Terug naar resultaten

Kunstzinnig Amsterdam

Ondek prachtige en verrassende kunstwerken, binnen en buiten.

Het Museumplein is het culturele hart van Amsterdam. Het bekende Concertgebouw, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum en natuurlijk het Rijksmuseum zijn ware tempels van de schone kunsten. Maar er valt minstens zoveel te genieten buiten de gebaande paden en wereldberoemde bezienswaardigheden. De hoofdstad telt vele kleine musea, podia, festivals en kunstzinnige broedplaatsen met allemaal hun eigen karakter en publiek. 

KUNST BINNEN

Pracht en praal aan de Herengracht

De 17e-eeuwse grachtengordelis een wonder van architectuur en stadsplanning. Niet voor niets staan de grachten op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Museum Het Grachtenhuis (1), gevestigd in een grachtenpand aan de Herengracht, is een multimediale tentoonstelling over het leven aan de grachten door de eeuwen heen. Even verderop is Museum Willet-Holthuysen (2) gevestigd in een echt stadspaleis met een authentieke balzaal, dinerzaal en uitgebreide kunstcollectie met voornamelijk kunst uit de 19e eeuw.

amsterdam_-_canal_close_up.jpg
Amsterdamse grachtengordel

Onverwachte en verscholen musea

Amsterdam herbergt musea in alle soorten en maten. Van het piepkleine Museum Perron Oost (3) vlakbij Zeeburg met werken van beeldende kunstenaars op slechts zes vierkante meter, tot het imposante Tassenmuseum Hendrikje (4) - vernoemd naar de oprichtster en moeder van de huidige directeur - aan de Herengracht. En Ons' Lieve Heer op Solder (5) is een verborgen kerk in een grachtenpand, maar ook een woning vol kunst van een rijke katholieke koopman uit de 17e eeuw. 

Galeries in overvloed

Liefhebbers van moderne kunst zullen zich op de Lijnbaansgracht niet vervelen. Aan deze gracht zitten diverse galeries met een bonte verzameling kunst van bekende en opkomende kunstenaars. Zo heeft de Akinci (6) een uitgebreide collectie hedendaagse kunst en kun je bij de Flatland Gallery(7) vooral fotografie en film- en video-installaties bewonderen. Bij Lumen Travo (8) zijn wisselendeexposities te zien op het gebied van beeldhouwkunst, schilderkunst en conceptuele kunst.

KUNST BUITEN

Amsterdamse buitenbeelden

Een wandeling over de Albert Cuypmarkt (9) staat gelijk aan een wereldreis en een lesjeAmsterdamse cultuurAndré Hazes groeide er op en zong zijn eerste smartlappen op de markt. De volkszanger heeft er een veel bezocht bronzen standbeeld. Dit beeld is zowel geliefd als verguisd, over smaak valt te twisten. De beelden van de Nachtwacht op het Rembrandtplein,edelkitsch volgens velen, doen ook al veel stof opwaaien. Voorlopig mag de meest gefotografeerde beeldengroep blijven staan. 

amsterdam_-_nachtwachtbeelden_616x343.jpg
Nachtwachtbeelden Rembrandtplein

Lekker buiten in de Plantage Buurt

Geen zin in een museum, maar wel op zoek naar kunst? De straten van Amsterdam zijn eenpermanente expositie. Maar er zijn ook echte tentoonstellingen in de buitenlucht. Zoals dePlantage Portretten op het Mr. Visserplein, met 24 portretten van culturele iconen uit de Plantagebuurt, van Rembrandt van Rijn tot choreograaf Hans van Maanen. De nabije dierentuin Artis (10) is niet alleen thuis voor dieren maar ook voor kunst en cultuur. Tijdens de Artis ZOOmeravonden zijn er concerten, voorstellingen en bijzondere exposities.

