Terug naar resultaten

Het groene heuvellandschap van Limburg

Van tuinliefhebbers voor tuinliefhebbers

Gevestigd in een kenmerkende langgevelboerderij in Buggenum zit Huys en Hof Christien Reinders (7). Deze particuliere tuin van een gepassioneerde tuinliefhebber is opengesteld voor geïnteresseerden. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd zoals een workshop bloemsierkunst en zijn er planten te koop. In Swalmen bij Roermond, ligt Parkhof Swalmen (8). Hier zijn in de zomer Engelse rozenborders, vijvers en gazons te bewonderen. Ook is een deel van de tuin aangelegd als fruit- en groentetuin.

Pareltjes in het diepe zuiden

De Botanische Tuin (9) in Kerkrade is aangelegd in de stijl van een Engelse landschapstuin. In het Rijksmonument zijn meer dan 3000 verschillende planten te vinden. Wie Rotstuin Bèr Slangen (10) in Maastricht op een van de opengestelde dagen betreedt, waant zich in een heel andere wereld. Geen enkel gebouw is zichtbaar en geen geluid van buitenaf hoorbaar. Wat je wel hoort, zijn watervalletjes omgeven door rotsplanten. De tuin is opgebouwd uit stenen die enkele duizenden kilo’s wegen.

Leuke weetjes

 • Limburg heeft een groene, gevarieerde omgeving. Tijdens een wandeling van twee uur in Noord-Limburg is het mogelijk om vier verschillende landschappen te doorkruisen.

 • In Nationaal Park De Maasduinen bevindt zich de langste rivierduingordel van Nederland: een duingebied langs de Maas dat is ontstaan door een combinatie van menselijke activiteit, water en wind.

 • Maar liefst 70 procent van de Nederlandse rozenproductie komt uit het pittoreske dorpje Lottum.

 • Mede dankzij de rozen is Lottum uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische attracties van Noord-Limburg.

 • Pater Peter Jochum is de botanische tuin in Steyl in 1933 begonnen om het biologieonderwijs aan het klooster te ondersteunen.

 • Het enthousiasme van Pater Jochum zorgde ervoor dat missionarissen plantenzaden vanuit alle windstreken naar Steyl brachten. Veel van deze inmiddels volwassen geworden planten en bomen bestaan nog altijd, zoals de opvallende mammoetboom.

 • De bandleden van Rowwen Hèze komen uit De Peel. Het nummer De Peel in brand verwoordt ‘het gevoel van de Peel’, oftewel de liefde voor de natuur.

Praktische informatie

Overnachten

Wie niet alleen overdag graag tijd in de natuur doorbrengt, maar ook ’s nachts, kan op allerlei manieren in een groene omgeving verblijven. Van luxe adressen en vakantiehuizen tot meer eenvoudige logementen. De Limburgse steden als Maastricht en Sittard zijn daarnaast ook een goede uitvalsbasis voor ‘groene’ bezoekjes.

Eten

Brienen aan de Maas (11) in Well is een oase van rust waar gasten worden verwend met gastronomische gerechten. Vanaf het terras is het genieten van het uitzicht over de Maas. Preuverie Bekkers Marie (12) in Roggel, in natuurgebied het Leudal, biedt gerechten afgestemd op het seizoen. 

Beste tijd om te gaan

In elk jaargetijde weet de Limburgse natuur te verrassen. In de lente, als tuinen weer ontwaken uit hun winterslaap, of in de zomer als rozen in de knop wachten tot ze mogen bloeien. Zelfs in de koudere seizoenen, als naar het zuiden wegtrekkende kraanvogels er een tussenstop maken, is het er prachtig.

Contacten

 1. Maasduinen: Activiteitencentrum De Zevenboom, Kapelstraat 71, Afferden, 0485-531558

 2. Maasduinen: Bezoekerscentrum De Maasduinen, Bosserheide 3E, Well, 0478-503821

 3. Maasduinen: Ontvangstlocatie Jachthut Op den Hamer, Twistedenerweg 2, Wellerlooi

 4. De Groote Peel: bezoekerscentrum Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, Ospel-Nederweert, 0495-641497

 5. Fluweelengrot: Daalhemerweg 27, Valkenburg aan de Geul, 043-8200040

 6. Gemeentegrot: Cauberg 4, Valkenburg aan de Geul, 043-6012271

 7. De Jochumhof: Maashoek 2-B, Steyl, 077-3210012

 8. Rozenhof: Markt 2, Lottum, 077-4631688

 9. Huys en Hof Cristien Reinders: Holstraat 19Buggenum, 0475-591184

 10. Parkhof Swalmen: Beeselseweg 6, Swalmen, 0475-501193

 11. Botanische tuin Kerkrade: Sint Hubertuslaan 74, Kerkrade, 045-5415615

 12. Rotstuin Bèr Slangen: Ambyerstraat Noord 73, Maastricht

 13. Brienen aan de Maas: Grotestraat 11, Well, 0478-501967

 14. Preuverie Bekkers Marie: Raadhuisstraat 2, Roggel, 0475-497191

 

 

Top 3 natuurevenementen

Januari: Snertwandel Rally, een van de vele winterwandelingen in Limburg. Deze wandeling leidt je over de Boshoverheide. Bij de finish krijg je een heerlijk kopje snert. 

April: Romeinse Rijk Toer, een ontspannen fietsweekend door het glooiende landschap van Limburg. 

Augustus: Agrifestijn, een kijkje in de keuken van de agrarische bedrijven van Ottersum.