Terug naar resultaten

Een historische reis naar Tokyo

Het begon als vissersdorpje, vervolgens werd er een muur omheen gebouwd en uiteindelijk werd het de hoofdstad van Japan onder Keizer Meiji. Binnen een paar eeuwen groeide Tokyo tot een gigantische metropool met 13 miljoen inwoners. Ontdek de geschiedenis van Tokyo, van het vroegere Edo tot de moderne stad van nu.

 

DAG 1

Van Edo naar Tokyo

Wist je dat Tokyo niet altijd de hoofdstad van Japan is geweest? In 1868 werd de stad Edo omgedoopt tot Tokyo: de ‘hoofdstad van het Oosten’. Tokyo was de opvolger van Kyoto, die sinds het jaar 794 de titel 'hoofdstad' droeg. De oude militaire basis van shogun Tokugawa Ieyasu was een van de machtigste steden van de Japanse archipel geworden. Daarom werd de stad tijdens de Meijirevolutie (eind 19e eeuw) door de Keizer zelf benoemd tot hoofdstad.

Museum Edo-Tokyo

Om een beeld te krijgen van de stad van vóór de transformatie, begin je bij het Museum Edo-Tokyo in de wijk Ryogoku. In dit gigantische gebouw staan ontelbaar veel maquettes. Ook zijn er licht- en geluidsspektakels te bewonderen en kun je reconstructies van de stad Edo zien. Bezoek traditionele huizen en bekijk een 13 meter lange reconstructie van de Nihonbashi, de brug die Edo met de vijf andere grote steden.

Meiji Jingu

Je vervolgt je ontdekkingsreis bij het Meiji Jingu. Dit is een heiligdom van de keizer die in 1912 is overleden en van keizerin Shoken, die twee jaar later overleed. Het 300.000m2 grote gebouw is het grootste heiligdom van het shintoïsme in Japan. Bij dit heiligdom ligt een tuin met 100.000 bomen die tijdens de bouw door het hele land zijn geschonken. In 1945 is het heiligdom verwoest door Amerikaanse bombardementen en in 1958 is het gereconstrueerd.

Tokyo_history_Asakusa_Flickr.jpg
Imposant en traditioneel Asakusa. Foto door Stephen Colebourne onder licentie CC BY 2.0

Kokyo

Dan is het nu tijd voor een van de juweeltjes van de hoofdstad: het Kokyo, het paleis van de keizer van Japan. Dit oude kasteel van Edo werd in 1873 verwoest door een brand. De wederopbouw duurde van 1888 tot 1948. Meestal kan alleen de Kokyo Higashi Gyoen (Tuin van het Oosten), een groen gebied van 21 hectare, worden bezocht. Als je het geluk hebt om op de verjaardag van de keizer (23 december) of op 2 januari in Tokyo te zijn, kun je ook het paleis zelf bezoeken.

Golden Gai

Wanneer het donker is, ga je naar de wijk Kabukicho. Daar ga je naar de Golden Gai, het enige overblijfsel van het oude centrum van Tokyo na de grote aardbeving in 1923. Het epicentrum van deze aardbeving (7 op de schaal van Richter) bevond zich in de regio Kanto en heeft een groot gedeelte van de stad verwoest. Wandel dus een rondje door de Golden Gai en ontdek een verzameling met kleine huisjes in 6 smalle straatjes, waarin maar liefst 200 bars en cafés zitten. Een uniek en tijdloos uitstapje.

 

DAG 2

Asakusa en Nakamise

In de vroege ochtend vervolg je je historische reis in de traditionele wijk Asakusa. Om daar te komen, loop je onder de Kaminarimon (de Donderpoort) door. Deze imposante boog van 11,7 meter hoog en 11,4 meter breed is gebouwd in het jaar 941. Ontdek een plek die helemaal anders is dan de moderne stad, vol traditionele stalletjes, vooral in de beroemde straat Nakamise.

