Top activiteiten in Leiden


Leiden, ontdek de geschiedenis van de sleutelstad

Leiden is bekend vanwege het Leidens Ontzet, dat elk jaar op 3 oktober groots wordt gevierd. Dat ‘ontzet’ vond plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog, toen de Prins van Oranje na een lange belegering de dijken doorstak. Daardoor konden de watergeuzen per boot de stad bereiken en de Spanjaarden verjagen. Ze lieten haring, wittebrood en een kookpot achter, met daarin uien, wortelen en pastinaken. Vandaar de traditionele gerechten op 3 oktober: hutspot en haring met wittebrood.

Tegenwoordig is Leiden een echte kunststad. De stad herbergt de oudste universiteit van Nederland, een gerenommeerde Hortus Botanicus en talloze musea, waarvan natuurmuseum Naturalis en het Rijksmuseum van Oudheden de bekendste zijn. In het laatste museum kun jezelfs een complete Egyptische Isistempel bezichtigen.

Maar wie wil kan ook door de historische binnenstad wandelen om een bijzondere dag te beleven. Dwaal door de hofjes, ontdek de tientallen muurgedichten en ga even binnen kijken in de Pieterskerk, die is genoemd naar de patroonheilige van de stad. Jezus zou hem gezegd hebben: “Ik zal u de sleutels van het Koninkrijk der Hemelen geven. Een uitspraak die de bijnaam van Leiden verklaart: Sleutelstad.