Terug naar resultaten

7x traditionele Weense koffiehuizen

Sofie Couwenbergh

Sofie neemt je mee op haar reizen in België en daarbuiten. Haar interesse in het dagelijks leven op een bestemming, levert verrassende tips op.

De koffiehuizencultuur van Wenen is wereldbekend en staat sinds 2011 zelfs op de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Werelderfgoed. Traditionele koffiehuizen houden in de stad trots stand tegen koffieketens en de take-away trend. Hier zijn zeven plekken waar je nog rustig iets kan eten of drinken terwijl je de wereld voorbij ziet komen.

1

Café Ritter

Café Ritter opende de deuren in 1867, maar ging failliet in 2009. Klanten wilden echter niet dat de kledingketen H&M zich er zou vestigen en dus hielden ze een actie om het café te redden, wat lukte. Je kan er nu weer genieten van een koffie of een heerlijke maaltijd - vooral de broodjes en de schnitzel zijn populair. De bediening verloopt snel en correct, ook wanneer het druk is.

73 Mariahilferstrasse

Foto: NickCC BY 2.0


2

Café Museum

Café Museum ging open in 1899 en bevindt zich in een pand waarvan het interieur ontworpen werd door de bekende architect Adolf Loos. Gustav Klimt was een van de bekende gezichten die hier wel eens een tafeltje uitkoos, tegenwoordig komen zowel locals als toeristen over de vloer. Stop hier aan het einde van de dag, na een lange wandeling door Wenen, en geniet dan rustig van een kop koffie met gebak.

7 Operngasse, Karlsplatz

Fotopiotr iłowiecki, CC BY-SA 2.03

Café Landtman

Café Landtman is een stijlvolle plek waar politici en bekende Wenen komen netwerken en zich op correcte wijze laten bedienen door obers in pak. Sinds 1873 rijgt het koffiehuis de bekende gasten aan elkaar. Sigmund Freud en Marlene Dietrich, maar ook Hillary Clinton en Paul McCartney kwamen er langs voor een kopje troost. Goed om weten is dat Landtman elke dag een grote keuze aan glutenvrije taarten heeft.

4 Dr. Karl Lueger-Ring

FotoJoe Ross, CC BY-SA 2.0


4

Café Imperial

Café Imperial serveert al sinds 1873 heerlijke cakes en mocht vroeger componist Gustav Mahler en criticus Karl Kraus tot haar vaste klanten rekenen. Ook vandaag nog keren klanten terug voor de zoetigheden, maar ook de schnitzel is erg populair. Ga je er eten voor een speciale gelegenheid, vermeld dat dan zeker aan het personeel. De bediening is altijd uitmuntend, maar ze doen graag iets extra wanneer er iets gevierd wordt.

Kärntner Ring 16

Fototribp, CC BY 2.0


5

Café Mozart

Het zwaar houten interieur van Café Mozart met prachtige kroonluchters, ademt een sfeer van klasse. Al in 1794 kon je hier koffie drinken, wat Mozart een van de oudste koffiehuizen in de stad maakt. Het ligt op een fantastische locatie, nabij de Opera en Albertina en is dan ook de ideale plek om naar mensen te kijken. Vooral de koffie, het ontbijt en de apfelstrudel zijn hier aanraders.

Albertinaplatz 2

Fotojay8085, CC BY 2.0

 


6

Café Schwarzenberg

Wie zin heeft in traditionele koffie en thee met heerlijk gebak erbij, moet bij Café Schwarzenberg zijn. Hier kan je lekker kletsen, in een van de vele beschikbare kranten lezen of mensen kijken op het terras. Schwarzenberg staat bekend om heerlijke koffie, maar ook om een zeer uitgebreid aanbod aan thee. Daarnaast organiseert het café regelmatig culturele evenementen, zoals tentoonstellingen en concerten.

Kärntner Ring 17

Foto: Michela Simoncini, CC BY 2.0


7

Café Central

Café Central was ooit dé ontmoetingsplaats voor filosofen, schrijvers en revolutionairen als Trotsky en Loos. Genietend van koffie en cake praatten ze de uren weg in deze prachtige zaak met gewelfd plafond en grote kroonluchters. Café Central had ook lange tijd de bijnaam "Schaakcafé" vanwege de vele schakers die er vaste klant waren. Tegenwoordig is het een populaire plek bij zowel Wenen als toeristen.

Herrengasse 14

FotoUngry Young Man, CC BY 2.0


Zoek naar goedkope hotels in Wenen met Expedia

 

Bewaar op Pinterest:

7x traditionele Weense koffiehuizen || Expedia Insider Tips