By Expedia Team, on June 17, 2015

Bourgondisch genieten in Maastricht

Binnen en buiten op zoek naar culinaire heerlijkheden..

Lekker eten en drinken, daarvoor ga je naar de bourgondische stad Maastricht. Op mooie dagen zitten de terrassen gezellig vol en bij slecht weer duik je één van de vele cafés in om een drankje te doen of gezellig bij te praten. En vergeet vooral de vele restaurants met typisch Limburgse specialiteiten en de culinaire festivals niet.

CULINAIR BUITEN
—————

### Een terrasje pakken

Bij mooi weer begint je bezoek aan Maastricht op een gezellig terras. Bijvoorbeeld aan het populairste plein: Het Vrijthof. Eén van de bekendste cafés daar is In den ouden Vogelstruys (1), waar de hele kaart in het Mestreechs is opgesteld. Het Onze-Lieve-Vrouweplein, ooit verkozen tot mooiste plein van Nederland, transformeert op zonnige dagen in een groot terras. Voor lekkere koffie met vlaai kun je onder meer terecht bij Brasserie van Buuren (2) of bij Café Charlemagne(3), waar het ontbijt ook heerlijk is.

maastricht_gastronomy_onzelievevrouweplein.jpg

Onze-Lieve-Vrouweplein. Foto: Daisy Scholte

### Picknick in het park

Op zonnige dagen is het stadspark van Maastricht, aan de rand van het centrum, een fijne locatie om te picknicken. Verder de natuur in? Bij Bread & Delicious (4) in het mooie stadsdeel Wijck van Maastricht kun je ‘s zomers een picknickmand en Vespa huren om te toeren over de kleine landweggetjes van het Limburgse heuvelland. Of hou het simpel: steek vanuit het centrum de Servaasbrug over, haal bij Tuutsje van Teunsje (5) in de Wijcker Brugstraat een zak vers gesnedenVlaamse friet en eet die op aan de oever van de Maas!

### Terras aan het water

In een stad die zo mooi aan een rivier is gelegen, móet je aan het water kunnen eten. Even ten noorden van de Maastrichtse binnenstad, ligt de historische binnenhaven ‘t Bassin (6), die nu als jachthaven in gebruik is. Met dobberende bootjes op de achtergrond kan hier onder meer Grieks gegeten worden bij De twaalf goden (7). Even verderop zit bistro ‘Allo’Allo (8). Anders dan de naam doet vermoeden krijg je hier geen Franse frietjes, maar dikke Vlaamse frieten bij zuurvlees of gepelde gamba’s.

CULINAIR BINNEN
—————

### De beste vlaai van Maastricht

Slecht weer? Niet getreurd. Maastricht heeft niet alleen veel terrassen, maar ook genoeg binnenlocaties om te genieten van koffie met Limburgse vlaai. Bij Coffeelovers Dominicanen (9) bijvoorbeeld, dat de Dominicanenkerk in het centrum deelt met een van de mooiste boekwinkels van Nederland. Zelf een vlaai leren bakken, kan bij de Bisschopsmolen (10). Geen zin om de handen uit de mouwen te steken? Geniet hier dan van koffie met gebak terwijl je de molenaar en bakker aan het werk ziet.

maastricht_gastronomy_terrassen.jpg

Terrassen in Maastricht. Foto: Daisy Scholte

### Culinaire inkopen doen

Naar een culinair souvenir hoeft in Maastricht niet lang gezocht te worden. Bij Adriaan de Smaakmaker (11) in de St. Pieterstraat kun je onder meer terecht voor ambachtelijk gemaakte dressings, Maastrichtse kruidenmosterd en wiemelkesjam (rode bessenjam). In de gewelvenkelder van winkelcentrum Mosae Forum (12) zit traiteur Saveurs (13). Verse streekgerechten en maaltijden om mee naar huis te nemen zijn onder meer Limburgse grottenkaas en zuurvlees op Maastrichtse wijze.

