Terug naar resultaten

Mexico: tussen droomstranden en lokale cultuur

De route langs de kust van Mexico leidt je over het spoor van oude beschavingen, op het ritme van de lokale folklore. Aan de kant van de Golf van Mexico en aan kant van de Grote Oceaan heeft het land een overvloed aan culturele rijkdommen. Ontdek in de staten Veracruz en Chiapas het hart van de Mexicaanse samenleving door je te verdiepen in de geschiedenis en de muzikale tradities.

Het heroïsche verleden en de rijke folklore van Veracruz 

Tussen pre-Spaanse culturen en kolonisatie

Kiezen voor een vakantie in de staat Veracruz betekent een verblijf gewijd aan het verkennen van prachtige zeediepten en het doen van ontdekkingen op historisch en architectonisch gebied.

In de stad Veracruz dompel je jezelf onder in het koloniale verleden van Mexico. Voordat je van een ontspannen middag op een van de vele stranden aan de Golf van Mexico gaat genieten, bezoek je het fort van San Juan de Ulúa en het  baluarte (bastion) van Santiago. Twee getuigenissen van de heroïsche geschiedenis van deze stad.

Op de stranden van Costa Esmeralda, neem je eerst een duik tussen de koraalriffen. Vervolgens ga je op pad om meer te leren over de pre-Colombiaanse cultuur door het bezoeken van de archeologische vindplaats d'El Tajín, opgenomen op de lijst van Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je zult het historische centrum van Tlacotalpan (eveneens op de Werelderfgoedlijst) geweldig vinden, met de bijzondere architectuur en de rustige sfeer, aan de oevers van de rivier de Papaloapan.  

tajin veracruz mexico1.jpg
Foto : Getty Images

De lokale folkore

Je zult er snel achter komen dat het in de staat Veracruz het het hele jaar door feest is. Zelfs op het strand ontsnap je niet aan de vele concerten en straatvoorstellingen die de zonovergoten steden in de regio nog levendiger maken.

De ritmes van de son jarocho, een lokale muziekstijl met Afro-Cubaanse invloeden, hoor je tijdens je hele vakantie aan de Golf van Mexico. Je geniet van de voorstellingen van marimbagroepen (percussie met houten staven) en je laat je heupen wiegen terwijl je op het bekende nummer ‘La Bamba’ probeert de fandango-dansers te imiteren.

Je loopt rond in de geplaveide straatjes, vol kleur en muziek, in Veracruz of Xalapa, de hoofdstad van de deelstaat. 's Avonds sluit je je ontdekkingstocht naar lokale folklore af door mee te doen met een danzón, een populair dansfestijn overgekomen uit Cuba. 

Chiapas en de archeologische vindplaats Palenque

De stad San Cristóbal de las Casas in het centrum van de Chiapas cultuur

Na een paar dagen farniente en watersporten bij de stranden van Puerto Arista of aan de Baai van Paredón, kun je weer op ontdekkingstocht gaan in het midden van de deelstaat Chiapas. De bezienswaardigheden zijn allemaal overdag toegankelijk.

In de mooie, kleurrijke stad van San Cristóbal de las Casas kom je terecht in de cultuur van de Chiapas-indianen: deze afstammelingen van de Maya's hebben van deze stad hun hoofdplaats gemaakt. Je flaneert over de pittoreske markt met typisch Mexicaanse producten. Maak van de gelegenheid gebruik om jezelf te verwennen met een mooie strohoed voor je middagen aan het strand!

In het cultureel museum Na Bolom tref je de pre-Spaanse cultuur. De manier van leven van de plaatselijke indianengemeenschappen wordt hier uitgelegd met een collectie van objecten en geïllustreerde documenten.

palenque mexico.jpg
Archeologische vindplaats Palenque - Foto : Getty Images

De archeologische vindplaats Palenque

Sta jezelf, tussen twee zwempartijen door, een uitstapje toe naar de bijzondere archeologische vindplaats van Palenque, in het noordoosten van de deelstaat Chiapas. Deze Mayastad heeft ongerepte landschappen voor je in petto, waar je van zult genieten na de drukte en de levendigheid op de stranden langs de kust. De vindplaats, omgeven door bergen met een weelderige plantengroei, is een van belangrijkste van Mexico.

