Terug naar resultaten

Gastronomisch genieten in Dubrovnik

De Kroatische stad Dubrovnik heeft het allemaal: heerlijke stranden, een schitterende oude binnenstad én lekker eten. Wandel over gezellige foodmarkten, stap in de wijntrein en dineer in restaurants waar het uitzicht even mooi is als de kaart. Pak je koffers voor dé culinaire verrassing van Europa en dovidjenja! Oftewel: tot ziens!

Tip 1. Dalmatische smulpapen

In Dubrovnik kun je niet alleen proeven van de Kroatische keuken. De stad maakt deel uit van de regio Dalmatië, de kuststrook waartoe ook de stad Split behoort. De Dalmatische keuken heeft haar eigen specialiteiten en manieren van bereiden. Zo is peka een bijzondere manier van garen. Gerechten worden op een houtskoolvuur langzaam bereid onder een platte deksel. Dalmatiërs zijn dol op vis, weekdieren en schelpen en in de klassieke peka vind je dan ook vaak octopus. Een traditioneel restaurant dat Dalmatisch eten op de menukaart heeft, wordt konoba genoemd. Een konoba heeft geen uitgebreide menukaart. De ingrediënten van de gerechten komen van plaatselijke boeren en vissers en het eten wordt door de eigenaar zelf bereid. Proef de hemelse salata od hobotnice (octopussalade) bij restaurant Konoba Dalmatino (1). Of ga voor een peka met lam bij Konoba Dubrovnik (2).

Dubrovnik-Food_VisualHunt (1).jpg
Foto: tjmwatson via Visual hunt / CC BY

Tip 2. De beste foodmarkten

De inwoners van Dubrovnik houden erg van vlees. Vooral van lamsvlees, kalfsvlees en gevogelte. Olijfolie, knoflook en inheemse kruiden ontbreken nooit in de keuken. Al die heerlijke, lokale producten zijn elke morgen vers te koop op de markten van de stad. Rondstruinen tussen de kraampjes van de Gruz Markt (3) is een belevenis op zich. Snuif de geur op van kisten vol fruit terwijl de locals hun boodschappen doen. Op de boerenmarkt Gunduliceva Poljana (4) vind je oliën van grootmoeders geheime recept, vleeswaren, gedroogde vijgen, zoete bakwaren, groente en nog veel meer.   

Tip 3. Wijn in de trein

Kroaten houden niet alleen van lekker eten, daar lusten ze ook graag een wijntje bij. Bij voorkeur uit eigen land. De zuidelijk gelegen wijnstreek Konavle produceert kwaliteitswijnen op basis van de inheemse druivensoort Malvasija Dubrovačka. Boek op internet een tour naar de wijngaarden met een toeristisch treintje. Onderweg proef je natuurlijk een slokje in gerenommeerde wijnkelders. Tijdens de lunch eet je boeren-marenda, een gerecht met ham en ui, zoals die traditioneel werd gegeten door de wijnboeren op het veld. 

Tip 4. Chique uit eten

Dubrovnik is een walhalla voor fijnproevers, en al dat heerlijks hoeft niet eens heel veel te kosten. Alleen al zitten aan de mooi gedekte tafels op het dakterras van visrestaurant Proto (5) is een feestje! Probeer hier de verrukkelijke, gevulde, gegratineerde kreeft Ponta Ostrá, met een risotto van wilde rijst, truffels en paddenstoelen. Bij restaurant Nautika (6) dineer je vrijwel op de stadsmuur, met schitterend uitzicht over zee. Dit is de perfecte plek voor een romantisch hapje fruits de mer voor twee.

Dubrovnik-Food_Shutterstock (1).jpg
Foto: Shutterstock

Tip 5. Uit het vuistje

Ons Nederlanders hoef je natuurlijk niets over kaas te vertellen. Dat wil niet zeggen dat we de enigen zijn die heerlijke kaas maken. Op het Adriatische eiland Pag, dat op ongeveer vier uur rijden van Dubrovnik ligt, wordt ook een verrukkelijk kaasje gemaakt. Pag is een zouteiland, en in de zoutpannen groeit een unieke soort gras. De schapen die er grazen, produceren de bijzondere melk waarvan de kaas Paški Sir iz Maslinove Komine, of Pagkaas wordt gemaakt. De lekkernij is bekroond met de hoogste onderscheiding op het WK van de kaas. Vanuit Dubrovnik is een bezoek aan de kaasfabriek Sirana Gligora (7) een heerlijk uitstapje.

Met een korreltje zout

Zout is nu niet iets waarvan je in eerste instantie verwacht dat daar smaakverschil in kan zitten. Toch heeft de soort zout die je in gerechten gebruikt, een groot effect op de smaak. Kroatië is een belangrijke Europese zoutleverancier. Het eiland Pag is bezaaid met zoutpannen. De productie van het zout is de belangrijkste bron van inkomen op het eiland. Pagzout geeft een unieke, volle smaak. Je kunt het proeven in Pagkaas, maar ook in traditionele Kroatische gerechten. Pag heeft zelfs een Zoutmuseum (8), waar je kunt zien hoe het zout wordt gewonnen.

Bio eten en drinken

Foodies kunnen in Dubrovnik hun hart ophalen. Naast veel uitstekende restaurants, heeft de stad ook een biologische markt Bio&Bio (9). Hier kun je terecht voor een brede selectie van organische, vegetarische en veganistische producten.

Vliegen & overnachten

In iets meer dan 2 uur vlieg je vanuit Nederland naar Dubrovnik. In Dubrovnik vind je veel fijne hotels aan het strand. In de oude stad kun je slapen vlak bij gezellige restaurantjes.

Top 3 restaurants in Dubrovnik 

Villa Ruza restaurant & Lounge Bar (10). Een must voor liefhebbers van romantisch smullen. 

Gusta Me (11). Vrolijke sfeer, prachtig uitzicht, heerlijke wijnen en fantastisch eten. 

Nishta (12). Een parel voor liefhebbers van culinair, vegetarisch dineren.

Contacten 

 1. Konoba Dalmatino: Miha Pracata 6, 20000, Dubrovnik, +385 20323070
 2. Konoba Dubrovnik: Lozica 13, Lozica 13, 20236, Dubrovnik
 3. Gruz Markt: Obala Stjepana Radića, 20000, Dubrovnik
 4. Gunduliceva Poljana: Gundulićeva poljana, 20000, Dubrovnik
 5. Proto: Široka no. 1, Old City, 20000, Dubrovnik, +385 20323234
 6. Nautika: Brsalje 3, Pile Gate, 20000, Dubrovnik, +385 20442526
 7. Sirana Gligora: Placa 2, 20000, Dubrovnik, +385 20321410
 8. Zoutmuseum: Stari Grad, Pag, Kroatië
 9. Bio&Bio: Vukovarska 36, Dubrovnik
 10. Villa Ruza restaurant & Lounge Bar: Ilije Sarake 1, 20000, Dubrovnik, +385 98443382
 11. Gusta Me: Hvarska bb, 20000, Dubrovnik, +385 20420013
 12. Nishta: Prijeko bb, 2000, Dubrovnik, +385 20322088