Terug naar resultaten

Schilderachtig Amsterdam

Ontdek Amsterdam via de schilderijen van de beroemde Hollandse meesters.

Amsterdam is een van de culturele hoofdsteden van Europa. Overal om je heen zie je de pracht en praal van de Hollandse Gouden Eeuw, aan de koopmanshuizen langs de grachten en in beroemde musea. Volg Vermeer, Rembrandt en Van Gogh tijdens een cultureel weekend Amsterdam.

DAG 1

Het Rijksmuseum als cultureel middelpunt

Je weekend Amsterdam begin op het Museumplein, het Mekka voor kunstliefhebbers. Hier kun je niet om het Rijksmuseum heen, een ware tempel van de Nederlandse schilderkunst! En dat geldt des te meer sinds het Rijksmuseum na een renovatie van tien jaar in 2013 weer open is gegaan. Hier kun je maar liefst 8000 schilderijen en kunstvoorwerpen bekijken, verspreid over bijna 12.000 vierkante meter. Natuurlijk ga je hier in ieder geval kijken naar het Melkmeisje van Vermeerde Nachtwacht van Rembrandt en het portret van het jonge echtpaar, van Frans Hals.

Na al die kleuren en emoties ben je vast toe aan een uitgebreide en lekkere lunch en daarvoor ga je naar Brasserie Keyzer, dat al sinds 1903 bestaat. De menukaart biedt een grote keus aan vlees– en visgerechten.

Rijksmuseum-28288.jpg
Rijksmuseum

In de voetsporen van Van Gogh

Daarna wordt het kiezen: het Van Gogh Museum of het Stedelijk Museum? Beide hebben een facelift ondergaan en hun ingang verplaatst naar het Museumplein. Bij het Van Gogh Museum vind je 200 schilderijen, 500 tekeningen en 800 brieven van Vincent van Gogh. Dit is dan ook de belangrijkste Van Gogh-verzameling in Nederland, met beroemde schilderijen als deZonnebloemen, de Aardappeleters en het Zelfportret met vilten hoed. Je vindt er ook werken van tijdgenoten als Monet en Gauguin.

Meer zin in hedendaagse kunst? Dan kies je voor het Stedelijk, met veel bijzondere kunst en design.

Even uitrusten van al die cultuur met een kop thee bij het monumentale Conservatorium Hotel, voordat je gaat eten bij De Knijp: een aanrader voor liefhebbers van vis en rood vlees.

Muzikale avond in Amsterdam

Voordat je teruggaat naar je hotel kun je ook ’s avonds nog van cultuur genieten, maar dit keer zonder je voeten te vermoeien. Als je tickets hebt gereserveerd, kun je in het schitterendeConcertgebouw gaan luisteren naar een van de beroemdste orkesten ter wereld: hetConcertgebouworkest. Geen kaartjes? Hierachter ligt het Vondelpark, waar in de zomer vaakopenluchtconcerten worden gegeven.

DAG 2

Thuis bij Rembrandt

Op zondagochtend is het lekker wakker worden bij De Bakkerswinkel in de Warmoesstraat. Hier is alles huisgemaakt: kaneelbroodjes, taartjes, hartige croissants...

Na dat stevige ontbijt ga je de geschiedenis van Amsterdam ontdekken aan de hand van de vier bekendste grachten: de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Let op de versierde gevels en de boogbruggen die herinneren aan voorbije eeuwen. Loop zeker ook door de straatjes tussen de grachten, want ook daar vind je bijzondere gevels én verrassende winkels.

In de oude buurt aan de noordkant van de grachtengordel vind je nog een onmisbaar adres voor een cultuurweekend Amsterdam: het Rembrandthuis. Hier heeft de schilder meer dan twintig jaar gewoond en gewerkt, voor hij in 1656 failliet ging en al zijn bezittingen moest verkopen. Zijn atelier is er nagebouwd, zodat je je kunt voorstellen hoe Rembrandt hier achter zijn schildersezel zat. Nergens kom je dichter bij de meester van het clair-obscur dan hier!

