Terug naar resultaten

5x niet missen in Maastricht

Zin in cultuur snuiven en lekker eten? Oude kerken bezoeken en nieuwe kleren kopen? Dat kan allemaal in het gezellige Maastricht. En in november en december staat de glühwein klaar op de mooiste kerstmarkt van Nederland. Dit zijn dé 5 top tips voor een heerlijke stedentrip naar Maastricht.

1. Vertier aan het Vrijthof

Zeg je Maastricht, dan denk je aan het Vrijthof (Maastrichts: de Vriethof), een van de gezelligste pleinen van Nederland. Hier vind je voor ieder wat wils aan cafés en restaurants. Vanaf de knusse terrassen heb je uitzicht op de prachtige 'kerkentweeling' Sint-Servaasbasiliek (1) en Sint Janskerk (2). De laatste herken je aan de bijzondere, roodkleurige toren. Ook Museum aan het Vrijthof (3) is niet te missen met z’n opzichtige rode kleur. In twee oude panden, verbonden door glazen loopbruggen, kun je steeds wisselde exposities bekijken. In november en december staat het plein volledig in het teken van de kerstmarkt. Drink een glühwein bij een van de gezellige houten kraampjes, terwijl de kids zich vermaken in de reuzendraaimolen of het kersttreintje. Liefhebbers van schaatsen kunnen een rondje maken op de ijsbaan.

Maastricht.jpeg
Foto: Daisy Scholte

2. De Basiliek van Onze Lieve Vrouw

Wandel je vanaf het Vrijthof via de Bredestraat richting de Maas, dan kom je vanzelf op het Onze Lieve Vrouweplein. Op dat plein staat de imposante Basiliek van Onze Lieve Vrouw (4), gebouwd in de 11e en 12e eeuw. Er komt maar weinig licht door de kleine, hoge ramen van het Romaanse gebouw. Door de robuuste muren, zwartgeblakerd door eeuwen kaarslicht, ademt de basiliek een mysterieuze, middeleeuwse sfeer. Kunstwerken vertellen legendes van heiligen die de mensen zouden beschermen tegen branden, hagel, watersnood en andere rampspoed. Steek een kaarsje op voor Maria bij het indrukwekkende altaar, en geniet van deze plek van rust en bezinning.

 
3. Spanning en sensatie in Sint Pieter

Wandel vanaf de basiliek via de Luikerweg naar het voormalig tuindersdorp Sint Pieter, één van de meest geliefde buurten van Maastricht. Hier vind je het beroemde Fort Sint Pieter (5), dat uit 1700 stamt en nog grotendeels in tact is. Maak samen met een gids een reis door de tijd, langs schietgaten en kanonnen die nog werden gebruikt bij de belegering door de Franse Zonnekoning, in 1673. De gidsen vertellen veel spannende anekdotes en leuke weetjes. Toegang is voor volwassenen € 10,20 p.p., en voor kinderen tot 12 jaar € 7,90*. Een rondleiding duurt ongeveer een uur. 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.
 

4. Shoppers paradise

Niet alleen liefhebbers van cultuur komen in Maastricht aan hun trekken. De stad is ook een walhalla voor shoppers. Of je nu houdt van kleine, knusse boetiekjes of grote warenhuizen… Maastricht is de place to go, en de winkels zijn er zeven dagen per week open. Eén groot shopfestein is de Wycker Brugstraat, vanaf het centrum de mooie Sint Servaasbrug over. Je vindt hier kledingwinkels, parfumeriezaken, maar ook gamewinkels en juweliers. Tussen het winkelen door kun je opladen met een verrukkelijke lunch bij restaurant Van Wijck (6). Voor chique boetieks moet je in het Stokstraatkwartier zijn, achter de basiliek Onze Lieve Vrouw. Ga je voor een dagelijkse boodschap of ben je op zoek naar vers van de markt, dan zijn de winkelcentra Mosae Forum en Entre Deux goede plekken.

Maastricht_Bridge_DaisyScholte.jpeg
Foto: Daisy Scholte

5. Dat smaakt naar meer

Smulpapen en lekkerbekken kunnen ook niet om Maastricht heen. Limburgers zijn echte Bourgondiërs en Maastricht staat bekend als de culinaire hoofdstad van ons land. Voor een heerlijk avondje wine & dine kun je bijvoorbeeld terecht bij restaurant Pakhoes (7) aan de Waterpoort. Chef-kok Guidy Wolfs zet de lekkerste hapjes voor je op tafel in een romantisch interieur. Ook bij restaurant Manjefiek (8), aan de rand van de stad, viert romantiek hoogtij. En wat dacht je van de chef’s special: gesauteerde rogvleugel met Limburgse mosterddressing? Foodytip: op twee plaatsen in Maastricht vind je het culinaire brood- en kaaswinkeltje Le Salonard (9). Hier scoor je de lekkerste kazen en ambachtelijke broden, maar ook taartjes en wijnen.

De Sint Servaasbrug

De Sint Servaasbrug verbindt het oude centrum met de buurt Wyckerpoort. De brug werd gebouwd tussen 1280 en 1298, ter vervanging van de in 1275 ingestorte Romeinse brug van Maastricht. Tot aan 1827 waren alleen de brugbogen van steen, en had de brug een houten overspanning. Daarna werd het houten brugdeel vervangen door een stenen boog. De Sint Servaasbrug is de oudste brug van Nederland, en alleen daarom al het bezichtigen waard.

Eten en drinken

In Maastricht kan je heerlijk eten in de ongeveer 170 restaurants, bars en eetcafés die er gevestigd zijn, en dat hoeft niet veel te kosten. Uiteraard mag je tijdens je verblijf in Maastricht een Limburgse Vlaai niet overslaan.

Overnachten

Zowel in het oude centrum van Maastricht als in de wijk Wyckerpoort vind je fijne hotels.

Top 3 bijzondere locaties in Maastricht 

De Bisschopsmolen. Deze oude watermolen werkt nog en vind je midden in de stad. 

De Helpoort. De fotogenieke, oudste stadspoort van Nederland ligt langs het stadspark aan de Maasboulevard. 

Beeld Van D'Artagnan. In het stadspark staat het standbeeld van de beroemde musketier D'artagnan, die in Maastricht tijdens een belegering gesneuveld is.

Contacten 

  1. Sint-Servaasbasiliek: Keizer Karelplein, 6211 TC Maastricht, +31 433212082
  2. Sint Janskerk: Vrijthof 24, 6211 LE Maastricht, +31 433252121
  3. Museum aan het Vrijthof: Vrijthof 18, 6211 LD Maastricht, +31 433211327
  4. Basiliek van Onze Lieve Vrouw: Onze Lieve Vrouweplein 7, 6211 HD Maastricht, +43 3213854
  5. Fort Sint Pieter: Luikerweg 71a, 6211 ED Maastricht, +43 3252121
  6. Van Wijck: Wycker Brugstraat 28, 6221 ED Maastricht, +43 8529603
  7. Restaurant Pakhoes: Waterpoort 4-6, 6221 GB Maastricht, +43 3257000
  8. Manjefiek: Rijksweg 80, 6228 XZ Maastricht, +43 3610145
  9. Le Salonard: Hoogbrugstraat 76 en Heidenstraat 2a, Maastricht