Terug naar resultaten

5x mooie natuur in Kroatië

Van de sprookjesachtige Plitvicemeren en de Krka-watervallen tot de schitterende eilanden van Kornati… Natuurliefhebbers kunnen in Kroatië hun hart ophalen. In deze online reisgids zetten we de top 5 natuurbestemmingen in het land op een rij.

1. De fabelachtige Plitvicemeren

Met de klaterende watervallen, smaragdgroene meren en weelderige bossen lijkt Nationaal Park Plitvicemeren (1) op een scène uit een Disneyfilm. In het park, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, kun je verschillende routes wandelen, die variëren van 2 tot 7 uur lopen. Je kunt ook met een boot over het Kozjak-meer varen. Houd je camera in de aanslag, want spectaculairdere natuurplaatjes kom je vast niet gauw tegen. Hoe uitnodigend de meren er ook uitzien, je mag er niet in zwemmen!  Het beschermde gebied strekt zich uit over bijna 300 vierkante kilometer en er zijn eettentjes en cafeetjes in het park waar je even op adem kunt komen. Aan de rand van het schitterende park leven wolven en beren, maar die blijven liever uit de buurt van mensen. Vanuit Zagreb, Zadar of Split kun je gemakkelijk op eigen gelegenheid een dagtrip naar de Plitvicemeren maken. In het hoogseizoen is de toegang voor volwassenen 250 kuna (ongeveer 33 euro)* en voor kinderen vanaf 7 jaar 110 kuna (ongeveer 15 euro)*. Openingstijden: zomer: 07:00 tot 20:00, voorjaar en herfst: 08:00 tot 18:00, winter: 09:00 tot 16:00 uur.

Lacs Plitvice Croatie DP.jpg

2. Duik in de Krka-watervallen

Nog meer ongekend mooie natuur vind je in Nationaal Park Krka (2), ongeveer 90 kilometer ten noordwesten van Split. Het goede nieuws is: hier mag je wél een duik nemen in de koele meren! Bossen, bergen en moeraslanden strekken zich uit langs de rivier Krka, die uitmondt in het helderblauwe meer Visovačko, en een paar kleinere meertjes. Wandel de prachtige route langs de zeven watervallen, waarvan de Skradinski Buk de bekendste is. Ga lekker vroeg, dan vermijd je de drukte en kom je volop vogels, salamanders, kikkers en vleermuizen tegen. Vanuit het stadje Lozovac is het park per auto bereikbaar. Een bus brengt je in de zomermaanden het park in, waar de wandeltocht langs de watervallen begint. Er zijn nog twee andere parkingangen: Skradin en Roski-Slap. Vanuit Skradin en Šibenik vertrekken boten naar het park. Toegangsprijzen variëren van 5 euro* tot 25 euro, afhankelijk van het seizoen en je leeftijd.

 

3. Eilandhoppen in Kornati Nationaal Park

Eilandliefhebbers mogen een trip naar Nationaal Park Kornati (3), voor de kust van Zadar, niet overslaan. In de Adriatische zee piepen 89 onbewoonde eilanden, en kleine eilandjes, boven het wateroppervlak uit. De Kornati-eilanden zijn omgeven door riffen; het gebied is populair bij duikers, die er kleurrijke sponsdiertjes en zeldzame steekmosselen komen bekijken. Ook zeilers zijn dol op de rustige, kraakheldere wateren van het park. In Zadar kun je bij touroperators zoals Travel Agency Aquarius (4) boottochten naar de eilanden boeken, met leuke lunch- snorkel- en zwemstops. Met een beetje geluk kom je dolfijnen tegen, en zelfs de bijna uitgestorven monniksrob schijnt er nog rond te zwemmen.