Hermitage.jpg
Hermitage

Museum van de Hermitage

Nee, je bent hier niet in Sint-Petersburg. Toch kun je ook in Amsterdam kunstwerken zien uit de beroemde Russische Hermitage, namelijk bij het gelijknamige museum aan de Amstel. Het is gevestigd in een prachtig zeventiende-eeuws gebouw dat vroeger een verpleeghuis was. Er zijn wisselende tentoonstellingen, waarin vaak -dankzij de Russische connectie- beroemde meesterwerken te zien zijn. En ’s middags is het heerlijk uitrusten met een kop thee of koffie bij café Neva in het museum.

Liever een biertje in een typisch Amsterdamse bruine kroeg? Ga dan naar Papeneiland hier vlakbij, waar je ook dat andere oude Hollandse drankje kunt proeven: jenever.

’s Avonds ga je in de oudste buurt van Amsterdam genieten van een heerlijke maaltijd. Bij Café De Waag bijvoorbeeld, in het oude waaggebouw op de Nieuwmarkt. Romantisch verlicht met kaarsen.

De lichtjes van Amsterdam

’s Avonds kun je Amsterdam op een heel bijzondere manier bekijken: met een rondvaart over de grachten. Laat je meevoeren door Amsterdam by night en geniet van de talloze lichtjes die weerspiegelen in het water. Welterusten, Amsterdam!

Hou je van kunst? Kijk dan eens naar onze gids over kunst en design in Stockholm!

Amsterdamse musea op een rij

Amsterdam heeft de grootste museumdichtheid ter wereld. Natuurlijk vind je er de wereldberoemde musea: het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frankhuis, om er maar een paar te noemen. Minder bekend, maar ook bijzonder zijn het Scheepvaartmuseum, het Joods Historisch Museum, het Diamantmuseum en het Woonbootmuseum. En dan zijn er nog een paar minder brave musea: het Seks en erotiek-museum bijvoorbeeld, het Hasj, Marihuana en Hemp Museumen het Museum voor Martelwerktuigen.

Amsterdam door de ogen van een kunsthistoricus

De grote Rembrandt is een uitgebreide biografie over Rembrandt, die in 2006 verscheen ter gelegenheid van de vierhonderdste geboortedag van de schilder. Het boek is geschreven door kunsthistoricus Gary Schwartz en is een echte aanrader als je meer wilt weten over Rembrandts leven en werk.

Amsterdam in het kort

Beste tijd om te gaan

In de winter heb je in de musea en in de Amsterdamse cafés geen last van de kou en is het er relatief rustig.

Vervoer

Het centrum kun je makkelijk te voet doen of per huurfietsTrambus en metro rijden van 06:00-00:30 uur (daarna zijn er nachtbussen) en je kunt gewoon je ov-chipkaart gebruiken.

Slapen

In het Museumkwartier zit je het dichtst bij de grote musea. Rond de Dam zit je net iets meer in het centrum van de stad.

Eten en drinken

Brasserie Keyser: Van Baerlestraat 96 (Museumplein)

Metz & Co, Leidsestraat 34-36, hoek Keizersgracht 455 (Centrum)

Café de Waag: Nieuwmarkt 4 (Centrum)

“Amsterdam is een mythische stad die iedereen op een dag wil zien. Een kleine stad vergeleken bij de grote Europese hoofdsteden, maar het culturele leven is er heel intens en interessant.”

Regisseur Ivo van Hove is verknocht aan Amsterdam. Hij woont en werkt er al jaren en is er beroemd geworden als leider van het Holland Festival en daarna als directeur van Toneelgroep Amsterdam. Producties van zijn hand zijn ook opgevoerd in wereldsteden als Londen, Parijs en New York.

Top 5 culturele evenementen

April: Koningsdag, het oranjefeest van het jaar, met vlooienmarkten op elke straathoek, muziek en evenementen.

Juni: Holland Festival, toneel, opera, ballet en concerten.

Augustus: Grachtenfestival, klassieke muziek aan de grachten.

November: Intocht van Sinterklaas, ook in onze hoofdstad verwelkomen inwoners de goedheiligman.

December: Nieuwjaarsvuurwerk.