Terug naar resultaten

Muziek en film in Amsterdam

Amsterdam is befaamd om podia als Paradiso, Ziggo Dome en het Koninklijk Concertgebouw, waar topbands en musici uit binnen- en buitenland graag optreden. Maar er zijn ook kleinere podia buiten het centrum die werk maken van hun programmering. Laat je eens verrassen. Ook filmfans komen in de stad aan hun trekken. Zij kunnen hun hart ophalen in de vele bioscopen en tijdens openluchtevenementen. Want de zomer is de tijd van openluchtbioscopen en festivals op bijzondere buitenlocaties in de stad.

MUZIEK EN FILM BINNEN 

Klassiek brunchen in het Concertgebouw

Het Koninklijk Concertgebouw (1) verzorgt op woensdagen lunchconcerten (behalve in de zomer) die gratis toegankelijk zijn. Aanvang is stipt om 12:30 uur in de Grote of Kleine Zaal. Toegang gaat volgens de regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Verwacht optredens en spannende repetities van een half uur tot drie kwartier van conservatoriumensembles, jong talent en natuurlijk het Koninklijk Concertgebouworkest zelf. Het Concertgebouw Café bij de entreehal is dagelijks vanaf 10 uur geopend voor ontbijt en lunch.

amsterdam_muziekfilm_filmmuseumeye.jpg
Filmmuseum Eye. Foto: Rick Ligthelm, CC license BY 2.0

Museum en filmpje pakken

Aan de oevers van het IJ organiseert Filmmuseum Eye (2) exposities en thematische festivals op filmgebied. Eye is behalve museum vooral een bioscoop waar bekende en minder bekende films draaien. In Amsterdam zijn verschillende bioscopen te vinden met een middag- en avondprogramma. Het prachtige Pathé Tuschinski Theater (3) bevindt zich middenin de stad en vertoont voornamelijk blockbusters. Het theater opende in 1921 zijn deuren en is in verschillende stijlen gebouwd, waaronder Amsterdamse School, Jugendstil en Art deco. In 2014 heeft deFilmHallen (4) zijn deuren in Amsterdam geopend. Met 9 zalen is de FilmHallen één van de grotere bioscopen van Amsterdam. Hier worden zowel de Hollywoodfilms als bekroonde films uit Europa getoond. Speciaal voor kinderen en families kun je hier de leukste animatie- en tekenfilms zien.

Zingend door de straten van Amsterdam

Amsterdam is dé musicalstad van Nederland. Koninklijk Theater Carré (5) en het DeLaMar Theater (6) programmeren topmusicals uit binnen- en buitenland. Zo draaien War Horse en Sound of Music in Carré. In DeLaMar zijn regelmatig musicals over beroemdheden als André Hazes en Wim Sonneveld te zien. Na de voorstelling nog niet genoeg van zang en theater? De bediening van Restaurant Pasta e Basta (7) zingt Italiaanse aria’s en popballads tijdens het serveren van de gerechten. Spektakel op en boven het bord.

MUZIEK EN FILM BUITEN

Moderne troubadours op de Parade

Reizend theaterfestival De Parade (8) tourt elke zomer weer met haar kleurrijke tenten, terrassen en buitenrestaurants door Nederland. De start is altijd in Amsterdam in het Martin Luther Kingpark. Twee weken lang kun je hier genieten van theatervoorstellingen, bandjes, silent disco, eetkraampjes en ouderwetse kermisattracties. In het park is het ook aangenaam vertoeven wanneer De Parade er niet is met drie avontuurlijke speelplaatsjes én de nieuw aangelegde fiets- en wandelroute Amsteldijk.

amsterdam_muziekfilm_westergasfabriek.jpg
Westergasfabriek. Foto: The Next Web Photos, CC license BY 2.0

Muziekfestivals op het Westergasterrein

Het Westergasterrein (9) is uitgegroeid tot een cultuurdorp waar mensen samenkomen voor een drankje en een hapje, een filmpje pakken of een dansje wagen. Het Ketelhuis (10), gesitueerd in een van de historische panden op het terrein, is een filmhuis waar je de betere arthouse films kunt bekijken, waaronder Nederlandse (jeugd)films en documentaires. Rondom de fabrieksgebouwenvind je veel groen, ideaal voor zomerfestivals als PITCH met elektronische (live) muziek. In de oude fabriekssilo kan er ’s winters gedanst worden op lekkere technodeuntjes tijdens events alsAwakenings.  

Filmpje pakken in buitenlucht

In de zomer verandert Amsterdam in een grote openluchtbioscoop. Tijdens World Cinema Amsterdam (11) worden internationale films vertoond, onder meer op het Marie Heinekenplein en in het Vondelpark. Andere openlucht filmfestivals zijn West’ival op het Mercatorplein en West Beach Filmfestival op het terrein van het Sloterparkbad.

