Terug naar resultaten

De 7 zaligheden van Faro

Portugezen koken vis met het hart en vlees met het hoofd, wordt weleens gezegd. Hart of hoofd: het maakt niet uit, want ze zetten er sowieso waanzinnig lekkere dingen op tafel. Zelf ervaren? Binnen drie uur vlieg je naar het zonnige Faro in de Algarve en schuif je aan op een gezellig terras voor zo’n Portugese proeverij. 

  1. Schelpen zoeken

Kokkels, scheermessen, mosselen, venusschelpen: de Portugezen zijn gek op schelpdieren. Dé specialiteit: amêijoas na cataplana. Deze pittige stoofschotel met kokkels, tomaten, pepers en koriander staat bij elk zichzelf respecterend restaurant op de kaart. Zoals bij Vila Adentro (1). Wie wil weten wat-ie eet, boekt een oestertour bij Algarve Wow (2) door natuurpark Ria Formosa, dat aan de stad grenst. Tijdens deze boottocht meer je aan bij een prachtig eiland, leer je alles over oesters en – niet onbelangrijk – mag je ze natuurlijk ook proeven. 

  1. Op hete kolen

In Faro is het 365 dagen per jaar barbecueseizoen. Vooral sardines worden hier veelvuldig op houtskool gegrild. Vaak krijg je er brood en een tomatensalade bij, meer heb je niet nodig voor een fantastische lunch. Andere Portugese barbecuespecialiteiten: espada grelhado (zwaardvis) en lulas grelhadas (gegrilde pijlinktvis, vaak met knoflook). Voor vleeseters is er ook genoeg te kiezen: entrecotes en kalfskoteletjes gaan hier net zo makkelijk op het rooster. Werp een blik in de vitrines van O Chalavar (3), wijs aan wat je wilt eten en het wordt ter plekke voor je bereid op de houtskoolgrill.

Algarve_family_fishplatter_EDAM_Shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock
  1. Diner aan zee

Zin in een stranddag? Pak de ferry naar een van de eilandjes voor de kust, zoals het gezellig drukke Ilha de Faro. Eten doe je bijvoorbeeld bij Wax Restobar (4), waar je op het hippe terras of binnen in het knusse retro-interieur terecht kunt voor het betere beachfood (denk: goedgevulde salades, gegrilde vis, Black Angus-burgers). Ook op Ilha de Faro: Sui Generis (5), waar de menukaart is gevuld met sensationele Portugees-Aziatische fusiongerechten. Ook het rustigere Ilha da Barreta (ook wel Ilha Deserta) is een boottochtje waard. Alleen al vanwege Estaminé (6), een milieuvriendelijk restaurant dat je bereikt via een lange boardwalk. Je betaalt wat meer, maar dan heb je ook wat: heerlijk eten op een waanzinnige plek met een spectaculair uitzicht. 

  1. Bier & bloedworst

Zodra het tijd is om te borrelen, ga je naar het oude centrum! In de wirwar van smalle straatjes barst het van de barretjes waar je kunt neerploffen voor wijn, bier, cocktails en tapas. Een van de bekendste spots: Columbus (7), een chique wijn- en cocktailbar, waar het altijd gezellig druk is en de meest creatieve cocktails voor je worden klaargemaakt. Bloedworst, olijven, gamba’s en al die andere heerlijke hapjes kun je ook wegspoelen met een frisse vinho verde (dé witte wijn van Portugal), Super Bock (het beroemde Portugese pale ale-bier) of een glaasje port.       

  1. Kraambezoek

Eten in Portugal draait om simpele smaken en verse ingrediënten. En die kun je zelf verzamelen. Op de dagelijkse Mercado Municipal (8) kun je struinen, ruiken, proeven, proberen en natuurlijk kopen. Van vijgenbrood en ham tot sinaasappels en schaaldieren: de complete Portugese keuken is vertegenwoordigd op deze moderne, overdekte markt. Liever buiten? Pak de bus naar het slaperige plaatsje Estói, zo’n 10 kilometer ten noorden van Faro. Daar is elke tweede zondag van de maand een markt met ambachtelijke streekproducten en andere koopwaar.

