Terug naar resultaten

Weekendje underground in Amsterdam

Bewandel een andere route dan de gemiddelde toerist en dompel jezelf onder in het alternatieve Amsterdam!

Amsterdam staat bekend om zijn grote musea, zijn romantische grachten en zijn vele fietsen. Maar er is ook een ander Amsterdam, dat minder ‘af’ is, maar minstens zo bijzonder. Dat is het Amsterdam van de tegencultuur, het vrijgevochten Amsterdam. Een weekend vol hedendaagse kunst, experimentele film en trendy ontmoetingsplekken.

DAG 1

Het Amsterdam van de film

Waarschijnlijk heb je het al zien liggen, aan de overkant van het IJ: EYE, het indrukwekkende Film Instituut Nederland. Neem achter het Centraal Station de pont naar Amsterdam Noord en je loopt zo via een ‘rode loper’ dit indrukwekkende gebouw binnen. Hier kun je tentoonstellingen bekijken over beroemde filmmakers, van Stanley Kubric tot Marton Scorcese, je kunt er in een speciale ruimte zelf een film uitzoeken en bekijken, of gewoon een voorstelling gaan zien. Bij mooi weer zit je heerlijk op het terras aan het water, bij minder mooi weer heb je vanuit het restaurant ook een prachtig uitzicht over het IJ.

Hierna blijf je nog even in Noord, voor een lunch bij Hotel de Goudfazant. Gevestigd in een oude fabriek – en nog steeds is de sfeer er industrieel, maar gezellig.

Kunstfabriek Kinetisch Noord

Loop verder in de richting van het gebied waar vroeger de scheepswerven van Amsterdam lagen. Hier vind je nu Kinetisch Noord. Het lijkt een niemandsland, overal schiet het gras door het plaveisel heen en staan of liggen de overblijfselen van de oude industrie. Maar daartussen strekt zich een ruimte uit van 80.000 vierkante meter, waar jonge, experimentele kunstenaars met van alles bezig zijn.

Zin in beweging? Waag je tussen de skaters op de indoor skatebaan in een immense voormalige scheepstimmerhal. Of misschien ga je liever rustig zitten bij eetcafé Het Noorderlicht. Vanaf het terras kun je prachtig de zon zien ondergaan boven de oude stad aan de overkant. 

Fotolia_20144613_S.jpg (1)
Het IJ

Voordat de nacht valt...

Vlakbij vertrekt een pont die je gratis terugbrengt naar het Centraal Station. Vandaar is het niet ver naar de Openbare Bibliotheek, elke dag geopend van 10-22:00. Dit is de grootste openbare bibliotheek ter wereld: zeven verdiepingen vol boeken, films en muziek! Tegen betaling kun je op één van de vele computers gebruik maken van internet. En vanaf het terras op de bovenste verdieping heb je een geweldig uitzicht over de stad: zover je kunt kijken zie je de lichtjes vanAmsterdam by night.

Op een steenworp afstand, aan de oever van het IJ, vind je één van de leukste eetgelegenheden van Amsterdam: Hanneke’s Boom. Eten op het terras, of binnen bij lekkere muziek en omringd door curiosa. Tip: de gehakte biefstuk is overheerlijk!

DAG 2

Amsterdam, de tempel van de hedendaagse kunst en fotografie

De zondagochtend begint met een ontbijtje bij De Bakkerswinkel, waar je de keus hebt uit allerlei soorten broodjes en huisgemaakte jam. En die eet je dan op aan een tafel van de bekende ontwerper Piet Hein Eek

Als je van moderne kunst gaat, is de volgende stap snel gezet: naar het Stedelijk Museum, met werken van MatisseKandinskyMondriaan en nog talloze andere grote namen.

Ook bij FOAM kom je grote namen tegen, maar dan uit de wereld van de fotografie. Hier hangt werk van beroemde fotografen als Lee Friedlander, maar je ziet er ook spannende foto’s van opkomende grootheden.

Van hier loop je in de richting van de Jordaan en onderweg kun je het vroegere krakersbolwerkVrankrijk bijna niet missen: Amsterdamse straatkunst op zijn best.

