Topactiviteiten aan het IJsselmeer


IJsselmeer, een topvakantie op het water

Het IJsselmeer was vroeger de Zuiderzee. Na de aanleg van de Afsluitdijk, die eind mei 1932 klaar was, werden de grote polders drooggelegd: Noord- en Zuid-Flevoland en de Noordoostpolder. Sommige stadjes in de polder waren in de tijd van de Zuiderzee een eiland, zoals Marken en Urk. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen krijg je er alle uitleg over.

Als je een rondje om het hele IJsselmeer wilt fietsen, doe je daar wel even over, want deze Zuiderzeeroute heeft een afstand van ongeveer vierhonderd kilometer. Je komt dan langs pittoreske stadjes als Medemblik, Enkhuizen en Hoorn, en de vestingstad Naarden, aan het Gooimeer. Wie houdt van geschiedenis gaat in elk geval naar de Bataviawerf in Lelystad, want daar kun je zien hoe VOC-schepen werden gebouwd. Tip: aansluitend winkelen bij de outletstores van Bataviastad!

Tegenwoordig is het IJsselmeer dé locatie om te gaan watersporten. Leg aan op het eiland Pampus, waar vroeger de schepen lagen te wachten tot het hoog tij was, zodat ze Amsterdam konden binnenvaren. Maar ook de natuur krijgt op en rond het IJsselmeer op veel plekken vrij spel. Maak een fluisterbootsafari over het Naardermeer of ga op oerexcursie in de Oostvaardersplassen.