Terug naar resultaten

Bijzondere wittebroodsweken aan de noordkust van Kenia

Zijn originaliteit, ontdekkingen en relaxen de kernwoorden van je ideale wittebroodsweken? Ga dan voor een huwelijksreis naar Kenia. Ten noorden van Mombassa biedt de Keniaanse kust een combinatie van rust en paradijselijke stranden, en dit alles in een levendige en kleurrijke omgeving. Je stelt een programma naar keuze samen, helemaal afgestemd op jullie tweeën: van karakteristieke dorpen als Watamu, via de levendige Lamu-archipel naar het maritiem reservaat van Kiunga.

Samen zalig nietsdoen op de witte, Keniaanse stranden

Je gedroomde wittebroodsweken op een paradijselijke plek, ver van de toeristenstroom, worden werkelijkheid aan de noordkust van Kenia. Voorbij de stad Mombassa biedt de kust uitzonderlijk rustige stranden, waar je onvergetelijke momenten kunt doorbrengen.

Vlakbij Malindi ligt bijvoorbeeld de leuke vissersplaats Watamu. In deze kleine, authentieke stad gaan lokale tradities en toerisme perfect samen. En: je zwemt hier in kristalhelder, turquoise gekleurd water. Een perfecte setting voor de start van je reis.

Meer naar het noorden toe lijkt het alsof de eilandengroep van Lamu speciaal voor jullie zijn idyllische stranden uitrolt. Tussen kokospalmen, fijn zand, helder water en uitstapjes op een boutre (traditioneel bootje) door, beleven jullie samen momenten van pure ontspanning.… Ten slotte wandelen jullie door de duinen, met de kenmerkende duindorpen die de kust afbakenen, terwijl jullie in de warme middag op zoek gaan naar schaduw onder de kokospalmen.

In het dorp Shela (op het eiland Lamu) kunnen jullie op de rug van een ezel - het enige transportmiddel van het eiland -, op zoek gaan naar een van de vele mooie baaien. Goede gelegenheid om leuke herinneringen voor later op te doen.

kenia-north-coast-1-flickr.jpg
Vissersplaats Watamu - Foto: John Hickey-Fry, CC BY 2.0

Sportieve wittebroodsweken in Kenia

Windsurfen, het water over in een catamaran of waterscooter, waterskiën, duiken: je bent verzekerd van geweldige sportieve mogelijkheden in Kenia. In het gezelschap van je wederhelft kunt je de prachtige boven- en onderwaterwereld ontdekken.

Pasgetrouwde stellen die van duiken houden, zullen door de Keniaanse noordkust niet teleurgesteld worden. In het maritiem park Malindi-Watamu dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, kun je genieten van prachtige mangroven waarop zich zeeanemonen hebben genesteld, van groene schildpadden en barracuda's.

Maar ook in het nationaal maritiem reservaat van Kiunga ten noorden van Lamu, kun je je uitleven in een uitzonderlijke omgeving. Haal de duikbrillen en snorkels tevoorschijn, en geniet van de onderwaterwereld van het reservaat. En als romantiek voor jullie ook samengaat met avontuur, geef je dan over aan de ervaring van het vissen op grotere soorten, ten noorden van Mombassa. Je kunt er tonijn, zwaardvis en zelfs kleine haaien vangen, allemaal heerlijk om als avondmaal te nuttigen.

kenia-north-coast-2-flickr.jpg
Lamu - Foto: Xiaojun Deng, CC BY 2.0

Op ontdekkingsreis naar de Swahilicultuur.

De Swahilicultuur van de Keniaanse kustvolken zorgt altijd voor nieuwsgierigheid en verwonderingSwahili is een mengvorm van Arabische en Afrikaanse cultuur. Het islamitische Lamu heeft al eeuwenlang banden met de Arabische wereld en is een bakermat van deze cultuur, wat onder andere blijkt uit de architectuur. Wandel samen door het historische centrum, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Verplaatsen doe je je in Lamu te voet, op een ezel of met de fiets!

De schoonheid van de deuren met houtsnijwerk, de smalle straatjes en de façaden versierd met koraal of met versieringen van mangrovehout zal jullie verbaasd doen staan. In de winkeltjes van Lamu zijn prachtige, ambachtelijk gemaakte voorwerpen te koop, zoals sculpturen van mangrovehout en van halfedelstenen.

Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de ruïnes van de moskeeën van Takwa, op het eiland Manda. De tijd staat even stil als je bij het Donkey Sanctuary bent, het rusthuis voor ezels; een echte karakteristieke plek in de regio.

"Malaika, nakupenda Malaika. Malaika, nakupenda Malaika. Nami nifanyeje, kijana mwenzio. Nashindwa na mali sina, we, Nigekuoa Malaika etc."

(Mijn engel, ik hou van je. Mijn engel. Mijn engel, ik hou van je. Mijn engel. En ik, jouw jonge geliefde, wat kan ik doen. Als het niet was om het gebrek aan fortuin, ja dan (...) Fadhili Williams 

Dit internationaal bekende, traditionele Swahili lied met de titel Malaika, mijn engel, is geschreven door Fadhili Williams. Het verhaal gaat over een jonge man die verliefd is op een jonge vrouw, met wie hij niet kan trouwen omdat zijn bruidsschat niet voldoende is. Het lied is opgenomen door o.a. Myriam Makeba, Boney M. en Pete Seeger.

De regatta van Lamu: adrenaline tijdens je Keniaanse huwelijksreis

Op 31 augustus en 31 december zorgen de regatta's van Lamu voor groot vermaak bij de inwoners van de regio en bij de toeristen, bij wie je je gemakkelijk kunt aansluiten.

De beste bemanningen van de boutres (of dhows) van de archipel bestrijden elkaar onder de ogen en aanmoedigingen van de hele bevolking. Met zicht op het spel van behendigheid en strategie, laat je je meevoeren in de onstuimige sfeer van het publiek en ga je vervolgens naar het dorp van de overwinnaar, waar het feest in volle gang is.

Je beleeft zo een van de meest authentieke en verbazingwekkende gebeurtenissen van je huwelijksreis naar Kenia.

Swahili-huwelijken gezien door de ogen van Rebecca Walker

Het boek Adé, A Love Story, vertelt over een amoureuze ontmoeting tussen een Amerikaanse studente en een jonge islamitische Swahili-man die op het eiland Lamu woont. Als ze besluiten om te trouwen, houdt een reeks gebeurtenissen ze tegen. Een meeslepende liefdesgeschiedenis.

Vier niet te missen evenementen aan de noordkust van Kenia

Maart: het Maulid festival Lamu, een religieus moslimfestival met traditionele dans en liederen en ezelraces.

Eind november: cultureel festival in Lamu. Traditionele kunst, lokale ambachten, wedstrijden met boutres, lezingen over de Swahili-cultuur.

April: cultureel festival in Malindi, met tentoonstellingen en voorstellingen.

Maart: visserijfestival in Watamu, met alle aandacht voor vis en traditionele visserij.

De kust van Kenia in het kort

Beste tijd om te gaan

Je kunt het hele jaar naar Kenia reizen: het is er 12 maanden per jaar mooi weer. Alleen in april en mei kan er overvloedige regen vallen.

Vervoer

Vliegen: van de ene stad naar de andere reis je het beste met een vliegtuig om de (slecht onderhouden) wegen te mijden.

Te voet: In de stadscentra van Swahili-dorpen: te voet of op de rug van een ezel.

Boot: Met de boutre voor een uitstapje met zijn tweeën langs de kust.

Slapen

In een rustige en romantische lodge (hotel met alle comfort) in Lamu of Watamu.

Eten en drinken

Moonrise Restaurant, aan zee, op het eiland Lamu - Schaal- en schelpdieren, menu's tussen € 8,-* en € 15,-*.

Msafini Hotel Roof Top Restaurant, Shela, op het eiland Lamu - Internationale keuken, menu's tussen € 3,-* en € 25,-*.

Mida Dhow: aan de weg aan de baai van Mida, Watamu - Schaal- en schelpdieren, grill, menu's tussen € 25,-* en € 40,-*.

I.R.I.S. Restaurant: op de kruising tussen de wegen van Silversand en Coral Rock, Malindi - Afrikaanse keuken, menu's tussen € 5,-* en € 25,-*.

 * De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.