Terug naar resultaten

5x Laos buiten de gebaande paden

Rudi Brons

Blogger en reisbegeleider Rudi is een avontuurlijke budgetreiziger die lange periodes in de rust en natuur graag combineert met stedentrips. 

Laos staat bekend om het prachtige groene landschap en zijn supervriendelijke bevolking. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan. Waarschijnlijk staan Vientiane, Vang Vieng en Luang Prabang op je planning als je naar Laos gaat. Maar het is zeer de moeite waard om in Laos eens af te wijken van de gebaande paden.

1

Champasak - een unieke Khmer-tempel

Deze voormalige koningsstad is niet veel meer dan een charmante, maar stoffige straat aan de Mekong. Champasak ziet overdag wel wat toeristen die komen voor het imposante Wat Phu tempelcomplex. De tempel stamt uit de Khmerperiode en is pré-Ankor met Hindu invloeden, wat zeer uniek is. Maar weinig mensen overnachten hier en dat maakt dit een fantastisch plekje aan de Mekong om het echte Laotiaanse leven te proeven.

Wat Phu: Muang Champassak, Laos (ten zuiden van Pakse)

Foto: Rudi Brons


2

Bolaven-plateau – pijprokende dames en goede koffie

Dit prachtige, authentieke Laotiaanse plattelandsgebied produceert koffie en thee van hoge kwaliteit. De etnische dorpen zijn zeker ook een reden om naar het Bolaven-plateau te gaan. Zo kun je langs de weg de Kathu- en Laven-dames hun enorme bamboepijp zien roken in hun marktkraampjes. Het Bolaven-plateau heeft ook veel, nog praktisch onontdekte, watervallen. Huur een brommer of motor in Pakse en ga op ontdekkingstocht.

Bolaven-plateau: Gebied rond Paksong (ten oosten van Pakse)

Foto: Rudi Brons3

De Vlakte der Kruiken - een van ‘s werelds mysteries

Honderden massief stenen kruiken liggen bezaaid over een grote vlakte. Niemand weet waarom. Werd er rijstwijn in opgeslagen of was het voor een feest van een koning? De grootste kruik is 3 meter hoog en weegt 6000 kilo. Ze zijn 2500 jaar oud en gemaakt van een steensoort die niet voorkomt in de regio. De regio rond Phonsavan is ook interessant vanwege de authentieke dorpjes en de landmijnprojecten.

Iets onder het stadje Phonsavan, maar er zijn verschillende sites.

Foto: Rudi Brons


4

Tad Sae-watervallen – afkoelen op een van de plateaus

De Tad Sae-watervallen bij Luang Prabang trekken minder toeristen dan de Kuang Si-watervallen. Tad Sae is, met name in het weekend, populair bij de lokale bevolking. Het is een prachtige brede waterval met heel veel poeltjes en terrassen. Regel een tuktuk naar de rivier Nahm Khan, vanaf waar je met een bootje naar de waterval gebracht wordt. Vraag wel eerst even na of er water is bij de waterval, want soms valt hij droog.

12 kilometer rechts van Luang Prabang aan Nahm Khan-rivier

Foto: Rudi Brons


5

De 4000 eilanden – een perfecte plek voor een homestay

In het zuiden van Laos liggen de Si Phan Don (4000) eilanden. Het traditionele Don Som is een van de nog amper ontdekte eilanden. Hier verblijven doe je in een homestay, want er komen amper toeristen. Zo kun je echt kennismaken met de Laotiaanse gastvrijheid en cultuur. Je kunt lekker het eiland ontdekken op de fiets, zwemmen in de Mekong, kooklessen volgen of relaxen in een hangmat met uitzicht op de zonsondergang.

Don Som ligt in de Mekong in Zuid-Laos. Tussen de meer bekende eilanden Don Khong (let op, niet Don khon..zonder g) en Don Det

Foto: Rudi BronsBewaar op Pinterest:

5x minder bezocht Laos || Expedia Insider Tips