Terug naar resultaten

Zomerse uitstapjes in Amsterdam

’s Zomers is Amsterdam op zijn best. Er zijn hoogstaande culturele en culinaire festivals in overvloed, maar ook gezellige buurtfeesten en internationale dance-events. En natuurlijk is een rondvaart over de grachten of een zonnige picknick in het Vondelpark ook een heerlijke besteding van een zomerdag in Amsterdam.

 

ZOMERDAG 1

Rondvaart-de-luxe over de grachten

De ochtend is misschien wel het mooiste moment van een zomerse dag in Amsterdam. De grachten zijn nog rustig, het licht ongeëvenaard. Dat is ook de beste tijd voor een rondvaart. Maar dan wel een rondvaart in stijl: met een klassieke houten salonboot waarop brunch met champagne wordt geserveerd. Hilda (1) werd in 1895 gebouwd en vaart sinds 1923 over de Amsterdamse grachten. Lieve (2) ging in de jaren dertig te water en werd door de huidige eigenaren liefdevol gerestaureerd.

amsterdam_-_amstel_river_gonnie.jpg
Zomer op het Amsterdamse water. Foto: Gonnie Tutelaers

 

Rollende Keukens

Foodtrucks zijn ook in Amsterdam hip & happening, met als hoogtepunt het jaarlijkse evenement Rollende Keukens (5) begin juni. Van excentrieke pizzawagens to curieuze bbq-campers: het Westergasfabriekterrein verandert een weekend lang in een groot openluchtrestaurant. Maar ook de rest van de zomer kun je op het terrein heerlijk in de zon zitten op het populaire Westergas Terras (6).

 

ZOMERDAG 2

Picknicken in het Vondelpark

Het Amsterdamse Vondelpark leeft het hele jaar door, maar de zomer is natuurlijk het beste seizoen om optimaal van deze groene oase te genieten. Voor een goed gevulde picknickmand ga je naar Renzo’s Delicatessen (7) vlakbij het park. Hier kun je luxe belegde broodjes krijgen, salades, finger food en zelfs desserts. Al kun je natuurlijk ook een heerlijk koel ijsje gaan halen als toetje bij de IJsboutique (8) vier straten achter het park.

amsterdam_-_park_in_summer.jpg
Vondelpark in de zomer

 

Gratis cruise over het IJ

Natuurlijk is een rondvaart over de Amsterdamse grachten heel leuk, maar schuitjevaren in het zonnetje kan ook gratis. Over het IJ, de grote plas water achter het Centraal Station, varen veerboten heen en weer. Probeer ze alle zes. Van het Azartplein in het Oostenlijk Havengebied naar het Vliegenbos of een van de terrassen langs het water. De langste overtocht gaat vanaf het Centraal Station naar de lunchcafé’s van NSDM-werf (9). Met onderweg mooi zicht op architectuur en zelfs een afgedankte onderzeeër.

 

De zomer als festivalseizoen

Amsterdam telt talloze festivals in de zomer en je kunt zo’n beetje elk weekend wel op een ander feestje terecht. Populair onder dance liefhebbers is LoveLand Festival (10) in het Sloterpark, een van de grootste outdoor dance festivals van de stad. Liever wat meer cultuur? Tijdens het Amsterdam Fringe Festival in september verandert de stad in één groot podium voor toneel, muziek, komedie en dans.

 

Afkoelen op het strand

Naar het strand middenin de stad. Dat kan in Amsterdam! Bij Roest (3) op het Oostenburgereiland hebben ze een echt stadsstrand, compleet met zand, strandstoelen en natuurlijk koud bier! Bovendien is het ook een creatieve vrijplaats voor film, theater, festival en muziek. Ook hip is Strand West (4) aan het IJ: hier kun je in een hangmat genieten van uitzicht op het IJmeer of een potje volleyballen. ’s Avonds zijn hier ook vaak feestjes.

Leuke weetjes

 • Ieder jaar verandert het Vondelpark van mei tot augustus in een groot openluchttheater tijdensVondelpark Open Air Theatre.
 • In een aantal parken in Amsterdam mag je onder bepaalde voorwaarden barbecueën; Vondelpark, Oosterpark, Rembrandtpark, Westerpark en het Sloterpark.
 • De eerste rondvaart over de Amsterdamse grachten vond plaats in 1621 toen koning Elisabeth Stuart van Bohemen in de stad werd verwelkomd. De eerste particuliere rondvaart dateert uit 1923.
 • Breng eens een bezoek aan het Begijnhof (11) in Amsterdam, 1 van de 2 overgebleven Begijnhoven in Nederland. Het is er prachtig. Vanuit hier loop je bovendien gemakkelijk een ander gratis openluchtmuseum in: de Schuttersgalerij (12).
 • Iedere jaar worden in Amsterdam ongeveer 300 verschillende festivals georganiseerd.
 • Op een mooie zomerdag zitten er al snel 2500 toeristen op de fiets in Amsterdam.

Praktische informatie

Overnachten

Amsterdam is extra druk in de zomer, maar net buiten het centrum zijn gelukkig ook veel leuke hotels en bed & breakfasts te vinden. In de buurt van de Westergasfabriek (15) bijvoorbeeld. Daar vinden vooral in de zomer veel culturele activiteiten plaats. Of zoek een hotel in de buurt van het Amstelpark, waar het heerlijk wandelen en picknicken is.

 

Eten

Buiten dineren of picknicken in de zomer is een must in Amsterdam. Een van de leukste, minder bekende terraspleintjes is het Kadijksplein nabij het oude Entrepotdok. Keuze te over: Italiaans bij A Tavola (16), Indisch bij Café Kadijk – probeer eens de saté tahoe en tempeh (17) of de eetcaféklassiekers bij Koffiehuis van den Volksbond (18).

 

Beste tijd om te gaan

Hoewel Amsterdam het hele jaar door een bezoek waard is, heeft de zomer een streepje voor dankzij de vele festivals en het waterrijke karakter van de stad. Maak een rondvaart of geniet van een picknick in het Vondelpark.

Contacten Amsterdam

 1. Salonboot Hilda: Kromme Waal 31 F, 020-7722051
 2. Rederij Lieve Amsterdam: 020-3303016
 3. Roest: Jacob Bontiusplaats 1, 020-3080283
 4. Strand West: Stavangerweg 900, 020-6826310
 5. Rollende Keukens: Westergasfabriek
 6. Westergasterras: Klönneplein 4-6
 7. Renzo’s Delicatessen: Van Baerlestraat 67, 020-6731673
 8. IJsboutique: Johannes Verhulststraat 107, 06-30412109
 9. NDSM-werf: Ms. Van Riemsdijkweg
 10. Loveland Festival: Sloterpark
 11. Begijnhof: Begijnhof 30, 020-6221918
 12. Schuttersgallerie: Kalverstraat 92
 13. OpBaut: Wibautstraat 125, 020-4659260
 14. Volkshotel: Wibautstraat 150, 020-2612100
 15. Westergasfabriek: Klönneplein 4-6
 16. A Tavola: Kadijksplein 9, 020-6254994
 17. Café Kadijk: Kadijksplein 5, 06-17744411
 18. Koffiehuis van den Volksbond: Kadijksplein 4, 020-6221209