Terug naar resultaten

Een historische citytrip naar Krakau

Ga op citytrip naar Krakau, gelegen aan de rivier de Wisła, om alles te weten te komen over de rijke geschiedenis van deze prachtige stad.

Krakau heeft een lange en intense geschiedenis. Ooit was het de woonplaats van de Koninklijke familie. Daarnaast is het de hoofdstad van Polen geweest en is de stad slachtoffer geworden van de naziterreur. Ontdek het zelf aan de hand van de monumenten, wijken en legendes van Krakau.

DAG 1

Het Kraków van de middeleeuwen

Vlak bij het fort Barbakan loop je door de Brama Floriańska (Florianuspoort). Zo voel je je meteen een koning uit de middeleeuwen. Deze twee bakstenen gebouwen zijn de overblijfselen van de Koninklijke stad Krakau. Deze stad was van 1034 tot 1772 de hoofdstad van Polen. Voor je ligt de Floriańskastraat. Als je deze uitloopt, kom je uit op Rynek Glówny, het grote plein van de stad.

Je blik glijdt langs de gebouwen die rondom het plein staan. Je ziet onder andere het belfort van het stadhuis en de renaissance voorgevel van het Sukiennice. Dit monument is in 1559 herbouwd na de grote brand die Krakau heeft verwoest. Hier kwamen handelaren in lakens en zout uit de mijn van Wieliczka naartoe.

Ga nu op zoek naar de deur van Podziemia Rynku. Dit ondergrondse museum laat je de stad zien zoals die er in de middeleeuwen uitzag.

Als je weer naar buiten komt, wordt je aandacht meteen getrokken door de contouren van de gotische Mariakerk. Er wordt gezegd dat de bouw van deze twee torens in de 14e eeuw heeft geleid tot een ruzie met dodelijke afloop tussen de twee broers die verantwoordelijk waren voor de bouw. Luister goed, want vanaf de hoogste toren klinkt het Hejnal Mariacki. Deze melodie was het teken dat de poorten van de middeleeuwse stad moesten sluiten. Tegenwoordig laat het de inwoners van Krakau weten hoe laat het is.

Een Koninklijke route, een kasteel en een draak in Krakau

Het is lunchtijd. Tijd om aan tafel te gaan bij Wentzl. Op het menu staan een gastronomische maaltijd én een prachtig uitzicht. Maak hier kennis met pierogi (allerlei soorten typisch Poolse ravioli) en zapiekanky (brood met kaas en champignons uit de oven).

s Middags wandel je over de Grodzkastraat (de Koninklijke route) en beklim je de heuvel Wawel. Je bevindt je nu midden in wat meer dan zes eeuwen lang de Koninklijke residentie van Polen was. Het imposante kasteel van Wawel is in de 16e eeuw herbouwd en bevat veel schatten. Twee dingen die je zeker niet mag missen zijn de kapel van Sigismund en de kroonjuwelen.

Als je naar beneden gaat, breng je een bezoekje aan de grot van de draak die hier volgens de legende ooit leefde. Dit monster terroriseerde de bevolking. Koning Krak beloofde de hand van zijn dochter aan degene die hem zou overwinnen. Volgens de legende van de stichting van Krakau versloeg een eenvoudige schoenmaker de draak door hem zwavel te laten eten.

Zwavel staat niet op jouw menu, maar wel een diner in Slavische sferen in restaurant CK Dezerter aan de Brackastraat.

poland-kracow-pixabay-1.jpg
Kasteel van Wawel - Foto: AzureEyes, CC0 1.0

DAG 2

De joodse geschiedenis van Krakau

Een van de oudste wijken van Krakau is Kazimierz. Dit was tot 1939 de Joodse wijk; vandaar de Hebreeuwse straatnamen. In de Szerokastraat staat een van de oudste synagogen van Polen, de Synagoga Stara. Net als de nabijgelegen Synagoga Remuh heeft hij zwaar geleden onder de naziterreur. In de jaren ’50 moest hij daarom weer opnieuw worden opgebouwd.