Op deze goed bewaard gebleven plek van godsdienstverering maak je kennis met de Mayacultuur. Het Palacio, versierd met beeldhouwwerken en bas-reliëfs die de zon symboliseren, zal je verblinden en je zult onder indruk zijn van de schoonheid van de rijk gedecoreerde grafkelder, waar zich de graftombe van koning Pakal bevindt. Dit architectonisch erfgoed getuigt van de opkomst van de Mayacultuur in de 8e eeuw in het westen.

Laat je inspireren door een van de paadjes op te gaan die om de Mayastad liggen. Misschien durf je zelfs een bad te nemen in het zoete water van een van de vele watervallen die hier te vinden zijn.

De must do van je verblijf in Chiapas? Ga bij zonsopgang naar de stad Palenque om te genieten van de prachtigste panorama's (tussen mist en zon) en ga vervolgens op tijd terug om op je favoriete strand de zonsondergang te bewonderen.

Het carnaval van Veracruz: een mythisch festival

Elk jaar in februari vindt het grootste carnaval van Mexico plaats in Veracruz, de badplaats in de deelstaat met dezelfde naam.

Tijdens dit carnaval, dat als een van de leukste ter wereld wordt beschouwd, worden de straten overspoeld met een grote kleurrijke menigte in een unieke feestelijke stemming, dit alles vlak aan de luxueuze stranden aan de Golf van Mexico. Mis dit evenement niet, waar je de befaamde danzón en de marimbagroepen weer terugziet.

De Maya-koninkrijken door de ogen van de specialisten van National Geographic

Zin om voor, tijdens of na je vakantie naar Mexico de cultuur te proeven? Ontdek van dichtbij de geschiedenis van de Maya-beschaving in Het verloren rijk der Maya's, een documentaire uitgegeven door National Geographic. Het bekende instituut ontsluiert de voorouderlijke tradities en de revolutionaire kennis die plotseling verdwenen zijn en die archeologen tegenwoordig proberen weer onder de aandacht te brengen.

Mexico in het kort

Beste tijd om te gaan

Vlieg naar Mexico tussen oktober en april om gedurende het droge seizoen te genieten van de zon op de stranden en de vele festivals.

Vervoer

Met de taxi de sitio (privé taxi's), zeer betrouwbaar en gemakkelijk.

Met de bus: voor de lange afstanden door de verschillende regio's van Mexico.

Overnachten

In een hotel aan zee in Veracruz, dichtbij de stranden.

Eten en drinken

Villa Rica: Av Mocambo 527, Veracruz - Mexicaanse keuken, schaal- en schelpdieren, menu's tussen € 10* en € 30*

Los Farolitos: Colon, 506, Colonia Reforma, Veracruz - Brunch en gewone Mexicaanse keuken, gerechten tussen € 5 en € 10*

Belil Sabores de Chiapas: : Maria Adelina Flores 20, San Cristobal de las Casas - Hedendaagse biologische Mexicaanse keuken, menu's tussen € 4 en € 20*

Taqueria Bendita: 28 de Agosto 28, San Cristóbal de las Casas - Mexicaanse keuken, menu's tussen € 15* en € 40*

* De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.

4 niet te missen evenementen in de deelstaten Veracruz en Chiapas

Februari: processie van de Maagd Maria-Lichtmis in Tlacotalpan.

Augustus: internationale dag van La Bamba, uitgeroepen door de burgemeester van Veracruz in 2007.

Januari: internationaal filmfestival in San Cristobal de las Casas.

November: Festival Maya-Zoque, waarin de Mayacultuur centraal staat, in Palenque.