Terug naar resultaten

Carnaval in Venetië

Elk jaar staat in Venetië de tijd tien dagen lang stil. Dan viert de stad het wereldberoemde Carnaval van Venetië. Een unieke belevenis! De kostuums, de maskers, de muziek en de gekte om je heen: in Venetië weten ze wat feestvieren is. Kom naar het Carnaval van Venetië, zet je masker op en ga los: in dit magische weekend mag alles!

 

DAG 1

De mooiste Maria

Het Carnaval wordt altijd geopend met het Festa della Maria, een optocht waarin twaalf Maria’s worden meegevoerd, twaalf schoonheidskoningen van Venetië. De oorsprong van dit feest gaat terug tot een gebeurtenis uit de 10e eeuw. Toen zouden twaalf Venetiaanse meisjes trouwen in de San Pietro di Castello kathedraal. Maar boeven stalen hun bruidschat. De twaalf toekomstige echtgenoten en de doge (vorst van Venetië) in eigen persoon gingen achter de dieven aan en keerden terug mét het gestolen goed. HetFesta della Maria herinnert aan die overwinning.

Om de optocht te bekijken ga je op de eerste zaterdag van het carnaval aan het begin van de middag naar het San Pietro di Castelloplein. In de processie van muzikanten, de twaalf schoonheden en gekostumeerde feestgangers, loop je mee naar het beroemde San Marcoplein. Daar wordt de mooiste Maria gekozen. 

De schitterende San Marco kathedraal, het Dogenpaleis en de indrukwekkende klokkentoren vormen een geweldig decor voor de festiviteiten. Het Carnaval kan beginnen.

san-marco.jpg
San Marcoplein

Likeur bij de lunch

Op het San Marcoplein is het een drukte van belang, met allerlei voorstellingen, muziek en gedans. Maar het wordt ook tijd voor een hapje. Om zo weinig mogelijk te hoeven missen en zoek je een eettentje in de buurt. Bij Ristorante Ai Leoncini zit je dan prima. 

Proef na het eten vooral de limonello (citroenlikeur) van het huis.

Als toerist kun je meedoen aan allerlei culturele en artistieke evenementen en aan de vele optochten die worden gehouden. Nog geen masker? Neem een kijkje bij een Venetiaans atelier waar ze worden gemaakt, zoals bij Flavia of Ca’ del Sol waar je ook een kostuum kunt huren.

Proosten op het San Marcoplein

Aan het eind van de middag komt iedereen weer naar het San Marcoplein voor de Grote Toost, die rond de Wijnfontein wordt georganiseerd. Ondertussen zijn er voorstellingen en concerten ter gelegenheid van deze eerste avond van het CarnavalSalute!

DAG 2

De vlucht van de Engel

Op de eerste zondag van Carnaval ga je om drie uur ‘ s middags weer naar het San Marcoplein om een andere belangrijk moment van het Carnaval mee te maken: de Volo Dell’ Angelo, oftewel de Vlucht van de Engel. Oorspronkelijk werd dit waagstuk uitgevoerd door acrobaten, later door een houten pop die over het beroemde campo, of piazza della Serenissima vloog, maar tegenwoordig is het de gekozen Maria van het vorige jaar. Aan een kabel springt het meisje van de klokkentoren het plein op, haar geliefde tegemoet…

grand-canal.jpg
Canal Grande

Het mooiste kostuum

Het Carnaval van Venetië zou geen carnaval zijn zonder de extravagante kostuums. Zo’n kostuum met masker was oorspronkelijk bedoeld om de ware identiteit hun drager te verhullen, zodat die kon doen waar hij (of zij) zin in had. Het masker verborg sociale stand, leeftijd en sekse. 

Op elke dag van het carnaval kunnen de toeschouwers hun stem uitbrengen voor de verkiezing van het mooiste kostuum. De uiteindelijke winnaar wordt op de laatste dag van het Carnaval bekendgemaakt. Extra leuk om te doen tijdens dit toch al zo uitbundige feest: bekijk alle kostuums die je overal in de stad tegenkomt en kies je eigen favoriet.

Als de stad zwijgt

Op de laatste dag van het Carnaval vormt de Vogata del Silenzio (tocht van de stilte) een prachtig verstilde afsluiting van de feestelijkheden. Honderden traditionele boten vertrekken bij de prachtige Rialtobrug en varen over het Canal Grande. Niemand maakt geluid. Het kanaal wordt verlicht met kaarsen en in die geheimzinnige sfeer spiegelen de paleizen zich in het water. Deze magische vaartocht eindigt bij het San Marcoplein. Nog even en het Carnaval is afgelopen, net als jouw Carnavalsweekend in Venetië. Nog even feestvieren dus!

Het snoep van Carnaval

Fritellecastagnole en galani zijn typische Venetiaanse zoetigheden die tijdens het Carnaval in grote hoeveelheden worden gegeten. Fritelle zijn een soort gefrituurde bolletjes gemaakt van  pijnboompitten en rozijnen; kinderen zijn er dol op! Castagnole zijn ook bollen, maar kleiner, hebben een citroensmaak en vaak gaat er likeur overheen. Galani, ook wel crostoli genoemd, zijn knapperige rechthoekige koekjes. Zo vieren je smaakpapillen ook Carnaval...

Venetië door de ogen van Étienne Périer

De film Rouge Venise van Étienne Périer speelt zich af middenin het Carnaval van Venetië aan het begin van de achttiende eeuw. De film vertelt het verhaal van Carlo Goldoni, de Venetiaanse grondlegger van het moderne Italiaanse theater. Een prachtige film om al voor je tripje naar Venetië in de sfeer te komen.

Venetië in het kort

Beste tijd om te gaan

Het eerste weekend van Carnaval natuurlijk! Het begint elk jaar tien dagen voor Aswoensdag en eindigt op de dinsdagavond daarvoor. Meestal valt het in de periode februari-maart.

Vervoer

Je bent in een mum van tijd middenin het feestgedruis met een voordelige vlucht naar Venetië.

Te voet, om de optochten te volgen en de kostuums goed te kunnen bekijken.

Per gondel, vooral tijdens de Vogata del Silenzio.

Slapen

Rond het Piazza San Marco zit je in het zenuwcentrum van de feestelijkheden. Liever wat meer rust? Kies dan voor een hotel in de wij Castello of Cannaregio.

Eten en drinken

Ristorante Ai Leoncini: San Marco 352

Caffè Florian: Piazza San Marco

L’Anice Stellato: Fondamenta de la Sensa 3272

Top 4 Carnaval

Eerste zaterdag, begin van de middag: Feest van de Maria’s, San Pietro de Castelloplein.

Eerste zondag om 12.00 uur: de Vlucht van de Engel, San Marcoplein.

Eerste zaterdag om 19.00 uur: De grote Toost, San Marcoplein.

Elke dag: Verkiezing van het mooiste kostuum.