Terug naar resultaten

Roadtrip door Nieuw-Zeeland: In de voetsporen van de Maori

Het Noordereiland is een van de twee eilanden die samen Nieuw-Zeeland vormen. Met zijn baaien, bergen en vulkanen, maar ook kosmopolitische steden, is het een geweldige plek voor avonturiers en cultuurliefhebbers. Treed in de voetsporen van de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, en ontdek een aantal indrukwekkende bestemmingen op Aotearoa, Maori voor ‘land van de lange witte wolk’.

Stop 1. Opkikkeren in Auckland

Even tijd nodig om je jetlag te overwinnen na de lange vlucht? Auckland is daarvoor de perfecte stad. Begin je dag met kuieren door de immense haven Viaduct Harbour (1). Snuif de zilte zeelucht op, vergaap je aan de boten en kom bij op een van de vele terrasjes. Bijvoorbeeld bij Marvel Bar & Grill (2) met uitzicht over het water.

Ben je uitgerust? Tijd voor een wandeling met spectaculair uitzicht: boven op de historische heuvel One Tree Hill (3) (waaraan het beroemde lied van U2 haar naam dankt). Samen met de schapen die er rondstruinen heb je 360 graden uitzicht over Auckland en kun je selfies maken voor het 182 meter hoge Maorimonument.

Na al het wandelen kunnen rammelende magen worden gestild in een van de vele geweldige restaurants van de stad. Italiaans restaurant Baduzzi (4) moet je een keer geprobeerd hebben.

Stop 2. Tour langs historische plekken

Ben je lekker uitgerust? Huur dan een auto en begin aan de trip richting Waikato, een gebied midden op het Noordereiland, ten zuiden van Auckland. Hier wonen de afstammelingen van de Maoristam Waikato Tainui. In 1863 verdreef het Britse leger de Waikato-Maori van hun land, zodat Britse immigranten er konden wonen. Van deze tragische geschiedenis vind je veel gedenktekens in het gebied.

In het Waikato Museum (5) in de stad Hamilton stap je terug in de tijd en kun je kunst en gebruiksvoorwerpen bekijken. Ook kun je een kanotocht maken over de Waikatorivier, die veel historische plekken doorkruist. Je boekt de tour bijvoorbeeld bij Canoe & Kayak Taupo Tours (6).

Stop 3. Maorigeesten in de grot

 

Daarna rijd je door naar de Maoriplaats Waitomo. Boek bij Waitomo Adventures (7) een rondleiding door het beroemde Waitomo-grottenstelsel, dat werd ontdekt door opperhoofd Tane Tinorau. De indrukwekkende stalactieten en stalagmieten worden verlicht door ontelbare vuurvliegjes. Volgens de Maorioverleveringen wonen de geesten van hun voorouders er.

Wil je tot in het hart van de grotten doordringen, dan kun je met The Legendary Black Water Rafting Company (8) de Black Abyss-tour doen. Adrenalinejunkies worden in speciale pakken gehesen voor een tocht van vijf uur lang klimmen, abseilen, raften en tuben door de diepste spelonken.

 

new-zealand-north-island-1-flickr.jpg
One Tree Hill, Auckland – Foto: Taz, CC BY 2.0

Stop 4. Cultuur en rotte eieren snuiven in Rotorua

Vanaf Waitomo steek je het eiland dwars over naar het oosten, voor een bezoek aan Rotorua. De stad borrelt op zijn grondvesten door de geothermale activiteit van de vulkanische geisers in het gebied.

Wanneer je gewend bent aan de lucht van rotte eieren, boek dan bij Tours by Locals (9) een ongeëvenaarde rondleiding door local Doug. Hij vertelt boeiend over de geschiedenis van het gebied en de geisers. Kijk op de site onder: Rotorua Tours By Doug F. en boek aansluitend een Maori Hangi Dinner and Performance tour (10) om met de Maori’s hun traditionele gerechten te eten en hun oorlogsdansen te bewonderen. Ook een bezoek aan het traditionele dorp Tamaki (11) mag je niet overslaan.

Te Puia ligt op amper vijf minuten rijden van Rotorua is het centrum van de nog levende Maoricultuur. Alle gebouwen hebben hun traditionele stijl behouden. Je kunt er een Maori tribal laten zetten in een van de vele tattooshops. Of tik er traditionele kleding, geneeskrachtige klei of een houdsnijwerk op de kop. Na een wandeling naar de Pohutu geiser aan de rand van het dorp is het tijd voor een bak koffie bij de gezellige Pohutu Fountain Coffee Shop (12).

Stop 5. Avontuurlijk Taupo

Rijd verder naar het zuiden totdat je bij het stadje Taupo komt. Dit is de perfecte plek voor avonturiers en durfals. Je kunt er in het natuurpark Wairakei bijvoorbeeld een ruige tocht per power boat maken over de wilde uitlopers van de Huka-watervallen. Boek de tocht bij Hukafallsjet (13). Snoer je helm aan en je zwemvest stevig vast! Ook activiteiten als parachutespringen en bungeejumpen zijn razendpopulair in het gebied.

Doe je het liever wat rustiger aan, bezoek dan het Taupo-meer voor een boottochtje, of de Waipahihi Botanical Gardens (14), een heerlijke plek voor een picknick met uitzicht op de bergen.

Stop 6. Heilige grond in Tararua Forest Park

Stap in de huurauto en rijd verder naar het zuiden, naar de stad Palmerston North in de regio Manawatu-Wanganui. In de gezellige stad is van alles te doen, van een bezoekje aan het New Zealand Rugby Museum (15) tot een ritje in de Esplanade Scenic Railway (16) dat erg populair is bij kinderen.

