook bij twee musea naar binnen zonder in de rij te hoeven staan.

Eten en drinken

Lekker eten en drinken kun je in Rome natuurlijk overal. Tip: bezoek het Pastamuseum (8), waar je alles te weten komt over het favoriete gerecht van de Romeinen.

Vliegen & overnachten

In Rome overnacht je in het oude centrum op steenworp afstand van alle belangrijke musea. Ook vlak bij de luchthavens van Rome zijn fijne hotels. Vanuit Nederland kun je in iets meer dan 2 uur rechtstreeks naar Rome vliegen.

Top 3 ook doen in Rome 

Pantheon, het best bewaarde monument uit de oudheid dat je in heel Rome zult vinden. 

Tibereiland, heerlijk picknicken in het zonnetje op de oevers van het Tibereiland.

De Piramide, het grafmonument van de Romeinse praetor Gaius Cestius in de wijk Testaccio.

Contacten 

  1. Santa Maria della Concezione: Via Vittorio Veneto 27, 00187 Rome, +39 0688803695
  2. Villa Farnesina: Via della Lungara 230, 00165 Rome, +39 0668027268
  3. Museo Nazionale dell'Alto Medioevo: Viale Lincoln 3, 00144 Rome, +39 0654228199
  4. Musei Capitolini: Piazza del Campidoglio 1, 00186 Rome
  5. Maxxi: Via Guido Reni 4/a, 00196 Rome, +39 063201954
  6. Macro: Via Nizza, 138, 00198 Rome, +39 06696271
  7. Galleria nazionale d'arte moderna e contemporanea: Viale delle Belle Arti 131, 00196 Rome, +39 0632298221
  8. Pastamuseum: Via Flaminia 141, 00196 Rome, +39 066991119