Kunstroute door Amsterdam-Zuid

In Amsterdam-Zuid zijn veel gebouwen rijkelijk gedecoreerd en het is daarom de ideale plek voor een kunstwandeling. Zo heeft kunstenaar John Rädecker de bakstenen beelden op hetDageraadcomplex (11) gemaakt en zijn de portretkoppen op de hoek van de Minervalaan van zijn broer Antoon Rädecker. De prachtige beeldentuin aan het Muzenplein is bijna een klein museum op zichzelf. Hier vind je langs de waterkant tien beelden van kinderen met dieren, gemaakt door diverse kunstenaars.

Leuke weetjes

  • Door de stad wandelen met een koptelefoon op? Soundtrackcity(12)heeft met hulp van kunstenaars per wijk een mix van verhalen, geluiden en muziek samengesteld.
  • Het Stadsarchief Amsterdam (13) bezit een ware schatkamer aan onder meer oude prenten in de kelder achter twee dikke kluisdeuren. Vrij toegankelijk, maar een rondleiding is ook leuk.
  • De officiële naam van Artis is Natura Artis Magistra. Betekenis: de natuur is de lerares van de kunst.
  • Iedere twee jaar vindt er een Internationale Sculpturen Route plaats in Amsterdam, tussen mei en september.
  • Op de plek waar nu de Nederlandsche Bank (14) staat, stond vroeger een van de mooiste gebouwen van Amsterdam: het Paleis voor Volksvlijt. Het werd gebruikt als tentoonstellingsruimte en theater. Helaas ging het in 1929 in vlammen op.

Praktische informatie

Overnachten

De culturele hotspots van Amsterdam worden omringd door hotels van alle klassen. Rond filmcentrum Eye (15) in Amsterdam-Noord hebben enkele grote én knusse boetiekhotels zich gevestigd. Keuze genoeg ook rond het DeLaMar Theater (16) nabij het Leidseplein.

Eten

Een lekker hapje eten voor een voorstelling of concert kan ter plaatse, zoals in restaurant Stanislavski (17) in de Stadsschouwburg of in de statige Spiegelzaal van het Concertgebouw (18). Of in de vele restaurantjes in de buurt.

Beste tijd om te gaan

Binnen, op straat en op de grachten valt van alles te beleven in Amsterdam. Mooi weer nodigt uit om de stad te voet, op de fiets of per boot te ontdekken. Wat het weerbericht ook is: de deuren van musea, kerken en theaters staan bijna altijd open.

Contacten

1. Museum Het Grachtenhuis: Herengracht 386, 020-4211656

2. Museum Willet-Holthuysen: Herengracht 605, 020-5231822

3. Museum Perron Oost: Cruquiusweg 11

4. Tassenmuseum Hendrikje: Herengracht 573, 020-5246452

5Ons' Lieve Heer op Solder: Oudezijds Voorburgwal 40, 020-6246604

6. Akinci: Lijnbaansgracht 317, 020-6380480

7. Flatland Gallery: Lijnbaansgracht 312-314, 020-3305321

8. Lumen Travo: Lijnbaansgracht 314, 020-6270883

9. Albert Cuypmarkt: Albert Cuypstraat

10Artis: Plantage Kerklaan 38-40, 0900-2784796

11. Dageraadcomplex: Burgemeester Tellegenstraat 130

12. Soundtrackcity:Veemkade 584-E, 020-4199886

13. Stadsarchief Amsterdam: Vijzelstraat 32, 020-2511511

14. Nederlandse Bank: Westeinde 1

15. Eye: IJpromenade 1, 020 589-1400

16. DeLaMar Theater: Marnixstraat 402, 020-5552627

17. Restaurant Stanislavski: Leidseplein 26, 020-7959995

18. Het Concertgebouw: Concertgebouwplein 10, 020-730573

Top 3 kunstevenementen

November: PAN Amsterdam, een eigentijdse beurs voor kunst, antiek en design.

Januari: FashionWeek Amsterdam, internationaal modefestival waar Nederlandse en buitenlandse ontwerpers hun werk presenteren.

Mei: KunstRAI Amsterdameen brede, internationale kunstbeurs voor hedendaagse autonome en toegepaste kunst.