By Expedia Team, on July 20, 2015

Proef het goede leven in Toscane

Trek Toscane in en laat je leiden door de kronkelende wegen tussen de schitterende valleien. Ga op reis en ervaar de Italiaanse levensstijl en haar culinaire specialiteiten. Toscane ligt aan de Middellandse Zee en wordt gekenmerkt door haar golvende heuvellandschap. Waar je ook kijkt zie je olijfbomen, wijngaarden en fruitbomen, waarvan de heerlijke geuren zich vermengen met de geur van rozemarijn. Volg de prachtige route die je van Florence naar Siena leidt, om vervolgens koers te zetten richting Volterra.

De vruchtbare vlaktes rondom Florence
————————————-

### Proef de herfst in het bos van Lucca

Het voormalige hertogdom Lucca, gelegen tussen Pisa en Florence, leent zich uitstekend voor een wandeling. Bewonder de zes middeleeuwse stadspoorten van de ommuurde stad, waarna je lekker op een terrasje gaat zitten voor een cappuccino met cacaopoeder en een cornetto (croissant). Na deze pauze ga je op weg naar het iets noordelijker gelegen Garfagnana. Dit gebied bestaat uit drie diepe valleien en staat bekend om haar paddenstoelen (porcini), kastanjes en honing. Als je graag op pad gaat om paddenstoelen te plukken, ben je hier op de juiste plek: in de herfst levert een wandeling door de heuvels vaak een mooie buit op.

### Een aperitivo met uitzicht op de Ponte Vecchio in Florence

Florence, de stad van de beroemde Medici, staat op de Werelderfgoedlijst van

UNESCO en schittert door haar paleizen, fonteinen en bruggen. Maak een passeggiata, een wandeling, over de Ponte Vecchio die beide zijden van de Arno met elkaar verbindt. Maak gebruik van de gelegenheid om jezelf te verwennen met een zilveren sieraad uit een van de juwelierswinkeltjes die je hier vindt.

Tuscany_gastronomy_foodwithaview_EDAM.jpg

Food with a Tuscan view. Foto: Superstock

Tegen de avond wordt het tijd voor een aperitivo. Bestel bijvoorbeeld een glaasje grappa, distillaat, in een enoteca, een wijnbar. Als je inmiddels trek hebt gekregen, neem dan een bistecca alla fiorentina, een Florentijnse steak, die boven een houtvuur is gegrild en geserveerd wordt met cannellini (witte bonen).

Het hart van Toscane klopt voor de rode chianti wijn
—————————————————-

### De streek van wijn en olijven

Het prachtige landschap van Toscane, met haar wijn- en olijfboomgaarden, strekt zich uit zover je kunt kijken. De wijnroute loopt door de iconische gebieden van Toscane; Florence en Siena. Elke bocht geeft je de gelegenheid om lommerrijke heuvels, begroeid met olijf- en citroenbomen, en met klimop begroeide kastelen te bewonderen. Je rijdt door zonovergoten valleien waar het oker van de gevels van de landhuizen afsteekt tegen het groen van de wijngaarden.

Op de wijnboerderijen word je gastvrij ontvangen om de heerlijke chianti-wijn te proeven. Een tussenstop in Montepulciano is een absolute must. Op het menu van een van de restaurantjes van het dorp, de trattoria’s, vind je heerlijke krokante porchetta, een met knoflook en rozemarijn gevuld speenvarken. Kies bij dit gerecht voor een glas Vino Nobile, wat letterlijk vertaald ‘edele wijn’ betekent. Deze wijn heeft een bijzonder sterke geur.

### Siena: zeventien paleizen en net zoveel soorten pasta’s

Tussen de 14e-eeuwse palazzi (paleizen) van Siena vind je het prachtige Piazza del Campo. Stap hier een osteria (café) binnen om bij te komen, nadat je alle 17 paleizen hebt bewonderd. De tortellini bereid met champignons, bedekt met crème en geserveerd met Parmezaanse kaas, is echt een traktatie. Eindig het diner met biscottidi Prato, koekjes die je in een lokale zoete wijn doopt, de Santo.

