Terug naar resultaten

4 natuurtoppers van Noorwegen

Houd je van ruige natuur, bergen, weidse uitzichten en klaterende watervallen? Pak dan de koffers voor een vakantie in Noorwegen. In deze gids maak je kennis met vier plekken in Noorwegen die geen enkele natuurliefhebber mag missen.

1. Het Geirangerfjord

Noorwegen is met zijn bergen, bossen, watervallen en gletsjers een walhalla voor liefhebbers van woeste, stoere natuur. Maar het land is natuurlijk vooral bekend om de fjorden. Fjorden zijn smalle, steile inhammen in een bergachtige kust, die door verschuivende gletsjers zijn uitgesleten. Het beroemdste en mooiste fjord van Noorwegen is het Geirangerfjord, waar besneeuwde bergtoppen, groene wouden en watervallen worden afgewisseld met iconische uitzichten. Het Geirangerfjord is echt een bucketlist-plek. Het fjord, dat op ongeveer een dag rijden ten noorden van de stad Bergen ligt, kun je zowel per (huur)auto als per veerboot verkennen. Met de ferry van Geiranger naar Hellesylt, bijvoorbeeld. Het plaatsje Geiranger heeft maar 300 inwoners, die voornamelijk leven van toerisme. Er is een handig fjord-bezoekerscentrum, waar je veel te weten komt over de fjorden.

Norway-Preikestolen_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

2. Het Lysefjord

Een fjord dat zeker met Geiranger kan strijden om de titel ‘mooiste fjord van Noorwegen’, is het Lysefjord. Het ligt ter hoogte van de plaats Stavanger, en maakt onderdeel uit van het natuurgebied Frafjordheiane. In dit oogverblindende natuurgebied leven berggeiten, kun je uit de watervallen drinken, een zalmkwekerij bezoeken, en een minicruise over het fjord maken vanuit Stavanger. Tickets hiervoor koop je bij Stavanger Tourist Information (1). Liefhebbers van klimmen en klauteren en stevige hikes kunnen hun hart ophalen in het Lysefjord. Het gebied heeft veel beroemde hikingroutes, en een van de bekendste uitkijkpunten ter wereld: Preikestolen. ‘De Preekstoel’ is een vierkant bergplateau van 25 bij 25 meter, op bijna 800 meter hoogte, met adembenemend uitzicht op het fjord. Een andere must-do voor getrainde hikers is het beklimmen van de 4444 treden van de Flørli-trappen. De klim gaat vanuit het gehucht Flørli, langs een oude waterleiding, helemaal naar de top van de berg Ternevatn, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op het Lysefjord, de bergen en Preikestolen.

3. Treintje naar de berg Fløyen

Een van de belangrijkste attracties van de stad Bergen, een stad aan de zuidwestkust van Noorwegen, is de berg Fløyen. De stad is omringd door fjorden en bergen, waaronder Fløyen. Het kabeltreintje Fløybanen (2), brengt je tot op 300 meter hoogte, waar je vanaf het panoramaplatform fantastisch uitzicht hebt over de stad. Er zijn eindeloze mogelijkheden voor wandelingen op Fløyen, er zijn veel goed bewegwijzerde paden. Bij Fløistuen Café (3), kun je terecht voor een kopje koffie en souvenirs. De kabelbaan rijdt dagelijks, het hele jaar door, van 8.00 tot 23.00 uur. Een kaartje kost ongeveer 13 euro*. 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

Norway Lofoten_Pixabay.jpg
Lofoten - Foto: Pixabay

4. De sprookjesachtige Lofoten

Ga je voor de woeste schoonheid van bevroren wildernis, dan zijn de Lofoten-eilanden, ver boven de poolcirkel, jouw place to be. De ruige eilanden liggen verspreid door de turbulente wateren van de Noorse Zee, die op sommige plekken een diepte van wel vier kilometer bereikt. De roodgekleurde huisjes en vissersbootjes steken fel af tegen de grijze rotsen van de schilderachtige fjorden, groene valleien, bergmeren en besneeuwde bergtoppen. Hier kun je uren in stilte wandelen over witte stranden, alleen gestoord door de gure wind en kolonies zeevogels. In de valleien leven veel vossen, hermelijnen, elanden en otters. Tijdens boottochten om de eilanden heb je in de zomer kans om potvissen en orka’s te spotten. Op de Lofoten heb je ook grote kans om het Noorderlicht te zien. De beste manier om op de Lofoten te komen, is vliegen. De eilanden Leknes en Svolvaer hebben kleine luchthaventjes, bereikbaar vanaf vliegveld Evenes. Vervoer tussen de eilanden gaat per ferry.

Noorderlicht

Het noorderlicht, ofwel het poollicht dat op het noordelijk halfrond tijdens wolkeloze nachten is te zien, wordt ook wel aangeduid met Latijnse naam aurora borealis. Het is een prachtig en indrukwekkend fenomeen, waarbij elektrisch geladen deeltjes van de zon botsen op zuurstof- en stikstofmoleculen in onze atmosfeer. De deeltjes worden zichtbaar als lichtgevende ‘stofwolken’ die in vegen en stroken langs de hemel razen, of als een reusachtig lichtgevend gordijn in de hemel hangt. Vaak zie je op foto’s een groenkleurig Noorderlicht, maar het kan ook rood en paars zijn.  Het noorderlicht is te zien vanaf eind augustus, wanneer de nachten goed donker worden. Vanaf april staat de zon ook ‘s nachts alweer te dicht onder de horizon om het Noorderlicht te kunnen zien. De beste plekken in Noorwegen om het noorderlicht te zien, zijn de Lofoten en Spitsbergen.

Eten en drinken

Rakfisk is een echt Noorse Lekkernij. Proberen? Het visgerecht bestaat uit gefermenteerde forel, die na vangst gezouten, minimaal 2 maanden, maar soms wel een jaar, in een emmer met zout water wordt gezet. De vergistte forel wordt daarna zonder verdere bereiding opgegeten.

Vliegen & overnachten

In Noorwegen vind je fijne hotels in Oslo, Tromso, Bergen, Trondheim en Stavanger. Vanuit Nederland kun je onder meer naar Oslo en Bergen vliegen.

Top 3 ook mooi in Noorwegen 

Andenes. Dé plek om walvissen, orka's en bruinvissen te spotten tijdens een walvissafari. 

Nusfjord. Eén van de mooiste, oudste, verlaten vissersdorpjes in Noorwegen. 

Trollfjord. Populaire plek voor spotters van zeearenden.

Contacten 

  1. Stavanger Tourist Information: Strandkaien 61, 4005 Stavanger, Noorwegen, +47 51859200
  2. Fløibanen: Vetrlidsallmenningen 21, 5014 Bergen, Noorwegen, +47 55336800
  3. Fløistuen Café: Fløyfjellet 1B, 5014 Bergen, Noorwegen, +47 55336811