Terug naar resultaten

Heerlijk ontspannen in groen Drenthe

Drenthe staat bekend om zijn bossen, heide en hunebedden. Maar steeds meer mensen ontdekken dat het ook goed ontspannen is in een van de vele sauna- en wellnesscentra van de provincie. Overdag sportief bezig zijn of genieten van een schoonheidsbehandeling en ’s avonds lekker en gezellig dineren. Ook dat draagt bij aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Drenthe biedt het allemaal.

BINNEN ONTSPANNEN

Zoek de warmte op in Drenthe

Sauna Thermen Zuidwolde (1) beschikt over alle faciliteiten voor een heerlijk dagje ontspannen in een ‘grotsauna’. Iedere donderdag is er naar Finse traditie een speciale opgieting, waarbij steeds water met aromatische oliën op de kachel in de sauna wordt gegoten. Kies hier ook uit diverse behandelingen en massages van klassiek tot Shiatsu. Het grotere Résidence Hunzebergen (2) ligt op de Drentse Hondsrug omringd door bos en heide. Behalve sauna, solarium en Turks stoombad zijn hier ook sportfaciliteiten.

drenthe_relaxen_beautyspa.jpg
Binnen relaxen. Foto: Corbis

Relaxen in subtropische sferen

Een oude zegswijze luidt: ontspanning door inspanning. En dat klopt zeker in De Bonte Wever(3) in Assen. De whirlpools, kruidenbaden en de warme temperaturen van het subtropische zwembad zorgen voor totale ontspanning. Ook leuk: het bad is in Chinese sferen ingericht met waterdraken en reuzenlampionnen. Het golfslagbad, de wildwaterkreek en de reuzenglijbaan leveren de actie. Van zwemmen krijg je trek, die heel goed valt te stillen op een sfeervol pleintje in Assen. Daar serveert Restaurant Touché (4) lunch en diner met uitzicht op de vaart.

Vind je ware schoonheid

Gezellig met vriendinnen op stap? Of een dag helemaal voor jezelf? Beauty- en Kuurinstituut Nolderwoud (5) legt je in de watten met een ruim aanbod schoonheidsbehandelingen voor gezicht en lichaam. Hoe is zo’n dag beter af te sluiten dan met een diner in stijl in een eeuwenoudeSaksische boerderij met een grote tuin? De Groene Lantaarn (6) beschikt over een eigen boomgaard en kruiden- en groentetuin en maakt gebruik van biologische ingrediënten uit de streek.

BUITEN ONTSPANNEN

De natuur in

Niet ver van Coevorden neemt een gids van Avontuurlijk Gees je mee op safari door Drenthe. De tocht gaat per stoere landrover en af en toe te voet door een landschap met meanderende rivieren, bos en akkers. Geniet van de diversiteit aan flora en ontmoet Schotse hooglanders die hun kostje bij elkaar grazen rond de plassen. Aanmelding en vertrek bij het Toeristisch Informatie Punt (7) te Gees. Nog meer relaxen en beestjes kijken? Ontspannen kan natuurlijk ook vanaf een bankje in Dierenpark Emmen (8).

drenthe_relaxen_wandelen.jpg
Buiten relaxen Foto: vanderlaan.fotografeert, CC BY-SA 2.0

Geurtherapie op zijn Drents

Hoe rustgevend is de geur van naaldbomen? Ervaar het zelf in Pinetum ter Borgh (9) tussen Anloo en Eext. In dit naaldbomenpark kun je heerlijk wandelen langs beuken, dennen, sparren, lariksen en coniferen. De toegang is gratis, de dennengeur ook. Nog zo’n fijne geur is lavendel. In de zomermaanden, als de lavendelstruiken bloeien en geuren, is Lavendelboerderij Ruitenborgh (10) geopend voor het publiek. Er is ook een koffie- en theeschenkerij met lekkernijen.

Eerst wandelen en dan heerlijk dineren

Puur natuurlijk eten doe je bij De Jufferen Lunsingh (11). Het restaurant heeft een eigen kruidentuin, moestuin, boomgaard en zelfs eigen vee. Wandel voorafgaand aan het diner in de omringende bossen en spot grazende reeën in de schemering. Er zijn ook stevige wandelingen te maken, die zijn circa 20 kilometer lang en voeren onder meer langs het Fochteloërveen. In het nabije Norgerholt uit de 9e eeuw komen enkele zeldzame braamsoorten voor. Het bijbehorende bos is waarschijnlijk het oudste van Nederland.

