Terug naar resultaten

De chocolade van Amsterdam

De geweldige chocola uit Mokum zal je zeker weten te verleiden!

Laat je betoveren door de prachtige grachten, woonboten en smalle klinkersstraatjes van Amsterdam. Met de fiets of te voet kun je de stad op je gemak verkennen. We hebben goed nieuws: voor liefhebbers van lekker eten die aan een chocoladeboost toe zijn, hebben we de leukste plekjes en evenementen op het gebied van chocola op een rijtje gezet.

1. Doe je tegoed aan de veganistische chocolade van Mumu to the Moon

Je bent op zoek naar je guilty pleasure, maar het moet veganistisch zijn? Geen nood, want een van de hotspots van Amsterdam is gespecialiseerd in veganistische lekkernijen. Mumu is een gezellig café en banketbakkerij waar alleen zoetigheid wordt gemaakt zonder zuivelproducten en dierlijke ingrediënten. Je bent hier in de zevende hemel, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen.

Mumu to the Moon       
Eerste Jacob van Campenstraat 33, 1072 BC Amsterdam

2. Duik in de wereld van chocola tijdens het Chocoa Festival

Als echte chocoladeliefhebber kun je niet heen om een paar dagen Chocoa Festival, een festival dat ieder jaar in Amsterdam wordt gehouden. Tijdens dit weekend kun je conferenties, workshops en proeverijen bijwonen die allemaal in het teken staan van chocola. Het is een goede gelegenheid om meer te weten te komen over de productie van chocolade en de manier waarop jouw favoriete zoetigheid wordt gemaakt. Dit evenement is geschikt voor jong en oud.

Chocoa Festival           
Beurs van Berlage       
Damrak 243, 1012 ZJ Amsterdam

3. Zwicht voor de verleiding van de bonbons van Puccini Bomboni

Een van de beste chocoladewinkels van Amsterdam ligt tussen twee grachten in. Als je van bonbons houdt, zul je helemaal weg zijn van de ruime keuze die deze uitstekende chocoladewinkel midden in het centrum biedt. Het is moeilijk om dit te weerstaan... Ons advies? Proef de bonbons met abrikoos en marsepein, rabarber en amaretto of misschien toch de bonbons met gianduja, citroengras en tijm.

Puccini Bomboni           
Singel 184, 1016 AA Amsterdam

4. Proef de huisgemaakte chocolade van Chocolátl

Chocolátl is zodanig opgezet dat het meer op een galerie lijkt dan op een winkel. Je kijkt je ogen uit bij het zien van de originele selectie chocola van hoge kwaliteit. Proef hier de heerlijke huisgemaakte chocolade. Boek een proeverij bij de Chocolabs en maak op een leuke manier kennis met de wereld van chocola.

Chocolátl
Hazenstraat 25a, 1016 SM Amsterdam

5. Kies voor een chocoladefondue van de Chocolate Company

Midden op Amsterdam Centraal Station ontsnap je aan de drukte en geniet je van een van de beste chocoladefondues ter wereld. Het water loopt je in de mond bij deze heerlijke fondue, die wordt geserveerd met aardbeien en ander vers fruit. Als je je nagerecht niet wilt delen, ga je voor een 'Killer Brownie'. Dit is een nagerecht dat de naam eer aandoet.

Chocolate Company   
Amsterdam Centraal, Stationsplein 17B, 1012 AB Amsterdam

Foto : Shutterstock

6. Proef de uitzonderlijke creaties van Ganache Amsterdam

Trek wat tijd uit voor het verkennen van deze leuke chocoladewinkel in hartje Amsterdam, op slechts enkele meters van de bekende Oude Kerk. Laat je hier verleiden door gedurfde creaties: mandarijn, mango, framboos, vanille en zelfs gember. De huisgemaakte chocolade wordt hier in elke denkbare vorm en combinatie gemaakt.

Ganache Amsterdam 
Oudekerksplein 17, 1012 GX Amsterdam

7. Urban Cacao

Bij Urban Cacao komen je stoutste dromen uit. Munt, lavendel, passievrucht en jasmijn, citroen: je hebt een ruime keuze en het zal moeilijk zijn om hier met lege handen weg te gaan. Gelukkig kun je hier mooie doosjes met verschillende smaken kopen, want het is bijna onmogelijk om te kiezen. Ben je op zoek naar een cadeau? Kies voor een van de repen Fairtrade-chocolade verpakt in prachtig bedrukt papier.

Urban Cacao  
Rozengracht 200, 1016 NK Amsterdam

8. Geniet van de chocoladelekkernijen van Van Velze's

Het is je misschien al opgevallen dat chocolatiers uit Amsterdam van originaliteit houden. Bij Van Velze's kun je ongekende combinaties proeven. De chocolaatjes combineren de scherpe, bittere smaak van cranberry met de gekruide smaak van kardemom en brengen milde peper samen met balsamico. Kortom: vuurwerk voor de smaakpapillen met chocolade in de spotlight.

Van Velze's     
Eerste Oosterparkstraat 7, 1091 GT Amsterdam

9. Bewonder de kunst van het chocolade maken bij ArtiChoc

Aan originaliteit geen gebrek in deze winkel in hartje Amsterdam. Aanschouw de prachtige zwanen van witte chocolade, bonbons in de vorm van een pinda en traditionele klompen gevuld met petitfours. Deze chocolatier biedt ook seizoensgebonden creaties: schedels van chocolade voor Halloween, sneeuwpoppen voor Kerstmis en gebakjes die gedecoreerd zijn met suikerhartjes voor Valentijnsdag.

ArtiChoc
Koninginneweg 141, 1075 CM Amsterdam

10. Geniet van een ijsje van Jordino

Wat is er nu leuker dan onder het genot van een ijsje een wandeling te maken langs de bekende grachten van Amsterdam? Ga naar Jordino, een chocolatier en ijswinkel waar zelfs de hoorntjes van chocolade zijn gemaakt. Modeliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de pumps van chocolade, versierd met gekleurde suikerparels.

Jordino
Haarlemmerdijk 25-A, 1013 KA Amsterdam

Een verrassende anekdote over chocolade:

In 2009 besloten de managers van een autobedrijf van Porsche in Gelderland een van hun sportwagens volledig met chocolade te bedekken. Er was 175 kg gesmolten chocolade nodig om de auto te bedekken met een laag chocolade van 1 cm dik. Ook werd er gelet op de details: zelfs de koplampen werden bedekt met witte chocolade.

Uitgelicht: Coenraad Johannes van Houten, de uitvinder van cacaopoeder:

Coenraad werd geboren in 1801 in Amsterdam en was de zoon van een chocolatier. Hij was een scheikundige en werd geïnspireerd door het werk van zijn vader. In 1829 patenteerde hij 'chocoladepoeder'. Hij bedacht een manier om cacaoboter uit de cacaobrokken te persen, zodat deze verpulverd konden worden tot cacaopoeder. Dit is vooral nuttig als je warme chocolademelk wilt maken.

Vijf gebeurtenissen met betrekking tot chocolade die hun stempel hebben gedrukt op Amsterdam

1610: Amsterdam wordt het wereldwijde centrum voor de chocolade-industrie

1815: Van Houten wordt opgericht en wordt later een van de grootste chocoladeproducenten van de wereld

1828: Coenraad J. van Houten vraagt een patent aan voor 'chocoladepoeder'

2000: Van Houten wordt door het Zwitserse bedrijf Barry Callebaut overgenomen

2013: Het eerste Chocoa Festival gaat van start