Terug naar resultaten

Grenzen verleggen in Limburg

Limburg is dé provincie voor wie het maximale uit zichzelf wil halen. Een walhalla voor durfallen op zoek naar uitdagende inspanningen en actievelingen die net dat beetje meer zoeken. Waarom wandelen door de mergelgrotten als het ook op een stoere mountainbike kan? En waarom met beide benen op de grond staan als je ook een sprong in het diepe kan maken? Verleg je sportieve grenzen in Limburg!

ACTIEF IN ZUID-LIMBURG

Waaghalzen onder de grond

Diep onder de grond, in de Zuid-Limburgse mergelgrotten, bevindt zich een wereld voor avonturiers. Waaghalzen kunnen er op 40 meter diepte grotbiken en in het onderaardse, duistere doolhof een spannend parcours afleggen over een afstand van ruim 8 kilometer. Iets minder snel, maar zeker niet minder spannend zijn de klautertochten (1). Hierbij klim je kriskras door de grotten met behulp van steile ladders en smalle trappen en moet je soms ook stukken abseilen.

limburg_actief_tokkelenwilhelminatoren.jpg
Tokkelen van de Wilhelminatoren. Foto: Reisen aus Leidenschaft, CC BY - SA 2

Extreme activiteiten bóven de grond

Skydiven (2) is al spectaculair vanuit een vliegtuig, maar vanuit een luchtballon is de sensatie nog indrukwekkender. In tegenstelling tot een vliegtuig heeft een ballon geen snelheid wat een nog intensere beleving van de val geeft. De zwaartekracht tarten kan ook door te abseilen (3) langs de wanden van de Limburgse mergelgrotten of door de Wilhelminatoren met z’n 200 treden te beklimmen en er vervolgens vanaf te tokkelen (4).

IJskoude afdeling en smakelijke beloning

Skiën kan in Limburg het hele jaar door en wel bij indoor wintersportresort SnowWorld (5) in Landgraaf. Het complex heeft maar liefst 5 pistes waarvan één zelfs de langste indoor skipiste ter wereld is. Na de pistes zorgt een lekkere pastamaaltijd bij Il Giardino Della Mamma (6) in Maastricht of bij Albergo Ristorante Da Pio (7) in het nabijgelegen Valkenburg ervoor dat je lijf weer kan opladen voor de volgende dag. 

ACTIEF IN CENTRAAL LIMBURG

Doorstappen en watertrappelen

Waterratten starten hun dag met een frisse duik in de Maasplassen. Gelegen in het midden van Limburg is dit het grootste aaneengesloten watersportgebied van het land. De Maasplassen bieden tal van sportieve wateractiviteiten. Van zwemmen en zeilen tot waterskiën en surfen. Het is zelfs mogelijk er te duiken bij Duikcentrum- Duiklocatie Boschmolenplas (8). De Boschmolenplas is een voormalig grindgat dat een grote aantrekkingskracht heeft op duikers. Het water is er helder, zodat de planten en rondzwemmende vissen goed te zien zijn, en de kunstmatige objecten zorgen voor een extra dimensie.

limburg_actief_wandelen.jpg
Wandeltocht. Foto: Leo Viëtor, CC BY 2.0

Op de pedalen

Limburg is het wielermekka van Nederland. Ook in het midden van de provincie komt de fietsliefhebber aan zijn trekken. Zo kun je allerlei mountainbikeroutes afleggen. De MTB Route Weert beslaat bijna 60 kilometer. De hoogteverschillen op deze route zijn minimaal, maar de stukken met mul zand zorgen ervoor dat je benen wel degelijk aan het werk worden gezet. Ook pik je met deze route een stukje België mee.

Park voor adrenaline junkies

Echte adrenalinejunkies kunnen terecht bij Fun Beach Event & Leisurepark (9).Een groen natuurbad in Panheel, midden in Limburg, waar je onder meer kunt SUPboarden, zwemmen en wakeboarden. Ook het Aqua Park hier biedt genoeg vertier met glijbanen, trampolines en een beachvolleyveld. Daarnaast is Fun Beach de enige locatie in de provincie waar je ook kunt flyboarden. Voel je superman terwijl je de lucht wordt ingeschoten en vervolgens weer het water in duikt. Op het panoramaterras in het strandpaviljoen Wakers Lounge kun je na een dag volg actie, genieten van een cocktail en de ondergaande zon.