Leuke weetjes

 • Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland en daarmee dé bestemming om te relaxen en bij te komen van de drukte van alledag.
 • Museums Vledder (12) – de spelling is van de oprichters zelf – biedt geestige rondleidingen. De oprichters kochten ooit een valse Matisse en maakten van de nood een deugd: ze gingen valse kunst verzamelen en tentoonstellen.
 • De website van Het tuinpad bevat informatie over 150 open tuinen in de provincies Drenthe, Groningen en West-Duitsland. Handig is de tuinrouteplanner en de overzichtskaart.
 • Met 100.000 inwoners is Emmen de grootste gemeente van Drenthe. De hoofdstad Assen is qua oppervlakte de grootste stad van de provincie.
 • Het sprookjesachtige landschap van Drenthe, met bossen, heuvels, hunebedden en zwerfkeien, is oorspronkelijk te danken aan de voorlaatste ijstijd. In Gees ligt de grootste zwerfkei van Nederland.
 • Het Bloemencorso van Eelde staat in de Nederlandse nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed en wordt jaarlijks begin september georganiseerd.

Praktische informatie

Overnachten

Het landschap van Drenthe nodigt uit om eens heerlijk te ontspannen. Van luxe spahotels tot vakantiehuizen voor de hele familie: rust en ruimte is altijd bij de hand. Liever wat meer actie? In de nabijheid van Dierenpark Emmen (8) en Orvelte is ruime keuze in kleine en grote hotels.

Eten

Veel restaurants in Drenthe beroemen zich op het gebruik van biologische en lokale ingrediënten. Maar hun locatie met uitzicht over bossen en landerijen draagt ook bij aan de ervaring. Bij Cnossen(13) reikt het uitzicht over het Leekstermeer tot aan de skyline van Groningen. Restaurant Onder de Eiken (14) bereidt streekgerechten en zit in een Drentse boerderij met uitzicht over de bossen van Dwingeloo.

Beste tijd om te gaan

In de zomer is het heerlijk wandelen en fietsen in Drenthe, maar de herfst heeft weer het voordeel dat de bossen prachtig rood en geel kleuren. In het voorjaar staan de tuinen in bloei en gaan lokale feesten en festivals weer van start.

Contacten

 1. Sauna Thermen Zuidwolde: Ommerweg 47, Zuidwolde, 0528-820333
 2. Hotel-Restaurant De Hunzebergen: Valtherweg 36, Exloo, 0591-549131
 3. De Bonte Wever: Stadsbroek 17, Asssen, 0592-356000
 4. Restaurant Touché: Markt 20, Asssen, 0592-769069
 5. Beauty- en Kuurinstituut Nolderwoud: Ommerweg 59, Zuidwolde, 0528-373882
 6. De Groene Lantaarn: Hoogeveenseweg 17, Zuidwolde, 0528-372938
 7. Toeristisch Informatie Punt: Dorpsstraat 47, Gees, 0524-581704
 8. Dierenpark Emmen: Ermerweg 28, Emmen, 0900-4466880
 9. Pinetum ter Borgh: Anderenseweg, Anloo, 050-5257666
 10. Lavendelboerderij Ruitenborgh: Nieuwediep 58, Nieuwediep, 0599-648532
 11. Landhuis Restaurant De Jufferen Lunsingh: Hoofdweg 13, Westervelde, 0592-612618
 12. Museums Vledder: Brink 1,Vledder, 0521-383352
 13. Cnossen Leekstermeer: Meerweg 13, Nietap/Roden, 0594-512073
 14. Onder de eiken: Drift 20a,Dwingeloo, 0521-593272

Top 3 onstpannende evenementen

Juni: Zomertuinen Marathon 2015 Groningen en Drenthe, bezoek de mooiste tuinen van de noordelijke provincies zonder afspraak.

Juli: Taribush Kuna Festival: kleinschalig festival dat in het teken staat van gezelligheid, kunst, muziek, theater en cultuur in de bossen van het Nationaal Park Dwingelderveld.

Mei: Tuin en Culinair Fair, geniet in Roden, omgeven door natuur en grachten, van 100 stands met lekker eten, tuinplanten, antiek en meer.