Terug naar resultaten

Wat je niet mag missen in Oslo

Welkom in Oslo, de stad die door zijn inwoners ‘de stad van de Tijger’ wordt genoemd. Dat belooft wat.

Ga van het historische centrum van de stad via de eilanden van het fjord en Vigelandsparken naar de wijk Damstredet. Zo kom je langs alle onmisbare locaties tijdens een onvergetelijke citytrip in Oslo.

 

DAG 1

Begin je ontdekkingsreis door Oslo in het centrum. Ga naar de Karl-Johanstraat. Hier is altijd iets te doen, hoe laat het ook is. Loop langs het Parlement en het Nationaal Theater. Aan het eind van de straat staat het Koninklijk Paleis van Oslo, waar de Koninklijke familie woont. Wil je de wisseling van de wacht zien? Die vindt elke dag precies om 13:30 uur plaats.

In de haven van Oslo zie je een indrukwekkend gebouw van rode bakstenen. Boven het gebouw steken twee enorme torens uit. Dit is het stadhuis van Oslo. Het is gebouwd in 1950 en is gedecoreerd door de beroemdste Noorse kunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw. Wil je even ergens uitrusten? Ga dan naar de tuin van het Nobel Vredescentrum. Hier is de beroemdste prijs ter wereld al 113 keer uitgereikt sinds de oprichting van deze prijs.

Je begint honger te krijgen en je hebt wel zin om een van de vele specialiteiten van Oslo te proeven. Neem plaats bij Engebret Café of bij Gamle Raadhus Restaurant en probeer een haringfilet met mierikswortel en appel, een rakfist (gezouten en gefermenteerde forel die rouw wordt gegeten) of een dessert uit Bergen, een zoet broodje met appel en room.

Na je Noorse lunch stap je aan boord van een rondvaartboot die langs de eilanden van het Oslofjord vaart. De rondvaartboten vertrekken vanaf Rådhusbrygge 3 (bij het stadhuis). De eerste stop is Hovedøya. Daar vind je grote stranden en mooie wandelpaden. Je hoeft niet teleurgesteld te zijn als je dit natuurparadijsje weer verlaat, want je reis over het fjord gaat verder richting het idyllische eiland Lindøya. Dankzij het natuurreservaat, de badplaatsen en de 300 vakantiehuisjes die rood, geel en groen zijn geschilderd, lijkt deze plek rechtstreeks van een ansichtkaart te komen.

Op de terugweg droom je weg bij de schoonheid van het fjord. Beëindig je eerste dag in Oslo met een drankje in de wijk Aker Brygge. Ga zitten op een houten ponton en geniet van de rust van het moment aan het water, terwijl de zon ondergaat boven de Noorse hoofdstad.

norway-oslo-nottomiss-1.jpg
Koninklijk Paleis van Oslo - Foto:, LASZLO ILYES , CC BY 2.0

DAG 2

Vigelandsparken ligt in het Frognerpark. Deze beeldentuin is een van de meest bezochte attracties van Noorwegen; er komen meer dan een miljoen mensen per jaar. Profiteer van het feit dat het park 24 uur per dag open is en bewonder ’s morgens vroeg de meer dan 200 bronzen, gietijzeren en granieten beelden in deze groene omgeving. Ga tussen al deze werken van Gustav Vigeland op zoek naar het standbeeld van de boze jongen (Sinnataggen), de monoliet (Monolitten) en het levenswiel (Livshjulet).

Ga vervolgens naar de bijzondere straten Damstredet en Telthusbakken, op 15 minuten van het centrum. Struin in een heerlijk ontspannen sfeer door de kronkelende straatjes en bekijk de pittoreske houten huizen uit de 18e en 19e eeuw. Loop even naar binnen in de middeleeuwse Aker-kerk. Wandel verder langs de rivier Akerselva tot in het centrum van Oslo.

Wil je graag wat Scandinavische accessoires mee naar huis nemen? Ga dan naar dé plek voor accessoires en interieurontwerp, het winkelcentrum House of Oslo. De beroemde winkel Illums Bolighus moet je gezien hebben. Deze strekt zich uit over 2000 m2 en meer dan 3 verdiepingen. Als je even rust nodig hebt, neem je een pauze in een van de vele cafés tussen de winkels.

Je kunt niet weg uit de hoofdstad van Noorwegen voordat je Holmenkollen hebt gezien. Dit is de skischans van de stad. Vanaf het centrum van Oslo neem je de metro naar Frognerseteren. Na een rit van 20 minuten zie je het indrukwekkende formaat van een monument van beton en staal dat boven de stad uitsteekt. Wil je zelf een sprong maken van deze enorme schans? Er is een skisimulator waarmee het net lijkt alsof je dit echt doet. Je kunt ook naar boven, naar de toren van de schans. Vanaf daar heb je een fantastisch uitzicht over Oslo en het fjord.

norway-oslo-nottomiss-2.jpg
Beeldentuin Vigelandsparken - Foto:, Claudia Regina , CC BY-SA 2.0

De markt Mathallen in Oslo

In de nieuwe wijk Vulkan ligt de markt Mathallen. Hier kun je niet omheen als je van lekker eten houdt. Geniet van heerlijke fish & chips of proef de lokale specialiteiten in de culinaire kraampjes die in deze oude fabriek staan.

Top 4 evenementen in Oslo


17 mei: nationale feestdag van Noorwegen; optochten en vuurwerk.

Juni: Midsommar (Sint-Jan); viering van de zonnewende met folkloristische muziek en gedecoreerde huizen en auto’s. Er zijn ook vreugdevuren.

Augustus: Øyafestivalen; het grootste openluchtmuziekfestival van Oslo.

September: Akerselva; de rivier wordt verlicht om de equinox te vieren, een route van 7 kilometer met fakkels, koren, vuurspuwers en muziekgroepen.

Oslo in het kort

Beste tijd om te gaan

Het maakt niet uit of je in april of mei naar Olso gaat, wanneer de bomen in de parken bloeien, of in juli, om te genieten van de lange en mooie zomerdagen.

Vervoer

Het centrum van Oslo is compact genoeg om het grootste deel te voet af te leggen. Als je moe bent, kun je ook gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Slapen

Kies voor een hotel in het centrum van Oslo om in de buurt van de activiteiten en toeristische plekken van de stad te zitten.

Eten & drinken

Godt Brød: Thorvald Meyers gate 49

Theehuis, specialiteit is getruffeerd brood met graan, lunchmenu vanaf € 16* Ni&Tyve: Parkveien 29

Lokale keuken, menu vanaf € 35*

Café Skansen: Rådhusgta 32

Smørrebrød (Deens brood) met haring, gerecht vanaf € 16*

Ekebergrestauranten: Kongsveien 15

Zee-producten, gerechten vanaf € 36*

 

* Prijzen kunnen afwijken.