Terug naar resultaten

De niet te missen highlights van Jordanië

Maak kennis met de wondere wereld van Jordanië. Dit kleine land heeft veel te bieden. Een bezoek aan Jordanië is als een reis door de tijd. Het gastvrije koninkrijk is rijk aan historische ruïnes en religieuze plaatsen, met als belangrijkste bezienswaardigheid de verloren stad Petra. Ook natuurliefhebbers ontdekken plekken die je nergens anders ter wereld vindt, zoals de magische Wadi Rum-woestijn, waar je voor even het gevoel hebt dat je op een andere planeet bent. En er is meer! Je kunt er heerlijk eten, prachtig duiken en genieten van het helende water van de Dode Zee.

De verloren stad Petra

De verloren stad Petra (1) is het absolute hoogtepunt van je rondreis door Jordanië. Iedereen kent het iconische plaatje van de uitgehakte 'Treasury' in de roodgekleurde rotswand. Als is het maar vanwege de scène uit 'Indiana Jones and the Last Crusade', waarin acteurs Sean Connery en Harrison Ford het eeuwenoude bouwwerk in gaan, op zoek naar de heilige graal. Maar er is veel meer te ontdekken dan de beroemde schatkamer (of tempel; daar zijn archeologen nog niet helemaal uit). Met ruim 800 monumenten op een oppervlakte zo groot als Amsterdam heb je meerdere dagen nodig om alle opgravingen te zien. En dan te bedenken dat het grootste deel van de stad nog steeds onder de grond ligt.

Petra by Night 

Drie avonden per week kun je de magie van Petra by Night beleven. Je wandelt richting de Treasury langs de rood en oranje rotswanden die helder oplichten in het schijnsel van flikkerende lantaarns. Honderden kaarsjes schijnen op de gevel van de tempel. Op het plein speelt een man traditionele muziek op een fluit, terwijl een gids vertelt over het leven van de oorspronkelijke bewoners van Petra. Een avond om nooit meer te vergeten.

Petra Jordan_Pixabay.jpg

De buitenaardse Wadi Rum-woestijn

Breng een bezoek aan de Wadi Rum-woestijn. Dichter bij Mars kun je niet komen. Bijna elke ruimtefilm die zich afspeelt op Mars is opgenomen in deze woestijn. Het is een uniek landschap met uitgestrekte vlaktes van rood zand, grove rotsformaties en eindeloze vergezichten. Je kunt er op jeepsafari, wandeltochten maken en klimmers kunnen zich uitleven op de rotsen. Een bezoek is pas echt bijzonder als je een nachtje midden in de woestijn blijft slapen onder de heldere sterrenhemel. In het Rahayeb Desert Camp (2) slaap je in luxe tenten en verwennen de woestijnbewoners je na het eten met traditionele muziek rond een groot kampvuur.
 

Duiken in Aqaba

Na de Wadi Rum-woestijn en Petra is Aqaba de afsluiter van de zogenoemde 'golden triangle'. Aqaba is de enige havenstad van Jordanië en ligt pal tegen de Israëlische stad Eilat. Het is een populaire stop voor watersporters en strandliefhebbers. Vooral duikers kunnen hier hun hart ophalen: het is het perfecte startpunt voor duiken in de Rode Zee. Kleurrijke vissen, prachtig koraal en heel veel vergeten wrakken maken het een bijzondere duikspot. Wie geluk heeft ziet zelfs een reuzenschildpad voorbij zwemmen. Bij de Sinbad Dive Club (3) zijn duikers van alle niveaus welkom.
 

Dobberen op de Dode Zee

In het westen van Jordanië ligt de bekende Dode Zee. Elk jaar trekken duizenden mensen naar het bijzondere meer om zich met modder in te smeren en vervolgens te wassen in het heilzame water. Ook als je geen huidaandoeningen hebt, is het een bijzondere ervaring. Het water is namelijk zo zout dat je blijft drijven. Je kunt dus gerust een boekje lezen terwijl je op de Dode Zee ligt te dobberen. Door het hoge zoutgehalte kunnen er geen vissen in het water leven. Vandaar de naam. Als je toch in de buurt bent, bezoek dan gelijk Mount Nebo. Dat is de berg waar Mozes uitkeek over het beloofde land.

