Terug naar resultaten

Het Amsterdam van Anne Frank

Leer Amsterdam kennen door de ogen van Anne Frank. Volg de schrijfster van het wereldberoemde dagboek, van haar school tot aan het Achterhuis en bekijk Amsterdam door Annes ogen.

DAG 1

Hier groeide Anne op

Welkom in Amsterdam! Naar deze stad vluchtte de familie Frank in 1933 uit Duitsland, om te ontkomen aan de jodenvervolging in hun eigen land.

Je begint je historische weekend Amsterdam in de buurt waar Anne van 1934 tot 1942 heeft gewoond. In het huis op Merwedeplein 37 heeft ze als jong meisje gespeeld. Daar schreef ze ook voor het eerst in haar beroemde dagboek.

Op het plein staat een standbeeld van Anne Frank die een laatste blik werpt op haar huis, ter herinnering aan het moment waarop de wereld van de kleine Anne op zijn kop kwam te staan. Het is dan 1942. De anti-joodse maatregelen worden steeds harder. De Duitse SS houdt razzia’s. Anne is dertien jaar.

Van hier loop je naar de Montessorischool waar Anne op zat, voordat de school voor Joodse leerlingen verboden werd en Anne en haar zus Margot net als hun Joodse vriendinnetjes naar hetJoods Lyceum gingen. In haar dagboek schrijft ze over haar eerste schooldag daar.

Tijd om naar de Jordaan te gaan voor het vervolg op Annes verhaal. Maar eerst iets eten, bijvoorbeeld bij het gezellige Vlaming Eten en Drinken.

amsterdam_anne_frank_house2.jpg
Anne Frankhuis

Een kijkje in het Achterhuis

Prinsengracht 263: een huis, een zolderverdieping, die Anne ‘het achterhuis’ noemt. Op deze plek, die beter bekend staat als het Anne Frankhuis, hebben Anne en haar dierbaren meer dan twee jaar ondergedoken gezeten. Je ziet er persoonlijke bezittingen, groeistreepjes die in de muur zijn gekrast en de boekenkast die dienst deed als geheime ingang naar de schuilplaats. Op 4 augustus 1944 wordt Anne met haar zus en haar moeder weggevoerd naar de kampen waarvan ze niet meer zullen terugkeren.

Het Anne Frankhuis en het museum dat erbij hoort, trekken tegenwoordig meer dan een miljoen bezoekers per jaar. De emotie is nog steeds voelbaar – verleden en heden komen op een aangrijpende manier bij elkaar. Hier sta je even stil bij de deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis.

Hoe kom na zoveel emotie weer een beetje bij? Misschien is dit de manier: praat na bij Pancakes! Amsterdam en verwen jezelf met een pannenkoek met stroop, spek of chocola.

DAG 2

Ontdek Amsterdam via het water en de kunst

Je dag begint goed met appeltaart of een lekker belegd broodje bij Koffiehuis De Hoek. Daarna wandel je over de grachten, langs de pakhuizen waar vroeger de exotische producten uit Indië werden opgeslagen. Dat kan natuurlijk ook terwijl je lekker achterover leunt in een rondvaartboot – een beetje toeristisch misschien, maar het blijft een van de leukste manieren om Amsterdam te bekijken. Zo vaar je langs de grachtenhuizen van rijke kooplieden uit de zestiende eeuw, maar ook langs gezellige woonboten en andere bezienswaardigheden. Dit is Amsterdam op zijn allermooist!

amsterdam_anne_frank_house3.jpg
Dagboek van Anne Frank

Joodse geschiedenis in het museum

Daarna gaat je weekend Amsterdam verder in wat vroeger de Jodenbuurt was, de oude wijk rond het Waterlooplein, die in de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel is verwoest. Het Joods Historisch Museum, dat gevestigd is in vier synagogen uit de zeventiende en achttiende eeuw, toont de geschiedenis en cultuur van de Joodse gemeenschap in vijf tentoonstellingsruimtes, waarvan er één bestemd is voor kinderen. Bekijk religieuze voorwerpen, werken van Joodse kunstenaars, audiovisuele getuigenissen, portretten en historische documenten.

Vergeet voor je weggaat niet om een blik te werpen op de Portugese synagoge naast het museum. Het is wonderbaarlijk gespaard gebleven tijdens de bombardementen en is een van de grootste synagogen ter wereld.

Zin om even bij te komen in een bruine kroeg? Ga dan naar Café Chris of naar Papeneiland en hef het glas op een gedenkwaardig weekend.

Dat weekend is trouwens nog niet helemaal afgelopen: eerst ga je nog uit eten, bijvoorbeeld bij restaurant Bussia, waar ze heerlijke Italiaanse risotto serveren.

Hoe het dagboek gespaard bleef

Dat het dagboek bewaard is gebleven, danken we aan Miep Gies, vriendin en medewerkster van Otto Frank, Annes vader. Zij hield de familie Frank twee jaar lang verborgen. Kort na de arrestatie van de familie vond ze het dagboek van Anne en ze bewaarde het, zonder het te lezen, in een la bij haar thuis. Toen Otto Frank als enige van de onderduikers levend terugkeerde in Amsterdam, gaf ze het hem, met de woorden: ‘Hier heb je de erfenis van je dochter Anne’.

Amsterdam door de ogen van Etty Hillesum

Zij wordt vaak het geestelijke zusje van Anne Frank genoemd: Etty Hillesum. Ook zij schreef een dagboek over haar ervaringen tijdens de Duitse bezetting. In haar dagboek, dat Het Verstoorde leven heet, vertelt ze over haar leven tussen 1941 en 1943, wanneer ook zij word weggevoerd en omkomt in Auschwitz. Ze beschrijft het onnoemelijke leed, maar ook de hoop, haar angst en haar spirituele ontwikkeling in die verschrikkelijke tijd.

Amsterdam in het kort

Beste tijd om te gaan

In de lente en in de herfst is het in Amsterdam aangenaam rondwandelen. Maar in de winter, zeker wanneer het echt wintert en er ijs en sneeuw op de grachten ligt, is de stad natuurlijk ook prachtig.

Vervoer

Laat de auto maar staan, want in het centrum is parkeren erg duur en er is nauwelijks plek, behalve in peperdure parkeergarages. In tram, metro en bus kun je gewoon gebruik maken van je ov-chipkaart.

Slapen

In de Jordaan ben je vlakbij het Anne Frankhuis en andere historische bezienswaardigheden.

Eten en drinken

Vlaming Eten en Drinken, Prinsengracht 193A (Jordaan)

Pancakes! Amsterdam, Berenstraat 35 (Jordaan, 9 straatjes)

Koffiehuis De Hoek, Prinsengracht 341 (Jordaan)

Bussia, Reestraat 28-32 (Jordaan, 9 straatjes)

“Sindsdien hoort het Dagboek van Anne Frank tot het erfgoed van de wereldliteratuur.”

Aldus de Franse politica Simone Veil. In haar ogen laat het dagboek van de jonge Anne Frank beter dan wel andere literair werk zien hoe groot de impact is van politieke gebeurtenissen op het menselijk bestaan.

Top evenement Amsterdam

November: de intocht van Sinterklaas, natuurlijk per schip. Niet missen als je hier rond half november bent!