### Bijpraten bij een goed glas

Aan het einde van de middag is het tijd voor een gezellig café. In Sjinkerij de Bóbbel (14), op een steenworp van het Onze Lieve Vrouweplein, wordt geen muziek gedraaid, maar fungeren de gesprekken van de gasten als aangenaam achtergrondgeluid. In de Moriaan (15) in het centrum is met 23 vierkante meter het kleinste café van Maastricht en heeft een kaart vol oud-Limburgse gerechten. De dag afsluiten met een etentje zonder poespas kan in eetcafé Café Sjiek (16), dat onder meer zuurkoolschotels en (in het seizoen) wildragout serveert.

### Leuke weetjes

– De Limburgse vlaai komt oorspronkelijk uit Weert.
– De Maastrichtse vrijdagmarkt (17) werd uitgeroepen tot Beste Markt van Nederland 2014.
– Reitz in Maastricht (18) serveert al meer dan honderd jaar frites in puntzakken en was daarmee de eerste in Nederland.
– Op donderdagmiddag van 14.00 tot 18.30 uur is er een biologische ‘Boeremerret’ (19) in de Stationsstraat op ‘t Percé.
– In het weekend kan je bij Thiessen Wijnkoopers (20) genieten van een wijnproeverij en een rondleiding door de wijnkelders en de stadswijngaard.
– Bakkerij Hermans (21) is volgens de ANWB de beste vlaaienbakker van Maastricht.

### Praktische informatie

Overnachten

In Maastricht zijn er volop overnachtingsmogelijkheden. Rondom de Dominicanenkerk vind je veel hotels in allerlei klassen en ook bij Helpoort, nabij het Vrijthof, is keuze te over. In de buurt Wyck en in de omgeving van het station liggen ook enkele leuke designhotels.

Eten

De meeste cafés en restaurants bevinden zich in het historische centrum, maar ook langs de Maas. Bijzonder aan Maastricht zijn de vele regionale specialiteiten, zoals zuurvlees, vlaaien en Zuid-Limburgse bieren.

Beste tijd om te gaan

In Maastricht kun je het hele jaar door lekker eten. In de lente en zomer is het er goed toeven op een van de vele terrassen, maar mocht het daar te koud voor zijn dan is het in de cafés en restaurants ook heel gezellig.

### Contacten Maastricht

1. In den ouden Vogelstruys: Vrijthof 15, 043-3214888

2. Brasserie van Buuren: Onze lieve vrouweplein 25, 043-3212233

3. Café Charlemagne: Onze Lieve Vrouweplein 24, 043-3219373

4. Bread and Delicious: Stationsstraat 23, 043-3252035

5. Tuutsje vaan Teunsje: Wycker Brugstraat 41, 043-8795373

6.**‘t Bassin Maastricht: Bassinkade

7. De twaalf goden: Bassinkade 11, 043-8505340

8. Bistro ‘Allo’Allo: Bassinkade 7, 06 55756587

9. Coffeelovers Dominicanen: Dominicanerkerkstraat 1, 043-3561944

10. Bisschopsmolen: Stenenbrug 1-3, 043-3270613

11. Adriaan de Smaakmaker: St. Pieterstraat 36, 043-3258865

12. Mosae Forum: tussen Markt en Maas, 043-4087151

13. Saveurs: Laag Gubbelstraat 14 (Mosae Forum), 043-3900910

14.**Sjinkerij de Bobbel: Wolfstraat 32, 043-3217413

15. In de Moriaan: Stokstraat 12, 043-7503548

16. Café Sjiek: St. Pieterstraat 13, 043-3210158

17.**Maastrichtse markten: www.maastrichtsemarkten.nl

18. Reitz: Markt 75, 043-3215706

19. MaastrichtseBoeremerret’: Stationsstraat

20. Thiessen Wijnkoopers: Grote Gracht 18, 043-3251355

21. Bakkerij Mathieu Hermans: Zakstraat 9, 043-3213117

Top 3 culinaire evenementen

Januari-februari: Maastricht aan Tafel, tijdens deze restaurantweek serveert een aantal Maastrichtse restaurants een driegangenmenu voor rond de €25.

Augustus: Preuvenemint, proef op het Vrijthof de lekkerste hapjes van zo’n dertig restaurants. Het grootste eetfestijn van Nederland.

Oktober-november: Château Maestricht: la saison culinaire**, twee maanden vol proeverijen en andere activiteiten, met als hoogtepunt een driedaags gastronomisch feest op het Vrijthof.”