Terug naar resultaten

Auckland: dit moet je gezien hebben

Ga mee op ontdekkingsreis naar een bijzondere stad in Nieuw-Zeeland die aan de voet van slapende vulkanen ligt. Auckland is de belangrijkste stad van Nieuw-Zeeland. De stad wordt omringd door vulkanen en ligt tussen twee havens in. Het is een jonge stad waar je je prima kunt vermaken. 

Dag 1 

Westhaven Marina en de Fish Market 

In een havenstad als Auckland begint een bezoek uiteraard op de boulevard en in de jachthaven. Deze plekken mag je niet overslaan in de stad met de bijnaam 'de Stad der Zeilen'.  

Wandel langs de kades. Bewonder de vele boten die afgemeerd liggen in de baai van Westhaven Marina, de grootste jachthaven van het zuidelijk halfrond. Ga vervolgens nog even langs bij het New Zealand Maritime Museum, waar je alles te weten komt over de maritieme geschiedenis van het land, vanaf de eerste Polynesische bewoners tot nu. 

Heb je trek gekregen? Ga dan richting de Auckland Fish Market. Hier is alles gegarandeerd 100% vers! Kies voor een heerlijke vis of zeevruchten. Ze zijn diezelfde ochtend nog gevangen. En als je dan even moet wachten terwijl je vis bereid wordt, geniet je van het uitzicht vanaf deze drukke hooggelegen plek van Auckland.

Auckland-DontMiss-Pixabay.jpg
Foto: via Pixabay

Van Queenstreet, langs de Sky Tower, naar Ponsonby 

Ga 's middags naar de winkelstraat in het centrum, Queenstreet. Daar vind je de leukste restaurants, boetieks en cafés van Auckland. Flaneer door deze levendige straat voordat je de Sky Tower bezoekt. Deze toren is echt een symbool van de stad. 

De indrukwekkende toren is 328 meter hoog en is het hoogste gebouw van het zuidelijk halfrond. Daar zul je vast niet aan twijfelen als je het uitzicht over Auckland en de omgeving bewondert vanaf de platforms die open zijn voor publiek.

 Als de avond valt over deze Nieuw-Zeelandse stad, ga dan naar het westen van de stad om een borrel te drinken in een van de vele bars van de trendy buurt  Ponsonby.

 

Dag 2 

Van Mount Eden naar het Auckland War Memorial Museum 

Op de tweede dag in Auckland haal je eerst een frisse neus op Mount Eden. Dit is een van 50 (slapende) vulkanen in en rondom Auckland. Mount Eden is de hoogste en vanaf deze berg heb je het mooiste uitzicht over de stad. 

Auckland-MountEden-DontMiss_VisualHunt.jpg
Vanaf Mount Eden - Foto: Vendin via Visualhunt / CC BY

Onder aan de berg vind je het beroemde rugbystadion Eden Park en even verderop ligt het Auckland Domain. Dit grote park is het oudste en een van de grootste van de stad. En dit park ligt óók op de krater van een vulkaan!   

In Auckland Domain vind je meerdere sportvelden, voornamelijk voor cricket, maar het park is vooral bekend vanwege het Auckland War Memorial Museum. Dit indrukwekkende stenen gebouw trekt de aandacht door de opvallende golvende koepel en is gebouwd in neoklassieke stijl. Een absolute must-see, want tijdens je bezoek aan dit monumentale gebouw kom je alles te weten over de geschiedenis van de natuur, politiek en krijgsmacht van Nieuw-Zeeland.  

Culturele avond in de Auckland Art Gallery en de Auckland Town Hall 

's Middags ga je weer naar het centrum voor een wandeltochtje langs de fonteinen, beelden en bloemrijke lanen van het mooie Albert Park. Al gauw zie je de ingang van de beroemde Auckland Art Gallery. Hier vind je de grootste nationale en internationale kunstcollectie van Nieuw-Zeeland. Het is trouwens de eerste permanente galerie van het land. Er worden tijdelijke exposities gehouden, maar ook conferenties, workshops en voorstellingen, enz. Houd het programma in de gaten! 

