Terug naar resultaten

De mooiste plekken van Riga

Maak een verrassende stedentrip naar de fraaie hoofdstad van Letland, gelegen aan de Oostzee en ontdek de art nouveau-gebouwen, de oude stad en de ontspannen sfeer. Dit mag je niet missen in Riga!

Dag 1 / Op ontdekkingstocht in Oud-Riga 

Start je bezoek aan Riga in het hart van de Vecriga (de oude stad), die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bekijk op het Domplein de in de 13e eeuw gebouwde, protestantse kathedraal van Riga. Zoals het merendeel van de kerken in Riga, is deze opgetrokken uit rode baksteen. Binnen kun je de mooie glas-in-loodramen bekijken die het leven in de Oude Stad in de voorbije eeuwen laten zien. Het kerkorgel is opgebouwd uit niet minder dan 6.768 pijpen! 

Achter de kathedraal, op de nummers 17, 19 en 21 aan de Maza Pilsstraat, bevinden zich de Drie Broers. Dit zijn drie huizen die in verschillende perioden zijn gebouwd en tot de oudste gebouwen van de stad behoren. Ze geven je een goede indruk van hoe Riga eruit moet hebben gezien tussen de 15e en 18e eeuw. Aan het einde van de straat zie je het Kasteel van Riga, te herkennen aan de vier torens. Inmiddels herbergt het verschillende musea, waaronder het museum van de geschiedenis van Letland, opgericht in 1896.

Riga-Orthodox Cathedral_Pixabay.jpg
De orthodoxe kathedraal - foto: Pixabay

Via de Skarnustraat, die vanaf het Domplein in oostelijke richting loopt, kom je oog in oog te staan met de kerken St. Petrus en St. George. Klim naar het hoogste punt van de klokkentoren van eerstgenoemde kerk, en geniet van een van de beste uitzichten over de Letse hoofdstad. Blijf in de sfeer en ga voor de lunch naar het middeleeuwse restaurant Rozengrals, in de Rozenastraat. Op het menu staat konijn met pruimen, gerookte kip met kruiden, en een spies met in melk gekookt varkensvlees, overgoten met een lekker biertje. Zo ben je klaar voor het vervolg van de dag. 

Ga naar het vlakbij gelegen Stadhuisplein met zijn historische gebouwen. Het huis van de Zwartkoppen, voormalige zetel van een broederschap van vrijgezelle kooplieden, is in 1999 herbouwd naar het model van het gebouw uit de 14e eeuw, dat tijdens de bombardementen van 1941 werd verwoest. Vergeet niet om ook het Bezettingsmuseum te bezoeken. 

Na een diner met lokale gerechten in restaurant Salve, kun je een voorstelling gaan bijwonen in de nationale opera van Riga. Of doe als de jonge Letten en drink een glaasje in een van de vele bars in de stad. 

 

Dag 2 / Van de 17e eeuw tot de art nouveau 

's Ochtends word je wakker van het geluid van de meeuwen, die je eraan herinneren dat de Oostzee vlakbij is. Neem een goed ontbijt met gerookte zalm, of kies voor pannenkoeken bij het Index Café, vlak bij het Vrijheidsmonument. Ga langs de andere kant van de Brivibas boulevard voor een bezoek aan de orthodoxe Geboortekathedraal, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. De versieringen binnen zijn een kleine omweg zeker waard.

Steek vervolgens het kanaal over tot aan het Livuplein. Daar richt je je blik omhoog op zoek naar het symbool van Riga: de zwarte kat. Een aantal van hen vind je namelijk boven op het dak van het beroemde kattenhuis. Mis iets verderop niet de Kruittoren. Van de dertig verdedigingstorens die Riga ooit had, is dit de enige die nog overeind staat.

Riga-art nouveau_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

Neem de Tornastraat in de richting van de Zweedse poort. Deze mooie stenen boog is de laatste stadspoort van de 17e-eeuwse ommuring die nog bestaat. Verderop in dezelfde straat verschijnen aan de linkerkant, helemaal in het geel, de gebouwen van de Jakobskazerne, tot 1991 in gebruik als militaire kazernes en inmiddels privé-appartementen en winkels.  

Wandel rond het middaguur door de kleurige en geurige gangpaden van de Centrale Markt van Riga, een van de oudste van Europa. Laat je verleiden door de specialiteiten die voor je ogen uitgestald liggen: roggebrood, gerookte zalm en kvass, een soort cola met de smaak van granen. 

Als je het beste van de art nouveau in Riga wilt zien, zul je het centrum een beetje moeten verlaten, in de richting van de Albertastraat, meer naar het noorden. Langs de hele straat kun je gebouwen bewonderen die aan het begin van de 20e eeuw zijn ontworpen door architecten van naam zoals Mikhail Eisenstein, Konstantinos Pēkšēns en Eižens Laube

Besluit de dag, biertje in de hand, met een eerbetoon aan het geanimeerde nachtleven van de hoofdstad. Probeer bijvoorbeeld de Cita Puse, een populaire bar in het centrum van Riga.

De sparrenboom van Riga

Volgens de legende zou in Riga de eerste kerstboom hebben gestaan. De leden van de broederschap van de Zwartkoppen zouden in hun maag gezeten hebben met een te grote sparrenboom, en lieten deze vervolgens achter op de oever van de Dvina. Kinderen vonden de boom heel bijzonder en versierden hem met alles wat ze konden vinden. Zo opgetuigd werd de sparrenboom toen meegenomen naar het Stadhuisplein waar hij werd neergezet: het begin van een mooie traditie.

4 niet te missen evenementen in Riga

  • Juni:Jani of Sint Jansfeest. Riga viert de langste dag met zingen en het aansteken van houtvuren. 
  • Juni:ambachtelijke markt in het Etnografisch Museum. De gelegenheid om een bijzonder souvenir van je reis mee te nemen. 
  • Juli:Rigas Ritmi Festival. Groot jaarlijks muziekfestival waar plaatselijke en internationale artiesten samenkomen. 
  • Augustus:Riga City Festival. De straten van Riga komen tot leven met theater, concerten en allerlei soorten evenementen.

Riga in het kort 

Beste tijd om te gaan

Geef de voorkeur aan de lente of de zomer om te profiteren van de lange dagen. De nabijheid van de Oostzee zorgt voor een zeer aangenaam klimaat.

 

Vervoer

Te voet: de Letse hoofdstad is een stad van de menselijke maat waar het goed wandelen is. 

Vliegen & overnachten

Van paleizen tot goedkope hotelletjes, ze zijn in Riga te vinden voor alle smaken en alle budgetten. Probeer onderdak te vinden in de sfeervolle Oude Stad. Vanuit Nederland vlieg in ca. 2,5 uur naar Riga 

Eten & drinken

Rozengals : Rozena 1 - Eenvoudige keuken en een middeleeuwse omgeving, hoofdgerechten van € 15,- tot € 27,-*  

Centrale Markt: Nēģu iela, 7 - Talrijke kraampjes met lokale producten, goedkoop*

Salve: Rātslaukums 5 - Letse gastronomie en een verzorgde inrichting, Lets proeverijmenu € 25,-*

Index Cafe : Brīvības bulvāris 32 - Ideale plek voor het ontbijt, ontbijt met zalm € 6,40*

*De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.