Algarve-Faro-Gastronomy-VisualHunt.jpg
Foto: mickpix via VisualHunt.com / CC BY
  1. Koffietijd

Nederlanders hebben de moorkop, Portugezen de pastel de nata, een bladerdeeggebakje met bakkersroom, kaneel en gekaramelliseerde suiker. Meteen een waarschuwing: ze zijn verslavend lekker. Niet voor niets zijn ze op werkelijk elke straathoek te koop. Nu kun je er natuurlijk een halen bij een bakkertje, supermarkt of tankstation, maar het is veel gezelliger om binnen te vallen bij Quente & Frio (9), een knusse theesalon met verborgen mini-patio. Binnen kun je plaatsnemen op een van de schommels (een stoel mag natuurlijk ook) en urenlang koffieleuten, thee drinken en gebak, pannenkoeken en wafels bestellen. 

  1. Zondag, lunchdag

Er zijn van die plekken waar je niet meer weg wilt. Le Marquis (10) is zo’n plek. Dit restaurant van Nederlandse eigenaren in de oude stallen van een zeventiende-eeuwse quinta ligt op een klein halfuur van Faro. Vanuit de wijde omtrek komen lekkerbekken hier naartoe voor een tafel in het mooie restaurant of op de romantische patio. Vooral de zondagen zijn populair, dan serveren ze hier een traditionele sunday roast: een uitgebreide mediterrane lunch. Vlees, vis, vega: het maakt niet uit wat je hier bestelt. Alles is zelfgemaakt én superlekker. Sowieso lunchen de Portugezen op zondag graag uitgebreid. Overal in de stad adverteren restaurants dan ook met speciale zondagse lunchmenu’s.

Koperkracht

In de Algarve kun je er niet omheen: de cataplana. In deze klassieke koperen stoofpan bereiden de Portugezen hun beroemde visgerechten. Onder andere bij Tertúlia Algarvia (11) kun je een cataplanakookworkshop volgen. Na een bezoek aan een traditionele markt – waar je leert de beste ingrediënten te selecteren – ga je zelf aan de slag met de cataplana. Het beste van alles: na afloop mag je alles opeten wat je gekookt hebt.

Eten & drinken

Leuke bars en eetadressen vind je in de hele stad, maar de oude stad heeft de grootste restaurantdichtheid. Leuk is O Castelo (12), dat door het terras met uitzicht over het water de perfecte plek is voor een borrel of diner bij zonsondergang. Buiten de oude stad vind je veel goede diner-voor-twee-plekken in de buurt van Praça Ferreira de Almeida.

Vliegen en overnachten

Vanuit Nederland vlieg je rechtstreeks naar Faro. Een logeerplek in de stad heb je zo gevonden. Boek bijvoorbeeld een hotel in de buurt van de jachthaven, waar je kunt eten met uitzicht op de bootjes en ook zo naar het oude centrum loopt.

Top 3 culinaire evenementen 

Juli/augustus: Festa da Ria Fermosa, op dit seafoodfestival proef je schaal- en schelpdieren zoals je ze nog nooit hebt geproefd.

Augustus: Feira dos Doces, Frutos Secos e Bebidas Regionais, voor kramen vol zoetigheden, gedroogd fruit en lokale drankjes.

Oktober: Feira de Santa Iria, tussen de kermisattracties en tentoonstellingen door kun je je tegoed doen aan regionale specialiteiten.

Contacten

  1. Vila Adentro: Praça do Afonso III 17, Faro, +351 289052173
  2. Algarve Wow: Avenida da Gondra, Quinta do Lago, 8153-162 Almancil, +351 289397268
  3. O Chalavar: Rua infante dom Henrique 120, Faro, +351 914875779
  4. Wax Restobar: Avenida Nascente 10, Faro, +351 912251111
  5. Sui Generis: Avenida Nascente, Ilha de Faro, Faro, +351 289818996
  6. Estaminé: Ilha Deserta, 8005-554 Frequesia da Sé, Faro, Portugal, +351 917811856
  7. Columbus: Praça Dom Francisco Gomes 13, Faro, +351 917776222
  8. Mercado Municipal: Largo Doutor Francisco Sá Carneiro, Faro, +351 289897250
  9. Quente & Frio: Rua Vasco de Gama 36, Faro, +351 919691093
  10. Le Marquis: Sito de Gorjões, 8005-488 Santa Bárba de Nexe, +351 289992018
  11. Tertúlia Algarvia: Praça Afonso III 13-15, Faro, +351 289821044
  12. O Castelo: ‪Rua do Castelo 11, Faro, +‪351 919846405