 

4. Bezoekje aan de Brijuni-eilanden

Fans van eilanden zullen óók een topdag hebben tijdens een dagtrip naar de Brioni-eilanden of Brionische eilanden. Nationaal Park Brijuni (5) ligt even ten noordwesten van de havenstad Pula, op het Kroatische schiereiland Istrië. 14 grote en kleine eilanden zijn van het vasteland gescheiden door het Fažana-kanaal. Neem vanuit het stadje Fažana de boot naar het grootste eiland, Brijuni, waar Tito, de in 1980 overleden president van Joegoslavië, heeft gewoond. Kinderen vinden een rit over het beboste eiland per toeristentreintje geweldig, en je kunt fietsen huren om zelf de mooiste plekjes en baaien te ontdekken. Lokale vissers nemen je graag mee op een tochtje rond de eilanden. Bijzonder: op Brijuni zijn meer dan 200 afdrukken van dinosauruspoten bewaard gebleven in de rotsige bodem.

Croatia-Kornati Islands_Pixabay.jpg
Kornati-eilanden - foto: Pixabay

5. Rondje Risnjak

Heb je even genoeg van de zee? Ook in het binnenland van Kroatië vind je prachtige natuur-hotspots. Door de heuvels van Nationaal Park Risnjak (6) stromen beekjes en rivieren die de omliggende weiden sappig en groen houden. Risnjak, dat ingeklemd ligt tussen de stadjes Gerovo, Delnice en Lokve, wordt niet platgelopen door toeristen en is misschien wel het best bewaarde geheim van Kroatië. In het parkrestaurant kun je energie opdoen met een stevige maaltijd, maar ook in de omgeving zijn veel fijne restaurants. Het sfeervolle restaurant Mali Dom Platak (7) serveert ijskoud bier bij dampende, verrukkelijke bonensoep met worst. Het ideale hikers-maal! Toegangsprijs tot het park is voor volwassenen is 40 kuna* (iets meer dan 5 euro) en voor kinderen 20 kuna* (nog geen 3 euro). 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

Kikkers en bosmieren

De meren van Plitvice, en grote andere delen van Kroatië, staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO – om de bijzondere natuur. Maar liefst 44 plantensoorten in het land zijn beschermd, samen met 6 soorten vlinders, 322 vogelsoorten, een zeldzame bosmier, 35 zoogdieren, 29 vleermuissoorten en zelfs zeldzame kikkers en slakken. Ook onderwater kijk je je ogen uit. Duikers zwemmen soms oog in oog met haaien, maar vooral sponsenduikers en koraalzoekers zijn dol op de Adriatische zee. Van oudsher zijn koraalvissers op de Kornati-eilanden actief. Tegenwoordig is koraalvissen aan strenge regels gebonden, en toeristen mogen al helemaal geen koraal opduiken. Probeer het niet uit, want de straffen zijn niet mals.

Eten en drinken

Wil je de Kroatische keuken proeven? Bezoek dan een traditionele konoba, dat 'taverne' betekent. Konoba’s hebben een uitgebreide menukaart en de ingrediënten komen van lokale boeren en vissers.

Vliegen & overnachten

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Kroatië vliegen, bijvoorbeeld naar Zagreb of Split. In Kroatië slaap je dicht bij de natuur in de plaatsen Split, Rovinj, Porec en Zadar. Ook in de omgeving van de Plitvicemeren zijn goede hotels te vinden. 

Top 3 bijzondere natuurplekken in Kroatië 

De lindeboom van Gornja Stubica. Deze stokoude woudreus maakte in 1573 de boerenopstand van de Zagorje mee. 

Lonjsko Polje. Een van de grootste Europese moerassen ligt ten zuidoosten van Zagreb. 

Velebit. Noordelijk van Zadar ligt het grootste en meest spectaculaire berggebied van Kroatië.

Contacten 

  1. Nationaal Park Plitvicemeren: Plitvicka jezera, 53231 Kroatië, +385 53751015
  2. Nationaal Park Krka: Sibenik-Knin, Skradin, 22000 Kroatië, +385 22201777
  3. Nationaal park Kornati: Kornaten eilanden, 23211 Kroatië, +385 22435740
  4. Travel Agency Aquarius: Ul. Nova vrata, Zadar, 23000 Kroatië, +385 23212919
  5. Nationaal Park Brijuni: Fažana, 52212 Kroatië, +385 52383727
  6. Nationaal Park Risnjak: Bijela Vodica 48, 51317, Crni Lug, Kroatië, +385 51836133
  7. Mali Dom Platak: 51219 Soboli, 51219, Čavle, Kroatië, +385 51550709