Als mooie afsluiting van je verblijf in Auckland breng je een avondje door in de Auckland Town Hall. Bij gelegenheid fungeert dit gebouw in Renaissancestijl als vergader- en congrescentrum, maar het is vooral een van de voornaamste concertzalen van de stad.  

Neem plaats in een van de comfortabele stoelen om te luisteren naar een uitvoering door het symfonieorkest van Auckland. Dit geeft een vrolijke noot aan het vertrek uit Auckland.

Wist je dat? 

...de bijnaam van Auckland 'the City of Sails' (de Stad der Zeilen') is? Deze naam verwijst naar de geografische ligging van de stad op een landengte tussen twee havens, de Waitemata Harbour en de Manukau Harbour. Maar Auckland is vooral de stad waar het aantal boten per persoon het hoogste ter wereld is en die een van de grootste jachthavens van het zuidelijk halfrond heeft.

De wijk Ponsonby in de spotlights 

Wil je wat van het 'oude' Auckland zien? Neem dan een kijkje in de wijk Ponsonby, waar de oudste gebouwen van de stad staan. Bezoek bijvoorbeeld de voormalige vuilverbrandingsinstallatie Destructor, die nu een winkelcentrum is. Ook een bezoek waard zijn het plein Three Lamps, de kerk Saint-John en Western Park. Ponsonby was vroeger een volksbuurt, maar tegenwoordig is het een trendy yuppenwijk met veel hippe restaurants en boetieks, die getuigen van het bruisende leven in deze stad.

De regio Auckland door de ogen van Jane Campion 

In Waitakere in de regio Auckland is The Piano (1993) van Jane Campion opgenomen. Dit is een van de bekendste Nieuw-Zeelandse films. De film gaat over Ada, een Schotse die wordt uitgehuwelijkt aan een Nieuw-Zeelander, en haar dochter. Ze drukt zich alleen nog maar uit door middel van de piano en in gebarentaal. De stranden en heuvels van Waitakere Ranges dienden als decor. Dit indrukwekkende landschap past helemaal bij het verhaal. Met deze film wist Jane Campion als eerste vrouw de Gouden Palm te winnen op het Festival van Cannes.

Top 5 evenementen in Auckland 

Maart: Pasifika Festival; de cultuur van de Pacific-eilanden in de schijnwerpers.

Maart:Auckland International Boat Show; alles over boten.

Maart:Auckland Arts Festival; dans, muziek, theater en cabaret.

April-mei: New Zealand International Comedy Festival; ontdek de humor van de Kiwi's!

Augustus:New Zealand International Film Festival;  voor de liefhebbers van het witte doek.

Auckland en de must-sees in het kort 

Beste tijd om te gaan 

Plan je trip in maart of april, tijdens de zomermaanden in Nieuw-Zeeland. Je kunt dan volop genieten van de leukste festivals. 

Vervoer 

Verken het centrum van Auckland te voet. En vergeet niet een tochtje te maken met de watertaxi naar de eilandjes voor de kust. 

Vliegen & overnachten 

Overnachten doe je comfortabel in een van de vele hotels in Auckland. In het Central Business District of in de trendy Ponsonby Road zit je vlakbij de winkels en uitgaansgelegenheden. Vanuit Nederland kun je met een of meerdere tussenstops naar Auckland vliegen.  

Eten en drinken 

Clooney: 33 Sale Street, Auckland - Verfijnd restaurant met innovatieve Nieuw-Zeelandse keuken, prijzen vanaf € 45*

The French Cafe: 210 Symonds street, Auckland - Mix van Franse en Nieuw-Zeelandse keuken. Menu met meerdere kleine gerechten € 80*

The Sugar Club: Level 53, Sky Tower, Auckland - Restaurant van sterrenkok Peter Gordon, vrij uitzicht vanaf de Sky Tower, prijzen vanaf € 30*

Sidart: Three Lamps Plaza, 283 Ponsonby Road, Auckland - Nieuwe Nieuw-Zeelandse keuken, prijzen vanaf € 60* 

* De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.