Leuke weetjes

  • Rocktempel Paradiso (12) huist in een voormalige kerk. In de jaren 60 heette Paradiso nog ‘Cosmisch Ontspanningscentrum’.
  • Suite 702 was het kamernummer van John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel waar ze hunbed-in hielden voor wereldvrede.
  • De Nederlandse Filmacademie van Amsterdam toont jaarlijks in juni het afstudeerwerk van studenten in Eye.
  • Ook Podium Mozaïek (13), in de volksmond het theelichtje genoemd vanwege het typische jaren 50-ontwerp, is een voormalige kerk. Nu spelen bands er wereldmuziek uit binnen- en buitenland.
  • In de Ziggo Dome (14) in Amsterdam-Zuidoost treden grootheden op als Lady Gaga, Pearl Jam en Kanye West. Bij het ontwerp van de concertzaal stond perfecte akoestiek voorop. Zelfs in het ontwerp van de stoelen werd hier rekening mee gehouden, onder andere d.v.m. bekleding uit de automotive industrie. Plastic stoelen waren uit den boze, omdat harde materialen voor nagalm zorgen.

Praktische informatie

Overnachten

In de buurt van de grote muziek- en filmtheaters van Amsterdam wemelt het van de luxe hotels en B&B. Rond de Stadsschouwburg (16) en het DeLaMar Theater natuurlijk. Maar ook in de Museumbuurt en nabij filmcentrum Eye in Amsterdam-Noord vind je een hoop leuke hotels.

Eten

Geliefde locaties voor een hapje en drankje voor of na een filmvoorstelling in Tuschinski is Restaurant Szmulewicz (17) vernoemd naar een Amsterdam-Poolse acteur. Ook op het Rembrandtplein: art-decobrasserie Café Schiller (18) Nabij de Stadsschouwburg en Paradiso is Café Eijlders (19) een fijne locatie om onder het genot van een drankje even gezellig na te praten.

Beste tijd om te gaan

De muziek- en filmtheaters van Amsterdam zijn het hele jaar door open. Vooral in de decembermaand is het er druk met kerstfilms, romantische komedies en musicals waar je warm van wordt. Tijdens de zomermaanden spelen bandjes en draaien dj’s op de openluchtfestivals van de stad.

Contacten Amsterdam

1. Het Koninklijk Concertgebouw: Concertgebouwplein 10, 020-5730573

2. Eye: IJpromenade 1, 020-5891400

3. Tuschinski: Reguliersbreestraat 26-34, 0900-1458

4. FilmHallen: Hannie Dankbaarpassage 12, 020-8208122

5. Koninklijk Theater Carré: Amstel 115-125, 020-5249494 of 0900-2525255

6. DeLaMar Theater: Marnixstraat 402, 020-5552627 of 0900-3352627

8. De Parade: Martin Luther Kingpark

9. Westergasterrein: Polonceaukade 27, 020-5860710

10: Het Ketelhuis: Pazzanistraat 4, 020-6840090

11. World Cinema Amsterdam & Rialto: Ceintuurbaan 338, 020-6623488

12. Paradiso: Weteringschans 6-8, 020-6264521

13.Podium Mozaïek: Bos en Lommerweg 191, 020-5800380

14. Ziggo Dome: De Passage 100, 0900-2353663

15Heineken Music Hall: ArenA Boulevard 590

16. Stadsschouwburg: Leidseplein 26, 020-5237700

17. Restaurant Szmulewicz: Bakkersstraat 12, 020-6202822

18. Café Schiller: Rembrandtplein 24-a, 020-6249846

19.Café Eijlders: Korte Leidsedwarsstraat 47, 020-6242704

Koningsdag

Op 27 april staat Amsterdam op zijn kop tijdens Koningsdag. Overal in de stad vind je vlooienmarkten en podia waarop bands en dj’s een feestje bouwen. Populaire locaties zijn onder meer het Museumplein, de Dam, het Leidseplein en het Java-eiland. Ook kun je naar besloten dancefeesten zijn in de RAI en het Olympisch Stadion. Uitje met het gezin? Dan is het Bredewegfestival in Amsterdam-Oost een aanrader.

Top 3 muziek- en filmevenementen

Augustus: Prinsengrachtconcert, een traditioneel, klassiek muziekconcert in de openlucht op de Prinsengracht. 

November: International Documentary Film Festival Amsterdam, met meer dan 250 documentaires is het IDFA het grootste documentairefestival ter wereld. 

Mei: Foodfilm Festival, driedaags filmfestival waarin lekker eten centraal staat. Met kookworkshops, debatten, proeverijen en films over eten.