Maar de belangrijkste attractie van de omgeving is het Tararua Forest Park dat onder de stad ligt. De natuur nam een belangrijke plaats in in het dagelijkse leven van de Maori. In het uitgestrekte park kun je zwemmen, picknicken en schitterende wandelingen maken in het gebied waar de Maori eeuwenlang hun Wharenui, oftewel ontmoetingshuizen bouwden. Ze werden gebruikt voor ceremonies, toespraken en culturele activiteiten.

 

Stop 7. Hip & happening Wellington

Je eindigt deze roadtrip helemaal in het zuidelijkste puntje van het Noordereiland, in de hoofdstad Wellington. Hier vind je talloze gezellige cafe’s, restaurants en bars. Bijvoorbeeld de hipster hangout Milk Crate (17).

Bezoek in Wellington ook het Nieuw-Zeelandmuseum Te Papa Tongarewa (18), waar je de cultuur en geschiedenis van het land en de Maori’s nog eens op je gemak kunt ontdekken. In Wellington kun je de huurauto afgeven en terugvliegen naar Auckland. Vanuit Wellington kun je ook in 22 uur naar Schiphol vliegen.

new-zealand-north-island-2-pixabay.jpg
Wellington – Foto: Pixabay

Doe een dansje

Wanneer je in Rotorua van een traditioneel Maori Hang diner & show gaat genieten, krijg je na het eten een Hakavoorstelling te zien. Dat is een verzameling ceremoniële Maoridansen waarbij de goden (de voorvaderen) worden aangeroepen. De dans werd vroeger vaak als oorlogsdans gebruikt, maar ook bij allerlei ceremoniële aangelegenheden zoals begrafenissen en trouwerijen. De tekst van een Haka wordt niet gezongen, maar opgezegd, vergezeld van schreeuwen en kreten die in de wijde omtrek te horen zijn. De bekendste Haka is de Ka Mate, die al jarenlang door het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, de All Blacks, vóór het begin van elke wedstrijd wordt uitgevoerd.

Eten & drinken

Nieuw-Zeeland staat bekend om smaakvolle gerechten met een grote verscheidenheid aan vers fruit, groenten en vlees. Er staat vaak lam en rundvlees op het menu, maar je hebt er aan de kust ook volop keus uit verse vis, kreeft en oesters. De Engelse keuken heeft nog steeds veel invloed. Vraag bijvoorbeeld naar mint jelly voor op het lamsvlees. Ook fish & chips staan langs het strand op het menu. Starfish Fish & Chips (19) schijnt er legendarisch om te zijn. Handig om te weten: als je in Nieuw-Zeeland wordt uitgenodigd to tea, dan betekent dat een uitnodiging voor de avondmaaltijd. 

Rewena is het traditionele brood van de Maori's dat wordt gemaakt met aardappelen. Je kunt het onder andere kopen en proeven in The Hangi Shop (20) in Auckland.

Vliegen en Overnachten

Vlieg naar Auckland tegen de beste prijs met Expedia.nl. Je kunt overal op het Noordereiland prima overnachten. Fijne hotels dicht bij bezienswaardigheden vind je bijvoorbeeld in Auckland, Wellington en Rotorua.

Top 3 Maorigeschiedenis

Maori Arts and Crafts Institute: in dit museum in Rotorua kun je traditionele houtsnij- en weefkunst bewonderen.

Kauri Museum: in Matakohe, waar je alles kunt zien over de kauri-bomen en de Maori die ermee werken.

Ko Tane Maori living village: een authentiek Maoridorp in de wildernis van het Willowbank Wildlife Reserve.

Contacten

1. Viaduct Harbour: Viaduct Harbour Ave, Auckland 1010, +64 99099000

2. Marvel Bar & Grill: 1 Jellicoe Street, Auckland 1010, +64 93778828

3. One Tree Hill: 670 Manukau Rd, Epsom, Auckland

4. Baduzzi: 10 - 26 corner jellicoe street, & fishlane, Auckland, +64 93099339

5. Waikato Museum: 1 Grantham St, HAmilton 3204, +64 78386606

6. Canoe & Kayak Taupo Tours: 54 Spa Rd, Taupo 3330, +64 73781003

7. Waitomo Adventures: 654 Waitomo Caves Rd, Waitomo 3977, +64 78787788

8. The Legendary Black Water Rafting Co: 585 Waitomo Caves Rd, Waitomo, +64 7-878 6219

9. Tours by locals: www.toursbylocals.com

10. Hangi Dinner and Performance: boekingen via +64 6485873

11. Tamaki Maori Village: 1220 Hinemaru St, Rotorua city, Rotorua, +64 7-349 2999

12. Pohutu Fountain Coffee Shop: Hemo Rd, Whakarewarewa, Rotorua, +64 7-349 1318

13. Hukafallsjet: Wairakei Park, Taupo, +64 73748572

14. Waipahihi Botanical Gardens: Shepherd Road, Taupo, +64 073782937

15. New Zealand Rugby Museum: 326 Main St, Palmerston North 4410, +64 63586947

16. Esplanade Scenic Railway: Victoria Esplanade, Palmerston North 4410, +64 63573049

17. Milk Crate: 35 Ghuznee St, Te Aro, Wellington 6011, +64 48025960

18. Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa: 55 Cable St, Te Aro, Wellington, +64 4-381 7000

19. Starfish Fish & Chips: 138 Molesworth St, Thorndon, Wellington 6011, +64 44999992

20. Hangi Shop: 583 Great South Rd, Otahuhu, Auckland, +64 9-276 2267