Terug naar resultaten

Sardinië voor levensgenieters

Zowel aan zee als in de bergen kun je ultiem genieten van de lekkernijen van Sardinië.

Vergis je niet: de gastronomie van Sardinië ziet er misschien simpel uit, maar het is een van de meest rijke van Italië. De keuken is beïnvloed door een grote verscheidenheid aan culturen, van Catalonië via Fenicië tot aan de Republiek Genua. Ontdek zelf de heerlijke gerechten en de subtiele smaken. Ga van de haven van Cagliari naar de uithoeken van de bergketen Gennargentu. Volg de geur van de gerechten van Sardinië. Buon appetito (smakelijk eten)!

De smaken van de zee in de specialiteiten van Sardinië

Net als haar buren Corsica en Sicilië kent Sardinië ook een belangrijke viscultuur. Het eiland wordt omringd door de Middellandse Zee. Al sinds de oudheid worden hier veel visgerechten geserveerd die verrassend rijk van smaak zijn. Proef het zelf.

Tijdens je verblijf in Cagliari, de hoofdstad van Sardinië, kun je niet onder de lekkernijen uit die de haven je te bieden heeft. Ontdek de cozzas e cocciulas a schiscionera (mosselen met knoflook, olijfolie, peterselie en paneermeel) of de su scabecciu (gemarineerde gefrituurde vis). Waar je de beste visgerechten van de stad kunt proeven? In de buurt van Piazza Michelangelo ligt La Tana del Gusto. Dit restaurant serveert onder andere een heerlijke spaghetti met 3 soorten garnalen en farro alla pescatora, een feestmaal van zeevruchten.

Als je langs de oostkust omhoog gaat, kom je bij de stad Alghero. Daar kun je de specialiteiten proeven die zijn beïnvloed door de Catalaanse cultuur. Probeer de bottarga (gedroogde visseneitjes) die je in plakjes of geraspt door de spaghetti eet. Proef ook zeker de beroemde aragosta uit de haven van Alghero. Deze langoesten zijn net zo lekker in een pastagerecht als wanneer ze koud worden geserveerd. Delizioso!

sardinia-enjoy-1.jpg
Cagliari - Foto: Chris , CC BY 2.0

Gerechten van de bergen en weilanden

Hoewel Sardinië aan zee ligt, bestaat het grootste deel van het eiland uit bergen en heuvels. In dit landschap is een pastorale en landelijke keuken ontstaan, waar de herders volop van genieten. Op het menu staat veel gegrild, gebraden en gekookt vlees met of zonder saus.

Een klassieker binnen de keuken van Sardinië is de pocheddu arrustidu, een gerecht dat je echt niet mag overslaan. Dit malse speenvarken is op smaak gebracht met mirte of rozemarijn en vervolgens gebraden aan het spit. Dit gerecht wordt klaargemaakt van Olbia tot Sassari, maar ook in Cagliari. Je krijgt dus zeker de kans om het minstens één keer te proeven tijdens je verblijf op Sardinië.

Wist je dat Sardinië ook bekend staat om haar heerlijke lamsvlees? Dit zie je in veel verschillende gerechten terug: arrosto di agnello (lamsbout met olijven en ui), cordula (darmen aan het spit of in de pan) en trattalia (orgaanvlees aan het spit). De keus is aan jou.

 

De kazen van Sardinië

Op Sardinië kun je niet om de kazen heen. Sinds de oudheid maken de herders van het eiland al verschillende kazen op basis van schapen-, geiten- of koemelk.

Begin je ontdekkingstocht langs de kaasspecialiteiten van Sardinië met de traditionele peccorino sardo. Deze schapenkaas wordt op het hele eiland geproduceerd en kan zacht of gerijpt gegeten worden. In de regio Sarrabus-Gerrei kun je genieten van caprino, een pittige geitenkaas die geraspt of als voorgerecht wordt geserveerd. Verder naar het zuiden wordt ricotta (witte kaas) gebruikt om de verrassende pardulas te maken. Dat zijn gebakjes in de vorm van een zon die naar citroen en saffraan smaken.

Ben je avontuurlijk ingesteld? Probeer dan de beroemde (en beruchte) casu marzu. Dit is een kaas die is afgeleid van de pecorino sardo. Hij is gefermenteerd dankzij larven van vliegen. De kaas wordt door herders met een sterke maag gegeten op een snee pane carasau (het typische brood van Sardinië). Deze specialiteit wordt gezien als de sterkste kaas ter wereld. Je bent gewaarschuwd!

Bij je kaasplankje drink je natuurlijk een glas wijn uit Sardinië. Verwen jezelf met een cannonau. Deze intense rode wijn wordt geproduceerd in de regio’s Campidano, Nuoro en Ogliastra. Houd je meer van witte wijn? Ga dan voor een torbato uit Alghero of een vermentino uit de provincie Gallura.

sardinia-enjoy-2.jpg
Kaas op de Markt - Foto: Vincent Valvona, CC BY 2.0

Typische pasta van Sardinië

Zoals iedere regio in Italië heeft ook Sardinië haar eigen pastasoorten. De malloreddus, of gnocchi van Sardinië, hebben de vorm van kleine schelpjes van 2 cm lang. Ze worden traditioneel op smaak gebracht met saffraan en onderscheiden zich ook door hun gouden kleur. Fregula is een soort pasta die wordt gemaakt van hard tarwegriesmeel. Deze parelvormige pasta wordt vaak gegeten bij mosselen. Voor echte fijnproevers.

Top 4 evenementen in Sardinië

Eind maart, begin april: Settimana Santa, op het hele eiland; Heilige Week met processies en concerten. Met Pasen wordt vlees aan het spit gegeten.

Begin april: Sagra del Torrone, in Tonara; nogafeest (torrone).

Eind mei, begin juni: Girotonno, in Carloforte; kookwedstrijd met rode tonijn.

24 juni: Feest van San Giovanni Battista, op heel Sardinië; feest om het begin van de zomer te vieren, met vreugdevuren en zoetigheden.

Sardinië in het kort

Beste tijd om te gaan

Het beste seizoen om naar Sardinië te gaan is van april tot juni, vanaf Pasen. De temperatuur is zacht, de bomen bloeien en er zijn nog niet veel toeristen.

Vervoer

Om mobiel te zijn kom je met je eigen auto of huur je een auto ter plekke. Ga liever met de bus dan met de trein, want bussen zijn vaak sneller en minder duur.

Slapen

Voor een vakantie op Sardinië aan het water kies je een hotel aan de Costa Verde of de Costa del Sud. Houd je meer van het platteland en de bergen? Kies dan voor een landelijke gastenkamer of huur een stazzo, een traditioneel boerenhuisje.

Eten & drinken

Major Preep: 307-309 corso Vittorio Emanuele II, Cagliari

Pub, kwalitatief goede regionale gerechten. Van € 10 tot € 30*

Bacchus Ristorante: 2 via Degli Astronauti, Olbia

Geraffineerde en overvloedige gerechten. Zeer goede wijnkeuze. Van € 30 tot € 70*

Trattoria Lo Romani: 29 via Principe Umberto, Alghero

Perfecte plek om een porcheddu arrustidu te proberen. Van € 25 tot € 50*

Il Giamaranto: 69 via Alghero, Sassari

Originaliteit, verse producten, mooie presentatie. Van € 50 tot € 65*

 

* Prijzen kunnen afwijken.