Leuke weetjes

 • In de 19e eeuw had Nederland maar liefst vier drielandenpunten. Tegenwoordig is het drielandenpunt bij Vaals het enige drielandenpunt van Nederland.
 • De Keutenberg is een van de bekendste en steilste bergen van Limburg.
 • Het gangenstelsel van de mergelgrotten is bij elkaar 750 kilometer lang.
 • Bekende sporters uit Limburg zijn onder meer ex-profvoetballer Mark van Bommel geboren in Maasbracht en ex-profbokser Arnold Vanderlyde geboren in Sittard.
 • De Cauberg is een bescheiden 141 meter hoog.
 • De mergelgrotten van Zuid-Limburg bestaan eigenlijk niet uit mergel, maar uit krijtgesteente.
 • De grotten zijn ook geen natuurlijke grotten, maar door mensen gemaakte groeven.
 • De Maasplassen zijn maar liefst 30 vierkante kilometer groot.

Praktische informatie

Overnachten

Valkenburg en Maastricht zijn de ideale uitvalbasis voor wie op een actieve manier het zuiden van Limburg wil ontdekken. In beide steden zijn talloze accommodaties in allerlei prijsklassen van klassiek tot hip te vinden. Roermond is een goede uitvalsbasis voor het midden en noorden van de provincie.

Eten

Na een dagje sporten zit je voor een welverdiende maaltijd goed in dé culinaire provincie van Nederland. Aanraders? Beluga (10) in Maastricht legt je met zijn twee Michelinsterren een avond in de watten. Nog even nagenieten van een dagje watersporten? Dat kan onder het genot van verse vis bij Lounge 44 (11) in Herten aan de Maasplassen. 

Beste tijd om te gaan

Limburg is het hele jaar door goed te bezoeken, maar om ultiem van een actieve vakantie te genieten, zijn de lente en de zomer de beste seizoenen om te gaan. Het glooiende landschap oogt dan frisgroen en temperaturen zijn aangenaam voor allen buitenactiviteiten.

Contacten

 1. Grotbiken en klautertochten: Oud Valkenburg 2A, Schin op Geul, 043 6040675
 2. Skydiven: 0800 0229666
 3. Abseilen: Lange Akker 33, Berg en Terblijt, 043 3643330/06 55343489
 4. Tokkelen: Neerhem 44, Valkenburg a/d geul, 043 6090609
 5. SnowWorld: Witte Wereld 1, Landgraaf, 045 5470656
 6. Il Giardino Della Mamma: Onze Lieve Vrouweplein 15, Maastricht, 043 3256229
 7. Albergo Ristorante Da Pio: Burgemeester Henssingel 9-11, Valkenburg a/d Geul, 043 6012565 
 8. Duikcentrum- Duiklocatie Boschmolenplas: Bosmolenweg 14, Heel, 06 53701903
 9. Fun Beach Event & Leisurepark: Velkenskamp 1, Panheel, 0475 579085
 10. Beluga: Plein 1992 12, Maastricht, 043 3213364
 11. Lounge 44: Schoolstraat 44, Herten, 0475 212194

Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race voert door het groene landschap van Zuid-Limburg. De jaarlijksewielerwedstrijd begint inMaastricht en eindigt inValkenburg. De Race bestaat al sinds 1966. Het is de enige Nederlandse wielerrace die ook veel internationale bezoekers trekt. De toer gaat langs kleine dorpjes, over groene heuvels en door kronkelende landweggetjes.

Top 3 actieve evenementen

April: Volta Limburg Classic, zware wielerklassieker, voorheen de Hel van het Mergelland, die wordt gezien als de parel van de wielersport.

April: DIS familieloop, loop voor jong en oud. Naast hardlopen kun je ook wandelen over de mooie route door en rondom Sittard. 

Juni: Maastrichts Mooiste, hardloop- en wandelevenement dat bestaat uit meerdere onderdelen verspreid over het hele jaar.