Tokyo_history_Tokyotower_Flickr.jpg
Skyline van Tokyo met de opvallende Tokyo toren. Foto door Moyan Brenn onder licentie CC BY 2.0

Hozomon en Senso-ji

Je ontdekkingsreis gaat verder bij Hozomon, de Poort van het Schathuis. Als je hier onderdoor loopt, kom je uit bij het beroemde Senso-ji. Deze boeddhistische tempel is gebouwd in 645. Hij bestaat uit een indrukwekkende pagode van 5 verdiepingen en verschillende andere gebouwen: Chingodo, Awashimado, Zenizukajizodo, Yogodo, Yakushido et Denboin.

Tokyotoren

De geschiedenis van Tokyo is echter niet alleen in tempels terug te vinden. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de stad de moderniteit omarmd. Sindsdien heeft Tokyo een ongelooflijke wedergeboorte gekend. Een van de eerste voorbeelden hiervan is de Tokyotoren. Dit rood-witte metalen bouwwerk is 332,6 meter hoog en het ontwerp ervan is gebaseerd op de Eiffeltoren. De bouw van de toren duurde van 1957 tot en met 1958. Binnenin bevinden zich veel restaurants en een themapark dat is gewijd aan een beroemde manga (Japans stripboek).

Shinjuku

Als de avond is gevallen, ga je naar de 'jonge' wijk van Tokyo: Shinjuku. Hier bewonder je de lichtgevende uithangborden die overal schitteren. Deze wijk is het symbool van de hypermoderniteit van een stad die, zonder zijn verleden te vergeten, op de toekomst is gericht.

Heb je honger gekregen van je tocht door de stad? Raadpleeg onze culinaire gids over Tokyo en zoek een fijn restaurantje op.

Het Nationaal Museum van Tokyo

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van Japan ga je naar het oudste en grootste museum van het land: het Nationaal Museum van Tokyo (MNT). Dit museum staat in het Uenopark. Het is open sinds 1872 en beschikt over een immense collectie Japanse kunstwerken en archeologische objecten. Je kunt primitieve boeddhistische kunst, stempels, potten en wapens bewonderen, maar ook een grote Grieks-boeddhistische collectie.

Top 4 culturele evenementen in Tokyo

Mei: Sanja Matsuri in de wijk Asakusa, het belangrijkste feest van Tokyo, met grote optochten van mikoshi, draagbare heiligdommen.

Mei: Kanda Matsuri, in het centrum van Tokyo, historische processie die het Tokugawa-shogunaat eert (oneven jaren).

Juni: Sanno Matsuri, in het centrum van Tokyo, historisch feest met veel optochten van praalwagens en mensen in oude kostuums (even jaren).

Augustus: Festival van traditionele dans Awa-odori van Koenji, in de wijk Koenji, festival waarbij duizenden dansers de straten overnemen.

Tokio in het kort

Beste tijd om te gaan

Om de onmisbare historische feesten bij te wonen zonder last te hebben van de zomerse hitte, kun je het beste in mei of juni gaan.

Vervoer

Boek een vliegticket naar Tokyo via Expedia.nl, dan betaal je gegarandeerd een gunstige prijs.

Om tussen de verschillende wijken te reizen en zo de geschiedenis van Tokyo te ontdekken, gebruik je het compacte metronetwerk.

Slapen

In Tokyo vind je eindeloos veel overnachtingsmogelijkheden, onder andere in het moderne Shimbashi of in de buurt van het heiligdom Hanazono. Ga naar een ryokan, een typische Japanse herberg. Of kies voor een minshuku, een 100% Japanse bed & breakfast.

Eten & drinken

RRR Bistro: 5-9-22 Roppongi, Fukusushi Sure Bldg,1F, Minato. Japans steakhouse waar je kunt genieten van heerlijk Kobevlees. Ongeveer € 40*

Monna Lisa: 2-4-1 Marunouchi, Marunouchi Bldg, Chiyoda. Ideale ligging tussen het keizerlijk paleis en de wolkenkrabber. Dit restaurant heeft een uitgebreid menu dat ieder seizoen verandert. Ongeveer € 60*

Sushi Sora: 2-1-1 Nihonbashi Muromachi, 37 F Mandarin Oriental Tokyo, Chuo. Een van de beste sushirestaurants van de stad. Ongeveer € 70*

Tokyo Shiba Tofuya Ukai: 4-4-13 Shibakoen, Minato. Traditioneel restaurant in de weelderige tuinen. Ongeveer € 70*

 *Prijzen kunnen afwijken.