Bij Foodware stel je zelf een uitgebreide lunch samen: je laadt er je bord vol heerlijkheden, gemaakt van wat er die dag op de markt te koop was.

De Jordaan en de 9 straatjes

Het is bijna niet voor te stellen dat dit vroeger een arbeiderswijk was, met alle armoede en opstandigheid die daar bij hoorde. Nu is de Jordaan een aaneenschakeling van trendy winkels en galerieën, Dit is de plek voor vintage mode en accessoires.

De 9 straatjes vormen een klasse apart: een paradijs voor shopoholics. Voor je het weet heb je een gerecyclede spijkerbroek te pakken bij K.O.I., een industriële lamp bij 360 Volt, een funky outfit bij Pop Up 9, een design vaas bij Annliz of een soul cd bij Back Beat Records. En dan ben je nog niet eens bij Moooi Gallery geweest, de thuisbasis van de bekende ontwerper Marcel Wanders! Of bij SPRMRKT, een concept store in een grote hal, vol superhippe mode en design.

Na zo’n shoppingronde kun je wel even rust gebruiken, en dat kan op het terras van Café Soundgarden, met, natuurlijk, een alternatieve rocksfeer.

jordaan.jpg
Damrak

Amsterdam by night

De avond is nog lang, dus je hebt alle tijd om je in Club OT301 te storten. Dit alternatieve culturele centrum is opgezet door een kunstenaarscollectief en je vindt er een concertzaal, een veganistisch restaurant, een bioscoop, opnamestudio’s, een multimediaal centrum en een filosofiecafé. Wat wil je nog meer!

Zo eindig je je Amsterdam underground-weekend in het hart van de Amsterdamse alternatieve scene.

IJskoud café!

Een bar van ijsblokken, stoelen van ijs, beijsde muren en ijsglazen! Dat vind je allemaal bij café Xtracold Amsterdam. Ben een koukleum? Geen probleem: bij de deur krijg je een complete eskimo-uitrusting aangereikt. Een whisky? Ja, on the rocks graag...

Wil je echt underground?

Boek dan een stadswandeling, begeleid door ex-daklozen, bij Amsterdam Underground. Kom meer te weten over de Amsterdamse wallen vanuit de onderkant van de samenleving en luister naar de persoonlijke verhalen over hoe jouw gids hier op straat heeft kunnen overleven.

Amsterdam in het kort

Beste tijd om te gaan

Er is geen speciaal seizoen om de alternatieve plekken van Amsterdam te bezoeken. Maar natuurlijk zijn de lente, de zomer en het begin van de herfst het lekkerst om door de stad te lopen.

Vervoer

Underground Amsterdam laat zich prima te voet of op de fiets ontdekken.

Tram bus en metro rijden elke dag van 06.30-0030 uur. Na 00.30 uur rijden er nachtbussen. Meer info bij de balie van het GVB.

Slapen

De Jordaan en de straten rond de Dam zijn een prima uitvalsbasis om underground Amsterdam te verkennen.

Eten

Noorderlicht Café: NDSM Plein 102, Noord

Hotel de Goudfazant : Aambeeldstraat 10 H, Noord

Hannekes Boom : Dijksgracht 4, Centrum

Foodware : Looiersgracht 12, Jordaan

“Met mijn interieurontwerp voor Hotel Andaz wilde ik een verband leggen tussen de geschiedenis en de cultuur van de stad, maar ook een plek creëren waar mensen zich kunnen vermaken, in de geest van Amsterdam.”

Je kunt wel zeggen dat Amsterdam een inspiratiebron is voor de bekende ontwerper Marcel Wanders. Hij is een van de weinige Nederlandse ontwerpers van wie een ontwerp te zien is bij hetMuseum of Modern Art in New York.

Top 5 underground evenementen

Mei: Kunstvlaai, alternatieve KunstRAI.

Augustus: Gay Pride, de bekende botenparade.

Augustus: Hartjesdag, Schlagers en travestie.

Oktober: Amsterdam Dance Event, DJ’s en elektronische muziek in de hoofdrol.

November: Cannabis Cup, manifestatie rond de hennepteelt.