Terug naar resultaten

Natuurschoon in Gelderland

De natuur van Gelderland is zeer divers. Van de bosrijke Veluwe tot de boomgaarden in deBetuwe en de Achterhoekse beekjes waar ijsvogels zo dol op zijn. Deze en alle anderelandschappen zijn op allerlei manieren te ontdekken – te voet, op de fiets, te paard of luierend op het dek van een boot. Dit maakt de Gelderse natuur geschikt voor actieve vakantiegangers, maar ook voor de wat minder sportieve bezoekers.

BEKEND NATUURSCHOON

Op safari door de Veluwe

Op de Veluwe is het mogelijk oog in oog te staan met wilde zwijnen en herten. Dat kan door op eigen houtje op safari te gaan of met een boswachter het park te ontdekken. De mooiste, groene wandelroutes monden met wat geluk uit in een kennismaking met een wild beest. Ook op de rug van een paard of aan de hand van een gps-systeem kun je de prachtige Gelderse natuur ontdekken.

gelderland_natuur_betuwe.jpg
Boomgaarden in de Betuwe

Fietsend door de Betuwe

De Betuwe staat bekend om zijn vele boomgaarden. In de lente is dit dan ook de ideale bestemming om een fietstocht te maken en te genieten van de bloesem van de fruitbomen. Onderweg passeer je onder meer natuurgebied De Mars, thuis van vele ooievaars. De aanwezigheid van de ooievaar betekent dat ook andere dieren in het natuurgebied floreren, zoals deOeverzwaluw. Deze vogel verschuilt zich in holletjes in steile wallen aan de oevers van de rivieren. In het dorpje Lienden werden onlangs meer dan honderd nesten geteld. Op een schiereiland in de Marspolder is een uitkijkpunt ingericht. Hier kunnen de vogels geobserveerd worden.

Land van Maas en Waal

Het groene landschap van het Land van Maas en Waal wordt met veel lof bezongen in één van de bekendste nummers van Boudewijn de Groot en dat is niet zonder reden. In dit waterrijke natuurgebied is het heerlijk fietsen over de kronkelende dijken waar je uitzicht hebt op de romantische landerijen, het water en de idyllische dijkhuisjes. Op de dijk langs de Waal staan voldoende bankjes om onderweg even uit te rusten. Rond etenstijd is het goed toeven bij Bistro de Bolle (1), op de Waalbandijk.

ONBEKEND NATUURSCHOON

De groene vingers van de Achterhoek

De grond in de Achterhoek is zeer vruchtbaar. De streek heeft dan ook opmerkelijk veel tuinen. Op en rond de vele landgoederen, maar ook bij boerenhoeves en in stadskernen. Rosenhaege Living Gardens (2) in Winterswijk is een tuin die van top tot teen een Engelse sfeer ademt. Het heeft zelfs een Keltisch Koffiehuis waar de Celtic Goose, een speciale soes, op de kaart staat. En op Pinetum De Belten (3) in Vorden kun je een immense verzameling van meer dan duizend variëteiten coniferen bekijken, desgewenst onder begeleiding.

gelderland_natuur_achterhoek.jpg
Achterhoek. Foto: David van der Mark, CC BY-SA 2.0

Zoektocht in de natuur

Gelderland heeft het grootste doolhof (4) ter wereld. Het doolhof in boswachterij Ruurlo heeft een oppervlakte van bijna 1 hectare en bij elkaar opgeteld zijn de paden 1118 meter lang. Als je de uitgang weer hebt gevonden, is het omringende natuurgebied een mooi vervolg van je wandeling. Wie liever op zoek gaat naar vogels, kan in de Achterhoek de ijsvogel vinden. Vooral grotere beken als Dinkel, Diepenheimse Molenbeek en Regge zijn de ideale broedplek voor deze felgekleurde vogels.