Van robijnrood tot smaragd blauw
——————————–

### Proef het rode goud van Toscane

Voordat je richting de kust van de Tyrreense zee trekt, maak je een tussenstop in het dorpje San Gimignano. Hier vind je de veertien torens van het dorp: een architectonische schat uit de middeleeuwen. Vergeet hier niet een paprikasandwich te proeven, een panino al peperoncino, om daarna je weg naar Volterra te vervolgen.

Tuscany_gastronomy_grapes_EDAM_.jpg

Land van wijn en olijven. Foto: Shutterstock

In Volterra breng je een bezoek aan de forten die dateren uit de Klassieke Oudheid, Romeinse necropolis en Etruskische ruïnes. Sluit het bezoek af met een lokale specialiteit: een gebakje bereid met zafferano (saffraan), dat in de omgeving wordt verbouwd, met daarbij een heerlijk romige chocolademelk.

### Vang een zeebrasem in de blauwe wateren van Elba

In Piombino neem je de ferry naar het eiland Elba. Met haar kalme baaien, indrukwekkende kliffen, blauwe zee en dichte mediterrane begroeiing, lijkt dit landschap recht uit een reisgids te komen.

Beklim de Mont Capanne, die tot wel duizend meter boven de zeespiegel stijgt, om een bezoek te brengen aan de kapel en te genieten van de geur van pijnbomen, kastanjes, mirte en heide. Terug op het strand, kun je een lijn uitgooien in het turquoise water in de hoop een zeebrasem te vangen. Deze vis heeft een unieke smaak als hij boven houtskool wordt gegrild. Buon appetito!

### De volle smaak van de wijnroute

De Chiantigiana (de ‘wijnroute’ SR 222) kronkelt door de heuvels en de glooiende valleien tussen Florence en Siena. Op de duizenden hectaren heerlijk geurende wijngaarden langs deze route wordt de beroemde en beschermde Chianti Classico geproduceerd. De robijnrode wijn heeft een verrassende smaak van viooltjes.

Het beste moment om deze wijnboerderijen te bezoeken, is tijdens de oogst, in augustus en september. Behalve wijn vind je er ook extra vergineolijfolie van een ongekende zuiverheid.

### Toscane volgens Lori de Mori

Het boek Aan tafel in Toscane van Lori de Mori verscheen in 2008. Het boek staat vol heerlijke recepten die makkelijk te maken zijn. Ze zijn allemaal geïnspireerd op de authentieke Toscaanse keuken en staat vol handigheidjes en weetjes uit de regio. De anekdotes, die bij iedere afbeelding staan, geven nog meer smaak aan de bereiding van de gerechten.

### Toscane in het kort

Beste tijd om te gaan

Toscane kent een mediterraan klimaat, waarbij er gedurende de twee hete zomermaanden kans is op onweer. De lente en de herfst bieden daarentegen koelere temperaturen (rond de 25°C) en schitterend natuurschoon. De winter kan in het binnenland streng zijn.

Vervoer

Met de auto: het wegennet is van goede kwaliteit. Rond de steden kan het echter druk zijn op de weg. Je kunt ervoor kiezen om een auto te huren bij aankomst.

Met de trein: matig comfort en vaak vertragingen, behalve op de Eurostar-verbindingen tussen de grote steden van Toscane.

Met de taxi: neem alleen een erkende taxi en controleer of de teller aan staat.

Met het vliegtuig: je kunt vliegen op een van de twee internationale vliegvelden (Florence en Pisa).

Slapen

Als je naar een van de grote steden afreist, zoals Florence, Pisa of Siena, is het aan te raden om van te voren een hotelkamer te reserveren. Het ecotoerisme komt steeds meer op in Toscane: op het platteland worden er comfortabele overnachtingen aangeboden in de vorm van een bed & breakfast, vakantiehuizen of een plattelandsverblijf.

Eten & drinken

Da Delfina: 1, Via della Chiesa, Artimino

Il Faconiere: San Martino, Cortone

Il Canto del Maggio: Penna Alta 30/D, Terranuova Bracciolini

La Bottega: 1, Piazza della Torre, Volpaia, Radda in Chianti

Top 3 culinaire evenementen

Juli: Inktvisfestival, proeven van vis en schelpdieren in San Vincenzo.

Augustus: Sagra del Cinghiale, in Borgo San Lorenzo vind je allerlei varianten varkensvlees.

November: Mostra nazionale del Tartufo Bianco, de truffelmarkt in San Miniato.”