Je wordt overspoeld door emoties als je het joodse kerkhof betreedt. In de schaduw van de bomen liggen oude graven die getuigen van de grote rol van de Joodse gemeenschap in Krakau.

In deze wijk heeft Steven Spielberg ook de film Schindler’s List opgenomen. Toch ligt de echte ghetto waar het in de film over ging in de wijk Podgorze. Ga via de Kladka Bernatkabrug de rivier de Wisła over. Zo kom je uit bij de fabriek van Oskar Schindler. Tegenwoordig vind je hier een museum. Er zijn geluidsanimaties, originele posters en filmvertoningen die ervoor zorgen dat je teruggaat naar de heftige periode van 1939-1945.

Na dit indrukwekkende bezoek ga je naar restaurant Barfly. Het menu daar brengt je weer een beetje bij zinnen.

Herdenking in Auschwitz-Birkenau

s Middags neem je de bus naar een van de meest beruchte plekken ter wereld. Auschwitz ligt op 65 kilometer ten westen van Krakau. Het beton, de barakken en de muren van dit vernietigingskamp laten je zien tot welke afschuwelijke daden de mens in staat is.

Na het ziekenhuis, de gevangenis en de gebouwen met persoonlijke eigendommen en het haar van de slachtoffers te hebben bekeken, ga je naar het monument Auschwitz II Birkenau. Hier ben je bij het absolute eindpunt, aan het eind van de judenrampe (spoorweg). Het kamp is gebouwd in 1940. In de gaskamers zijn 1,1 miljoen mensen omgekomen. Je kunt het monument bezoeken met een gids. Zorg dat je van tevoren hebt gereserveerd.

Het is moeilijk om na zo’n ervaring over te gaan tot de orde van de dag. En toch is Krakau naast een herdenkingsplek ook een feeststad. Ga terug naar het centrum en naar de hedendaagse levendigheid. Nip aan een glas Poolse wodka, terwijl je naar een jazzoptreden luistert bij het cabaret Piwnica Pod Baranami. Dat is de beroemdste van Krakau.

poland-kracow-pixabay-2.jpg
Auschwitz-Birkenau - Foto: RonPorter, CC0 1.0

Het Rondeel van Krakau

De Barbakan van Krakau is gebouwd in 1499. Het gebouw met zeven torens is de ingang van de oude stad en staat achter de Florianuspoort. Koning Jan Albrecht heeft opdracht gegeven tot de bouw. Het gebouw heeft een diameter van 25 meter en was bedoeld om de Koninklijke stad te beschermen tegen Turkse aanvallen. Samen met die van Görlitz (Duitsland) en Carcassonne (Frankrijk) is het Rondeel van Krakau een van de drie nog bestaande bruggeschansen van Europa.

Top 4 evenementen in Krakau

3 mei: Dag van de Grondwet

Mei: Wielka Parada Smoków, feest van de draak, parades, optredens en vuurwerk.

Juni: Feest van de Wianki (feest van de kransen), licht- en geluidsspektakel op de heuvel Wawel.

11 november: Poolse Onafhankelijkheidsdag

Krakau in het kort

Beste tijd om te gaan

De beste periode om Krakau te bezoeken is tussen mei en september. Dan regent het soms wel, maar is het meestal warm.

Vervoer

Te voet: de beroemdste monumenten zijn te voet te bereiken.

Tram/bus: van 5:00 tot 23:00 + nachtbussen, een ticket voor 24 uur kost € 10*.

Slapen

Als je in de buurt van de historische gebouwen wilt overnachten, boek je een kamer in de buurt van de markt en de Lakenhal.

Eten & drinken

Wentzl: Ryneck Glowny 19

Gastronomische keuken, prijzen van € 5 tot € 30*

Ck Dezerter: Bracka 6

Traditionele keuken, prijzen van € 3 tot € 11*

Barfly: Place Nowy 4

Poolse keuken, menu vanaf € 3*

Starka: Józefa 14

Poolse keuken, prijzen van € 2 tot € 16*

 

* Prijzen kunnen afwijken.