Wijntjes van Gelderse bodem 

Ooit geweten dat de grootste wijnstreek van Nederland met maar liefst 16 hectare in Gelderlandligt? Dankzij de nieuwste technieken is wijnproductie ook in ons eigen land mogelijk. Veel wijnboeren hebben de deuren van hun boerderij geopend voor publiek dat geïnteresseerd is in de wijngaarden en Hollandse wijn. Proef de wijnen bij Wijnboerderij ’t Heekenbroek (5) in Drempt en het in het Montferland gelegen Avitera (6) eens. Ze zijn een smaakvol aperitief voor een diner in de omgeving.

Leuke weetjes

 • Boudewijn de Groot scoorde een hit met Het Land van Maas en Waal. Het is nog steeds een van zijn bekendste nummers.
 • Het doolhof in boswachterij Ruurlo heeft vanwege zijn omvang een plek in het Guinness Book of Records.
 • De Posbank heeft zijn naam te danken aan de halfronde stenen bank die op het uitkijkpunt staat en die is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. 
 • Arnhem is de hoofdstad van de provincie, Doetinchem is de officieuze hoofdstad van de Achterhoek.
 • Tegenwoordig is Arnhem een groene stad. In de middeleeuwen was dat wel anders. Toen werd het groen juist verwijderd waardoor de zandverstuivingen op de Veluwe ontstonden. 
 • De Tuinen van Appeltern behoren tot de grootste publieke tuinen van Europa.

Praktische informatie

Overnachten

Natuurliefhebbers kunnen de Gelderse natuur dag én nacht meemaken. Direct grenzend aan of soms zelfs midden in de natuurgebieden zijn overnachtingsmogelijkheden in allerlei vormen en maten. Verblijf bijvoorbeeld in een hotel in de Achterhoek, in de Betuwe of op de Veluwe. Verblijf je liever in een vakantiehuis in Gelderland? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook besluiten een accommodatie te zoeken in een van de grotere plaatsen als Nijmegen of Arnhem, steden die omringd zijn door natuurschoon.

Eten

In de Achterhoek is het eten van wild populair. Avenarius (7) in Ruurlo biedt in het wildseizoen een proeverij. Eten in de stad en tegelijkertijd in de natuur? Dat kan bij De Boerderij (8) in het Arnhemse Sonsbeekpark. Dagverse producten zijn hier de basis voor de gerechten uit de Franse keuken. Het Nieuwe Jachthuis (9), gelegen in de Kroondomeinen, serveert lekkernijen als hertencarpaccio, parelhoenborst en huisgemaakte tiramisu.

Beste tijd om te gaan

De Gelderse natuur is het hele jaar mooi. In het voorjaar als de ijsvogels zich voorbereiden op het broedseizoen en in de zomer als de tuinen in volle bloei staan. Maar ook in het najaar als de druiven worden geplukt of in de winter als het groene landschap onder een laagje knisperende sneeuw verdwijnt.

Contacten

 1. Bistro De Bolle: Waalbandijk 29, Boven-Leeuwen, 0487 595133
 2. Rosenhaege Living Gardens: Bekeringweg 87, Winterswijk, 0543 563339
 3. Pinetum De Belten: Wildenborchseweg 15, Vorden, 0575 556262
 4. Doolhof: Hengeloseweg, Ruurlo, 0573 453175
 5. Wijnboerderij ’t Heekenbroek: Tellingstraat 7, Drempt, 0314 381988
 6. Avitera: Hartjensstraat7, Azewijn, 0314 652653
 7. Avenarius: Dorpsstraat 2, Ruurlo, 0573 451122
 8. De Boerderij: Parkweg 2, Arnhem, 026 4424396
 9. Het Nieuwe Jachthuis: Hoog Soeren 55, Hoog Soeren

Top 3 natuurevenementen

Februari: Kennedymars Winterswijk-Arnhem, wandeltocht van 80 kilometer die binnen twintig uur moet worden afgelegd, gaat onder meer langs de Posbank.

April-november: Zandsculpturen Festijn, zandkunstenaars van over de hele wereld komen naar de Veluwe om hun spectaculaire zandcreaties te tonen.

December: Warm Winter Licht, sprookjesachtige winterwandeling in de tuinen van kasteel Middachten in het dorpje De Steeg.