Jordan Wadi Rum_Pixabay.jpg
Wadi Rum

Dopen in de heilige Jordaan

Tijdens je rondreis door Jordanië mag een uitstapje naar de Jordaan niet ontbreken. Nee, we hebben het hier niet over de volksbuurt in Amsterdam. De Jordaan is een belangrijke rivier die de grens tussen Israël en Jordanië bepaalt. Maar dat is niet de reden dat de rivier zo belangrijk is. Volgens de evangelisten is het de plek waar Jezus door Johannes de Doper gedoopt werd. De twee buurlanden zijn het er niet helemaal over eens aan welke kant van de rivier dit zich precies afspeelde. Hoe het ook zij, UNESCO heeft de Jordaniërs gelijk gegeven en 'hun' kant op de Werelderfgoedlijst gezet. Je bezoekt de doopplaats in het dorpje Al-Maghtas. Daar vind je de restanten van de Byzantijnse kerk, waar de Messias gedoopt is. Wie wil kan zichzelf onder het toeziend oog van Jordaanse soldaten laten dopen in de heilige rivier. Een paar meter verderop, aan de overkant van de rivier, gebeurt precies hetzelfde, maar dan onder controle van het Israëlische leger.
 

Amman

Ongeveer de helft van de bevolking van Jordanië woont in hoofdstad Amman. Je kunt je voorstellen dat het een grote en drukke stad is. Veel reizigers beginnen en eindigen hun reis op het vliegveld van de hoofdstad, maar nemen niet de tijd om de metropool te ontdekken. Jammer, want Amman heeft veel te bieden. Van eeuwenoude bezienswaardigheden, zoals een Romeins amfitheater en de Tempel van Hercules, tot gezellige restaurants en een bruisend nachtleven. De Al-Rainbow Street en Down Town zijn the place to be voor lekkere koffie, hippe cafés en leuke winkeltjes. Het is er altijd gezellig druk en lekker chaotisch met toeterende auto's en shoppende mensen. In Down Town kun je terecht bij het populaire Habibah Sweets (4), voor originele baklava. Bij de Jordan River Foundation (5) vind je de mooiste, handgemaakte souvenirs en steun je met al je aankopen het goede doel.

Eten & Drinken

Jordanië is een genot voor de culinaire reiziger. Denk aan tafels vol kleine gerechten, geurende stoofpotten, tientallen dipjes voor het vers gemaakte platbrood en vooral heel veel knoflook. Maar het lekkerste gerecht is toch wel de verse falafel. Als er één restaurant is waar ze dat lekker klaarmaken, dan is dat het legendarische Hashem Restaurant (6) in Amman. De eigenaar zegt dat de falafel hier is uitgevonden. Waar is of niet, één ding is zeker: het is de beste falafel die je ooit zult proeven. Zelfs de leden van de koninklijke familie van Jordanië reserveren wel eens een tafeltje. Midden op de Al-Rainbow Street vind je de Al-Quds falafelbar (7). Hier serveren ze maar één ding en dat is een broodje falafel. Die is zo lekker dat je niks anders nodig hebt.

Vliegen & Overnachten

In Jordanië kun vind je fijne hotels in Amman, in de buurt van Wadi Rum en in Aqaba. Vanuit Nederland vlieg je in ca. 4,5 uur rechtstreeks naar Jordanië.

Leuke weetjes over Jordanië

 • Wij kennen het land als Jordanië, maar eigenlijk is de volledige naam Hashemite Kingdom of Jordan.
 • Aan de kust van de Dode Zee ligt het laagste stukje aarde ter wereld, maar liefst 420 meter onder zeeniveau.
 • Het is gebruikelijk om 3 keer 'nee' te zeggen wanneer iemand je een maaltijd aanbiedt, voor je het toch accepteert.
 • Ooit heette de hoofdstad van Jordanië Philadelphia.
 • Wie het leuk vindt kan het hele land te voet ontdekken. De Jordan Trail is een ononderbroken wandelpad van 650 kilometer dat je in ongeveer 36 dagen kunt afleggen.

Contacten

 1. Petra: 28 Wadi Mousa, +96232157093
 2. Rahayeb Desert Camp: Wadi Rum - Diseh/Seeq Ummel Tawagi, +962 3 205 8557
 3. Sinbad Dive Club: South beach Road Berenice beach club, Aqaba, +962 7 9610 1629
 4. Habibah Sweet: Marwan Madi Complex، Al Azhar 2, Amman, +962 6 462 3549
 5. Jordan River Foundation: Al-Kabariti St. 43, Amman, Jordanië, +962 6 461 2169
 6. Hashem Restaurant: King Faisal Street Amman, Amman, +962 6 463 6440