Terug naar resultaten

5 culturele highlights van kleurrijk Kathmandu

Nepal maakt onderdeel uit van het 'Dak van de Wereld' de hoogstgelegen regio ter wereld. In de bruisende hoofdstad Kathmandu vind je schitterende tempels, met wapperende gebedsvlaggen en rokende boterlampen. Proef er lokale specialiteiten, woon een tempelceremonie bij, en scoor kasjmier zijde op het Durbar-plein.

1. Kijkje in Kathmandu

Het is een avontuur om de hoofdstad van Nepal, Kathmandu te bezoeken. De stad met de duizenden kleurrijke gebedsvlaggen ligt op op1350 meter boven zeeniveau, en staat bekend om de vele, eeuwenoude boeddhistische en hindoeïstische tempels. De belangrijkste is de Hindoeïstische Pashupatinath-tempel (1), waar je de ceremoniële dodenverbranding kunt meemaken. Toegang is voor buitenlanders 1000 roepies (ongeveer € 13*). Een must-see is het bruisende stadsdeel Thamel, waar backpackers elkaar ontmoeten en bergbeklimmers hun tocht naar de Himalaya voorbereiden. De oorspronkelijke bewoners van de Kathmandu Vallei, de Newa, kleuren hier de straten rood, wit en goud met hun traditionele gewaden. Tip: op het Durbar-plein vind je indrukwekkende pagodes en tempels. Ook hier wordt een toegang van 1000 roepies gevraagd, waarmee de historische monumenten worden gerestaureerd na de verwoestende aardbeving in 2014. Voor de allerlekkerste Nepalese hapjes moet je bij restaurant Krishnarpan (2) zijn. 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

Nepal Kathmandu-stoepa_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

2. Land van de Boeddha

In het land waar de Boeddha naar verluidt werd geboren (in de plaats Lumbini), stikt het van de boeddhistische tempels. De Swayambhunath (3), in het district Bouddhanath, is een van de grootste en oudste stoepa’s in Zuid-Azië. Op het terrein vind je tal van heiligdommen en kloosters. Volgens de legende ontstond Swayambhu uit een lotusbloem die bloeide in het midden van het meer dat nu de Kathmandu-vallei is. Drink een kopje koffie op het plein, en scoor een authentiek gebedswiel en andere souvenirs in een van de winkeltjes. Ook een aanrader voor liefhebbers van tempels en het boeddhisme is het Tibetaanse Kopan Klooster (4), omgeven door weelderige jungle, in de buurt van Bouddhanath. In dit schitterende klooster huist het internationale Gelugpa-dharma-centrum van de boeddhistische Mahayana-traditie.

 
3. Eerbetoon aan Shiva

Het hindoeïsme is de grootste religie van Nepal, ongeveer 81 procent van de Nepalese bevolking noemt zich hindoe. Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. Absoluut niet te missen voor liefhebbers van hindoeïstische tempels is de Kirateshwar Mahadev (5), die je liefst in de avond - bij volle maan - bezoekt. Dan worden aan de voet van de Shiva-tempel, op de oever van de heilige rivier Bagmati, klassieke concerten gehouden. De tempel ligt tussen twee armen van de rivier geklemd. Rondom Kirateshwar Mahadev liggen nog meer, kleinere hindoetempels, zoals de Ganesh-tempel, Shiva Mandir, Krishna Mandir en Vishnu Mandir. Bedek altijd je armen en benen voordat je een tempel betreedt, en dames tonen veel respect door ook hun hoofd te bedekken.
 

4. Rokende boterlampen

Je moet er vroeg bij zijn om het traditionele leven en de eeuwenoude ceremonies in Kathmandu vast te leggen. Kathmandu ontwaakt om 5 uur in de morgen, wanneer inwoners uit nabijgelegen dorpen naar de stad komen om verse groenten te verkopen op de markt Indra Chowk, in de wijk Thamel, vlak bij het bruisende Durbar-plein. Snuif de geur op van verse korianderbladeren, en leg de kleurrijke koopwaar vast. Hier ben je aan het juiste adres voor handgeweven Nepalese sjaals en sarongs. De vroege morgen is ook het tijdstip waarop lokals komen bidden in de omliggende tempels. Rokende boterlampen in de ochtendzon bij de Aakash Bhairav Tempel (6) zijn goed voor prachtige plaatjes. Wandel voor je rust door het Ratna Park, en scoor even verderop authentieke kasjmierwol en -zijde (pashmina) bij SK Handicraft Exports (7). Chikusa Café (8) is een gezellige plek voor een goede koffie of een heerlijke lunch. Aanrader: het broodje ei!

