Terug naar resultaten

Familie-uitje naar Schiermonnikoog en Terschelling

Strandjutten, zeehonden spotten of ravotten in de duinen: de Waddeneilanden zijn een bron van vermaak voor families met kinderen. De eilanden vormen niet voor niets een van de populairste vakantiebestemmingen van ons land. Na een dagje Schiermonnikoog of Terschelling willen de kinderen nooit meer naar huis!

MET DE FAMILIE OP SCHIERMONNIKOOG

Strandjutten

Wat is er leuker dan de dag beginnen met het zoeken van ‘schatten’ die zijn aangespoeld op het strand? Bijzondere schelpen, kleurige stenen en wie weet wat de zee nog meer voor je in petto heeft. Je kunt zelf het strand afspeuren, maar zeker zo leuk is het om op pad te gaan met een heuse strandjutter. Terwijl jij zoekt, vertelt hij over zijn belevenissen en bijzondere dingen die hij al heeft gevonden.

wadden_familie_kindopstrand2.jpg
Rennen over het strand. Foto: Boudewijn Berends, CC BY 2.0

Met de Balgexpres het eiland over

‘Schier’ is op allerlei manieren te ontdekken. Te voet en per fiets, maar ook met de robuuste Balgexpres (1): een trekker met buswagen die over het strand naar het meest oostelijke puntje van het eiland rijdt. Met een beetje geluk liggen daar op een zandplaat zeehonden uit te rusten. Bovendien zijn er vaak de mooiste schelpen te vinden. En zelfs als er niets dan zand op het strand ligt, is dit stukje ongerepte natuur adembenemend mooi. 

Avontuurlijke avonduren

Ervaar het begin van de avond in Nationaal Park Schiermonnikoog. Speciaal voor kinderen van 7 tot 12 jaar organiseert het park Avondtuur. Bij het vallen van de schemering ontdekken deze jonge onderzoekers de geheimen van de Schemerschim. Oudere kinderen en hun ouders kunnen meegaan met de speciale Avondwandeling. Wandelend over donkere paadjes zie en hoor je hoe het nachtleven ontwaakt en luister je naar eeuwenoude eilandlegendes…

MET DE FAMILIE OP TERSCHELLING

Vondsten van de zeebodem

Begin de dag met een bezoek aan het Wrakkenmuseum Terschelling (2): een prettig gestoord museum vol spannende verhalen. Wrakduiker Hille van Dieren verzamelt al vanaf 1975 opgedoken inventarisstukken uit de bijna 150 scheepswrakken die rondom het eiland op de zeebodem liggen. Het museum ligt vol rariteiten en sommige objecten dateren uit 1650. Na al deze spannende zeegeheimen smaakt een pannenkoek bij Pannenkoekenhuis Hans & Grietje (3) extra lekker.

wadden_familie_wrakkenmuseumterschelling.jpg
Wrakkenmuseum. Foto: Oxlaey, CC BY 2.0

Het leven onder water

Wat leeft er eigenlijk onder het zeeoppervlak? In het zeeaquarium van het Natuurmuseum (4) in West-Terschelling kun je het met eigen ogen zien. Het centrum bevat veel informatie over de Wadden en er is een leuke speurtocht voor kinderen uitgezet. In diverse aquaria zijn vissen, zeesterren en ander onderwaterleven te bewonderen. Met als hoogtepunt de grote waterbak met roggen: je mag ze aanraken!! 

Knappend kampvuur bij volle maan

Het ruisen van de zee en de hoefslag van paarden. Een ritje in een huifkar is op zich al een leuke belevenis, maar het wordt helemaal bijzonder in de avonduren. Bij Puur Terschelling (5) word je in een sfeervol verlichte huifkar naar een knappend kampvuur op het strand gereden. Bij het vuur luister je naar spannende avonturen van een verhalenverteller. Leuk zijn ook de huifkartochten bij volle maan, waarbij je van alles te horen krijgt over de invloed van de maan op de zee.

Leuke weetjes

  • Op Terschelling mag je overal in het bos en de duinen van het pad af.
  • Het breedste strand van Europa vind je op Terschelling.
  • De Waddenzee is wereldwijd een van de grootste waddengebieden. Het bestaat onder meer uit geulen, prielen en eilanden die continu van vorm en soms van plaats verwisselen.
  • Op Terschelling groeien cranberries. Het eiland staat bekend om zijn cranberry-producten zoals jam, sap, wijn en siroop.
  • De Balg bij Schiermonnikoog is een zandplaat uit 1800 en uitgegroeid tot een favoriete spot onder zeehonden.
  • Alleen bewoners mogen op Schiermonnikoog een auto hebben, verder is het eiland autovrij.

Praktische informatie

Overnachten

Op alle Waddeneilanden is een ruime keuze aan hotels en B&B’s waar je met het hele gezin kunt verblijven. Kies bijvoorbeeld voor een gezellig hotel nabij de Brandaris op Terschelling of bij de duinen van Schiermonnikoog.

Eten

Het is logisch dat er op een eiland veel vis gegeten wordt. Zo is er bij Strandpaviljoen De Marlijn (6) op Schiermonnikoog ruime keus aan vis- schaal- en schelpdieren. Bij Restaurant De Zee (7) op Terschelling staan eenvoudige, pure gerechten veelal met ingrediënten uit de regio op de kaart, zoals vers gevangen vis, kazen van Terschellinger boerderijen en vruchten van het eiland. Kinderen eten er Pipi-spaghetti of een kid’s size pizza.

De beste tijd om te gaan

De Waddeneilanden zijn het hele jaar door een prima bestemming voor lange strandwandelingen. In de zomer kun je heerlijk fietsen door de duinen, op de lange zandstranden liggen en met de kinderen zandkastelen bouwen.

Contacten

1.   Balgexpres: Bezoekerscentrum, Torenstreek 20, Schiermonnikoog, 0519 531641

2.   Wrakkenmuseum Terschelling:Formerum Zuid 13, Formerum, Terschelling, 0562 449305

3.   Pannenkoekenhuis Hans & Grietje:Westerburen 4, Midsland, Terschelling, 0562 448482

4.   Natuurmuseum:Burg, Reedekerstraat 11, West-Terschelling, 0562 442390

5.   Puur Terschelling: Oosterend 39, Terschelling Oosterend, 0562 449487

6.   Strandpaviljoen De Marlijn: Prins Bernhardweg 2, Schiermonnikoog, 0519 531397

7.   Restaurant De Zee: Boomstraat 33, West-Terschelling, 0562 442539

 

Top 3 familie-uitjes

Mei: Nationale Reddingsbootdag, het reddingsstation van Schiermonnikoog heeft ook de deuren geopend tijdens de landelijke open dag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, met als hoogtepunt het meevaren met een reddingsboot.

Juni: Oerol Festival, tien dagen lang dans, toneel, muziek, straattheater en beeldende kunst op Terschelling, ook voor de jonge bezoeker.

November: Terschellinger Filmdagen, filmfestival met de beste films uit de filmhuizen van de afgelopen jaren. Aan de kinderen is ook gedacht met een aantal animatiefilms.