Terug naar resultaten

5x niet missen in sfeervol Alkmaar

Alkmaar is een heerlijke stad voor een dagje uit. Niet alleen is de traditionele kaasmarkt een geweldige belevenis voor jong en oud. Het knusse historische centrum van de stad heeft talloze gezellige pleinen en monumentale gebouwen. Bezoek interessante musea, of ga lekker shoppen en lunchen in de knusse oude straatjes.

Say cheese!

De beroemde kaasmarkt in Alkmaar is al meer dan vier eeuwen een traditie. Op het Waagplein, voor het monumentale Waaggebouw, werd in de 18e eeuw vier dagen per week kaasmarkt gehouden. Die duurde tot één uur ’s nachts, en per marktdag werd ongeveer 300 ton kaas omgezet. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad die nog kaas verhandelt op de traditionele manier. Elke vrijdagochtend, van april tot en met september, kun je zien hoe de kaasdragers de goudgele bollen af en aan dragen, en hoe de kazen worden geproefd, gekeurd en gewogen in en om de Waag. Om 10:00 uur ’s ochtends luidt de bel en begint de markt, die tot 13.00 uur duurt. Als het is afgelopen, is er op het plein nog een kunst- en ambachtenmarkt, en kun je smullen van écht Hollandse poffertjes en haring.

Alkmaar kaasmarkt_Photo Daisy Scholte.jpeg
Foto: Daisy Scholte

Daar komt de bruid

Alkmaar heeft een historisch centrum met een groot aantal monumenten. Aan de Langestraat ligt het fraaie Stadhuis (1), dat in gotische stijl werd gebouwd tussen 1509 en 1520. De gevel aan de Langestraat heeft een trap met op het fotogenieke bordes twee gebeeldhouwde leeuwen, die schilden dragen met het wapen van Alkmaar. Achter het bordes is een romantische spitsboog met de toegang tot het stadhuis. Deze wordt alleen gebruikt voor trouwerijen, dus als je het leuk vindt om bruidjes te kijken, ben je hier aan het goede adres. Aan de andere kant van het stadhuis, één straat voorbij de Breestraat, vind je koffiehuis Roast Espressobar (2), waar ze naar verluidt de beste koffie, sapjes, taartjes en broodjes van Alkmaar serveren.

Bier, kunst en kaas

Heb je je tegoed gedaan aan Alkmaarse kaas en koffie, dan is het tijd voor een portie cultuur en historie. In het Stedelijk Museum Alkmaar (3) brengt een collectie prachtige schilderijen de geschiedenis van Alkmaar in beeld. Het museum heeft een gezellig museumcafé én een winkeltje. Heb je je buik nog niet vol van kaas, sla dan een bezoekje aan het grappige Hollands Kaasmuseum (4) niet over. Bij binnenkomst krijg je meteen een stukje ‘uit het vuistje’. Daarna leer je stap voor stap alles over het proces van gras, naar koe, naar kaas. Kinderen vinden het geweldig om hier en daar op knoppen te drukken om interactieve informatie te bekijken. In de shop kun je leuke souvenirs kopen. Dorstig na alle kaas? In het Nationaal Biermuseum (5) wordt het geheim van bierbrouwen uit de doeken gedaan en kun je een lekkere goudgele rakker drinken.

De Sint Laurenskerk

Het 'sieraad van de stad', wordt hij wel genoemd: de Sint Laurenskerk (6), ook wel bekend als de Grote Kerk. Niet voor niets, want deze schitterende, middeleeuwse kerk is de grootste van Noord-Holland. Toeristen uit heel de wereld bewonderen het gebouw en de kunstwerken, zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Oostsanen. De kerk is ook trotse bezitter van twee wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd), en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel. De kerk is zowel vanbinnen als van buiten een lieveling van fotografieliefhebbers. In de zomer worden er concerten gegeven, en ook de historische orgels worden dan bespeeld. Een aanrader!

Alkmaar_Photo Daisy Scholte.jpeg
Foto: Daisy Scholte

Winkelwalhalla

Heb je nog wat tijd over na alle kaas en cultuur? Alkmaar staat in de top 10 leukste winkelsteden in Nederland, dus struin de gezellige winkelstraten af! In de knusse, historische straatjes Houttil, Hekelstraat en Huigbrouwerstraat vind je unieke boetiekjes. Grotere winkelstraten met bekende ketens zijn de Laat en de Langestraat. Op donderdag is het koopavond, en de meeste winkels in de binnenstad zijn elke zondag open. Ga je regelmatig een dagje winkelen in Alkmaar, dan is de AlkmaarPas een handige tip. Je krijgt er korting mee bij meer dan 300 winkels en horeca en culturele instellingen.

Buiten spelen!

Alkmaar mag dan een gezellig drukke stad zijn, ook voor je rust kun je er terecht. Tussen de wijken Oud- en Nieuw Overdie, aan de Vondelstraat, ligt het prachtige Park Oosterhout (7). Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen op de spannende Avonturenheuvel met een heuse vleermuisgrot. Wandel door de prachtige vlindertuin, waar meer dan vijftien vlindersoorten tussen de bloemen door fladderen. Een aantal betonnen elementen langs een vijver doet dienst als eendenvoerplek én als openluchttheater. Een heerlijke plek voor even lekker ravotten en genieten van de zon en de natuur.

Eten en drinken

Alkmaar is een echte lunch hotspot. De stad heeft super veel leuke, knusse tentjes waar je van de lekkerste hapjes en drankjes kunt smullen. Aanraders: 1480 Food|Bar (8), ECHT Alkmaar (9) en Soepp (10).

Overnachten

In het centrum van Alkmaar vind je veel fijne hotels in de buurt van musea en andere bezienswaardigheden.

Top 3 hoofdrolspelers op de traditionele kaasmarkt 

Zetters, tillen ’s ochtends vroeg de kazen vanuit vrachtwagens de markt op. Ze dragen een zwarte broek en blauw shirt. 

Tasman, staat naast de weegschaal om af te rekenen. Herkenbaar aan een zwartleren tas om zijn middel.

Kaasvader, hoofd van het kaasgilde, herkenbaar aan zijn oranje hoed, zwarte wandelstok met zilverbeslag. De andere kaasdragers noemen hem 'paps'.

Contacten 

  1. Stadhuis: Langestraat 97, 1811 JD Alkmaar,
  2. Roast Espressobar: Laat 198, 1811 EN Alkmaar, +31 628439396
  3. Stedelijk Museum Alkmaar: Canadaplein 1, 1811 KE Alkmaar, +31 725489789
  4. Hollands Kaasmuseum: Waagplein 2, 1811 JP Alkmaar, +31 725155516
  5. Nationaal Biermuseum: Houttil 1, 1811 JL Alkmaar, +31 725113801
  6. Sint Laurenskerk: Koorstraat 2, 1811 GP Alkmaar, +31 725140707
  7. Park Oosterhout: 1813, Alkmaar
  8. 1480 Food|Bar: Mient 16, 1811 NC Alkmaar, +72 2410099
  9. ECHT Alkmaar: Marktstraat 4, 1811 LG Alkmaar, +72 2201995
  10. Soepp: Hekelstraat 31, 1811 BL Alkmaar, +72 2202061