Nepal Kathmandu rooftops_Shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

5. Hapje en drankje

Lekkerbekken komen in Nepal helemaal aan hun trekken, en in Kathmandu kun je smullen van de lekkerste specialiteiten. Veel voorkomende ingrediënten zijn linzen, rijst, zoete aardappelen en tomaten. Een gerecht dat je geproefd moet hebben is dal baht, bijvoorbeeld bij restaurant Bhojan Griha (9), oostelijk van het Ratna-park. Bij het Tibetaanse restaurant Yangling (10), eet je voor amper 3 euro de lekkerste momo (Nepalese dim sum) van de stad. Hipsters en backpackers verzamelen zich in Rosemary Kitchen and Coffee Shop (11). Strijk hier neer voor satéspiesjes of Bloody Mary-soep met een flinke scheut wodka. Rosemary zet ook authentieke, Nepalese koffie.

De keuken van Kathmandu

De oorspronkelijke bewoners van de Kathmandu-vallei zijn de Newa. Zij hebben hun eigen keuken, die uit meer dan 200 gerechten bestaat, en is beïnvloed door de Tibetaanse en Chinese keuken. De beste manier om Newarese gerechten te proeven, is op een traditioneel feest: lapate bhoye. Daar worden gerechten geserveerd als gainda gudi (een curry van verschillende linzen), hariyo saag (een spinaziegerecht) en alu tama (curry met aardappelen en bamboescheuten). Andere Newa-gerechten zijn chatamari (een soort pizza) en yanghu yi hau (vergelijkbaar met de witte pudding die in Engeland bij het ontbijt wordt gegeten). Deze gerechten kun je bestellen bij Harati Newari Restaurant (12), even ten noorden van de wijk Thamel, in de Nayabazar.

Eten en drinken

Het is voor Nepalese families niet ongewoon om reizigers uit te nodigen om mee te eten. De Nepalese keuken heeft elementen uit zowel India, China en Tibet. Veel gerechten bevatten komijn, koriander, pepers, paprika’s, knoflook en mosterdzaad.

Vliegen & overnachten

In Kathmandu vind je goede hotels in en om de wijk Thamel. Vanuit Nederland vlieg je, met meestal een tussenstop onderweg, in ca. 12-15 uur naar Kathmandu.

Top 3 festivals in Kathmandu 

Maart. Fagu Purnima, vrolijk festival met kleurrijke vlaggen op het Durbar-plein. Pas op je kleding, er wordt in de buurt van tempels gegooid met gekleurd poeder en waterballonnen. 

Augustus of september. Teej, dag van de getrouwde hindoe-vrouw, met zang, dans en gebeden voor de Heer Shiva. 

September - oktober. Dashain, religieus festival dat vijftien dagen duurt, ter ere van de Hindoe-godin Durga.

Contacten 

 1. Pashupatinath tempel: Pashupati Nath Road, 44600 Kathmandu, +977 14470340
 2. Krishnarpan: Pashupatinath, 44600 Kathmandu, +977 14470770
 3. Swayambhunath: Swayambhu Parikrama, 44600 Kathmandu
 4. Kopan Klooster: 44600 Kathmandu, +977 14821268
 5. Kirateshwar Mahadev: Gaurighat Marg, 44600 Kathmandu
 6. Aakash Bhairav Tempel: Siddhidas Marg, 44600 Kathmandu, +977 14227100
 7. SK Handicraft Exports: 29 Jyatha Street, Thamel, 44600 Kathmandu, +977 14255372
 8. Chikusa Café: Amrit Marg, 44600 Kathmandu, +977 14223216
 9. Bhojan Griha: Dilli Bazar, 44600 Kathmandu, +977 9841741948
 10. Yangling Restaurant: Kaldhara Marg, 44600 Kathmandu, +977 14257408
 11. Rosemary Kitchen and Coffee Shop: Thamel Marg, Thamel, Kathmandu, +977 14267554
 12. Harati Newari Restaurant: Nayabazar, Naya Bazaar Marg, 44600 Kathmandu