Terug naar resultaten

Marokko: reis naar het rijk van de smaken

Breng je smaakpapillen in beroering tijdens je gastronomische verblijf in Marokko. De Marokkaanse keuken is ongetwijfeld een van de beste keukens ter wereld. Geniet tijdens je vakantie van de rijke en afwisselende geuren en kleuren van Marokko en bereid je voor op onvergetelijke smaaksensaties.

 

Smaken en markten

Culturele invloeden

In het oude Marokko combineerde men volop aroma’s en smaken, lang vóór de komst van de grote chef-koks van tegenwoordig. De typisch Marokkaanse keuken is een mix van Berberse, mediterrane, oosterse, Joodse, Andalusische en Franse invloeden. Het geheim van de Marokkaanse gastronomie met haar 1001 smaken zit hem in de verfijnde combinaties van kruiden, flink wat geduld en de beste ingrediënten.

Kleurrijke markten

Als je nieuwsgierig bent naar de fijne kneepjes van de Marokkaanse keuken,moet je zeker een bezoekje brengen aan een van de markten. Slenter uitgebreid langs de kraampjes vol munt, paprika’s, courgettes, tomaten, olijven en verse koriander in de mooiste kleuren.

harira.jpg
Harira

De specialiteiten

Als je bij de Marokkaanse keuken vooral aan couscous denkt, valt er tijdens deze vakantie genoeg interessants te ontdekken.

De bekendste specialiteiten

Uiteraard kun je genieten van couscous, hét Marokkaanse gerecht bij uitstek, verkrijgbaar in vele hartige, zoete of gecombineerde (ftaya)varianten. Naast de welbekende couscouszijn ook de tajinesniet te versmaden. Dit stoofpotje in traditionele, aardewerken puntschaal met olijven, gekonfijte citroen, amandelen of gedroogde pruimen is een grote Marokkaanse klassieker.

Andere heerlijkheden

Vergeet de Hollandse tomatensoepen laat je verassen door een lekkere harira,vol subtiele smaken. Deze soep is een traditioneel gerecht dat wordt geserveerd in de Ramadanperiode, zodra de zon ondergaat.

Pastillais de grote trots van de Marokkaanse keuken. Het fijne deeg wordt gevuld met kip, duif en vis, en staat garant voor een smaakexplosie. Op de Marokkaanse barbecue, vol met rundvleesspiesjes, keftas (gehakt) en gemarineerd lamsvlees, is er voor ieder wat wils. Naast het vlees zijn er tongstrelende gerechtjes als zaalouk(auberginespread), taktouka(tomaat en paprika) en bqoula (spinaziesalade) te vinden. 

Chebakias.jpg
Chebakias

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele visgerechten en andere klassiekers die Marokkaanse keuken rijk is, zoals mechoui(geroosterd lam), rfissa (gebakken kip op tridblaadjes) en briouates (bladerdeegdriehoekjes). Je vakantie is waarschijnlijk te kort om alle keukengeheimen te ontdekken.

Zoete kunstwerkjes

Gelukkig zijn weegschalen geen onderdeel van je vakantie en kun je onbezorgd genieten van bijvoorbeeld chebakias (lekkernij op basis van honing), cornes de gazelle(gebakje met marsepein) met natuurlijk een glaasje muntthee. Geniet met volle teugen van deze hemelse culinaire traditie.

Workshops en telers

Kookworkshops

Als je door de subtiele Marokkaanse gerechten zin hebt gekregen om zelf achter het fornuis te staan, is er de mogelijkheid om zelf voor chef-kok te spelen in een echte Marokkaanse keuken. Volg een kookworkshop en kom thuis met de lekkerste recepten.

Waar?

  • Riad Monceau: 7/8 derb Chaabane, Marrakech.
  • La Maison arabe: derb Assehbi, Marrakech.
  • Riad Fès: 5 derb Ben Slimane Zerbtana, Fès.
  • Atelier de cuisine Madada: 5 bis, rue Youssef el Fassi, Essaouira.

Telers

Als kookliefhebber wil je vast graag meer weten over traditionele Marokkaanse producten. Ga dan eens langs bij een teler die je van alles kan vertellen over landbouwtradities, saffraan en zonovergoten Marokkaanse wijn.

Waar?

  • Saffraankwekerij Ourika (saffraan): ferme Boutouil Takateret, Tnin l'Ourika, km 34 Marrakech.
  • Domein en kelder Argandal (wijn): km 35, Ounagha/Essaouira.
  • Château Roslane (wijn): 11, rue Ibnou Khaldoum, Meknès.

Deze workshops en ontmoetingen maken je verblijf in Marokko tot een onvergetelijke ervaring.

Er was eens..

Er was eens een echtpaar in Marrakech dat altijd met elkaar kibbelde. Op een dag zei de vrouw tegen haar man: “Je kunt toch niet zonder me, je kunt niet eens koken.” De man was beledigd, maar wilde het daar niet bij laten. Hij verzamelde alle benodigde ingrediënten (rundvlees, knoflook, komijn, saffraan, gekonfijte citroen, boter, olijfolie) en mengde deze in een pot die tanjia wordt genoemd. Hij wist niet hoe het fornuis werkte, maar zette de pot op de as van de oven in de hammam. Enkele uren later was de tanjia klaar. Deze stoofschotel werd later dé culinaire specialiteit van Marrakech. Sprookje of niet, dit gerecht wordt tegenwoordig nog vaak door Marokkaanse mannen klaargemaakt.

Culinair Marokko in het kort

Beste tijd om te gaan

Het is altijd een goed moment om het culinaire Marokko te ontdekken.

Vervoer

Neem een voordelige vlucht naar bijvoorbeeld Casablanca of Marrakech

Een huurauto is een must als je door Marokko wilt reizen. Haal 'em bijvoorbeeld op in Marrakech of Fès. In de grote steden zijn ook bussen en treinen aanwezig. De vele kleine taxi’s zijn een handig en goedkoop vervoersmiddel in de toeristische steden.

Slapen

In Marrakech, Fès, Casablanca of Rabat zijn de riads een goede optie. Op het Marokkaanse platteland kun je kennismaken met het traditionele leven en misschien zelfs genieten van een maaltijd bij een local.

Eten & drinken

Al Fassia: 55, boulevard Zerktouni, résidence Tayeb 1er, Guéliz, Marrakech

Les Jardins de la Médina: 21, derb Chtouka, Kasbah,

Ch'hiwates du terroir: 7, rue d’Oran, Hassan, Rabat

La Fibule: rue Ras el Hank, boulevard de la Corniche, Casablanca

"Wat mij interesseert in de keuken is om mensen te laten dromen en het vinden van de betekenis van reizen."

Fatema Hal is een ware ambassadeur van de Marokkaanse keuken. Ze verzamelde twintig jaar aan traditionele recepten, doorgegeven van moeder op dochter. Het resultaat kun je proeven in het Marokkaanse restaurant Mansouria in Parijs.

Top 3 culinaire evenementen

Februari: Amandelbloesem Festival, in de vallei van Tafraoute.

Mei: Honing Festival, in het dorpje Imouzzer des Ida Outanane, traditionele optredens en lekker eten.

November: Internationaal Festival van Saffraan, in Taliouine.