Terug naar resultaten

De duizend smaken van Lissabon

Portugal is een culinair paradijs. Zeker als je van vis houdt! De Portugese hoofdstad staat bekend om zijn zoete pasteis de Belém, geroosterde sardines en prikkelende vinho verde wijnen. Maar je kunt er nog veel meer heerlijkheden proeven. Laat je verleiden door de smaken van Lissabon.

 

DAG 1

Bacalhau voor elke dag

Portugal is het land van de vis. En in Lissabon, stad van de vissers, eet je die op allerlei manieren en op elke dag van de week. Het bekendste visgerecht is bacalhau (inderdaad: kabeljauw). Er is geen restaurant waar het niet op de kaart staat. Er bestaan zelfs meer dan honderd recepten voor!

Voor de beste zeegerechten ga je naar de wijk Alfama. In de Middeleeuwen was dit een belangrijk deel van de stad, vanwege de hoge ligging. Nu woont er een bont gezelschap van onconventionele stedelingen, vissers en muzikanten.

Wandel door de oude steegjes en proef de oosterse invloed die hier nog steeds aanwezig is, in de architectuur en in de sfeer. En overal hoor je de meeslepende klanken van de traditionele Portugese muziek uit de beroemde fado-bars. In Alfama vind je trouwens ook het middeleeuwse kasteel van São Jorge en prachtig geconserveerde gebouwen uit de twaalfde eeuw.

bacalhau.jpg
Bacalhau, oftewel: kabeljauw

Vis, vis en nog eens vis

Tijd om een tafeltje te kiezen bij één van de gezellige tavernas in de buurt. Wil je de Portugese vis proeven, dan zit je hier goed: neem bijvoorbeeld caldeirada (vissoep), açorda de marisco (een schotel schaal- en schelpdieren), gegratineerde kabeljauw of varne de porco alentejana. Dat laatste gerecht is echt een verrassing. Het komt uit de regio Alentejo en is een combinatie van varkensvlees en schelpdieren. Een gerecht dus waarin land en zee samenkomen en dat nog lekkerder wordt als je het eet met uitzicht over de rivier de Taag...

Ook de Portugese sardine zou symbool kunnen staan voor dit land. Er gaat niets boven een simpele geroosterde sardine, gewoon ergens in een steegje van Lissabon. Zou je die sardines wel mee naar huis willen nemen? Dat kan, als je een blikje koopt bij de Conserveira de Lisboa, een conservenfabriek in de buurt van de Praça do Comércio.

DAG 2

Goddelijke broodjes

Culinair genieten begint in Lissabon al meteen met het pequeno almoço (ontbijt). De menukaart voor deze allereerste maaltijd van de dag is eindeloos. Ga dan ook de eerste kleine pastellaria binnen die je onderweg tegenkomt. Wil je het beperkt houden? Probeer dan in ieder geval een pastei de Belém. Dit bladerdeegbroodje met room en kaneel, is uitgevonden in het Hiëronymietenklooster aan het begin van de negentiende eeuw. Tegenwoordig worden ze in heel Lissabon verkocht, maar de beroemdste blijven die van de Antigua Confeitaria Belém. Je eet ze warm, bij een kop koffie.

bairro alto.jpg
Bairro Alto

Tijd voor een wijntje

Even iets drinken? Ga dan naar een pleintje in de wijk Chiado of naar het hart van de Bairro Alto, twee wijken die nu hip zijn. Maar eerst klim je nog even naar het uitkijkpunt op de Sao Pedro de Alcântara. Vandaar heb je een geweldig uitzicht over Lissabon en de Taag.

Daarna heb je wel een ginja verdiend, een typisch Lissabons likeurtje op basis van de lokale kersen. De bars waar je het kunt proeven zijn niet moeilijk te vinden: ze heten ginjinhas. Probeer bijvoorbeeld A Ginjinha op het São Domingo plein. Toch liever wijn? Dat kan, Portugal is een echt wijnland. Proef bijvoorbeeld een witte Bucelas, een rode Dao of een traditionele Vinho verde, een licht mousserende wijn die heerlijk smaakt bij visgerechten. 

Gelukkig hoef je niet ver te zoeken naar een restaurant voor het avondeten. In de wijk Bairro Alto vind je talloze restaurants waar het eten even authentiek is als de sfeer.

Bacalhau: een Portugees culinair instituut

Om deze specialiteit kun je niet heen in Lissabon, het staat in bijna elk restaurant op de kaart. De Portugezen hebben de Bacalhau dan ook uitgevonden. Voor hun verre zeereizen hadden de zeelieden voedsel nodig dat lang goed bleef. En omdat zout een prima conserveermiddel is voor vis, kwamen ze op het idee om kabeljauw te zouten. Proef in ieder geval bacalhau à Brás, een gegratineerde schotel van kabeljauw, aardappel, uien, eieren en zwarte olijven. 

Lissabon door de ogen van schrijver Antonio Tabucchi

In zijn boek Requiem (ook in het Nederlands vertaald, onder dezelfde titel) schildert deze Italiaans-Portugese schrijver een prachtig beeld van Lissabon, de stad van zijn hart. De Portugese hoofdpersoon zwerft een nacht lang door de hoofdstad en herbeleeft zo de belangrijkste momenten van zijn leven. Een mooie manier om Lissabon te ontdekken voor je erheen gaat.

Lissabon in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar: Lissabon is in de winter even mooi als in de zomer en je kunt er het hele jaar door kabeljauw eten!

Vervoer

Met de tram, of je nu een oud trammetje neemt of een moderne tram, blijft een leuke en makkelijke manier om Lissabon te doorkruisen.

Tip: met lijn 28 kom je langs veel bezienswaardigheden.

Slapen

In de wijken Bairro Alto en Chiado zit je prima als je een weekend in Lissabon bent. Deze wijken worden steeds hipper en er zijn veel bars en restaurants.

Eten

Voor zeevruchten: 

Seame: Rua do Loreto 21

Andere prima restaurants:

Belcanto: Largo de São Carlos 10

Feitoria: Altis Belém Hotel, Doca do Bom Sucesso

Tip: In de meeste restaurants van Lissabon krijg je ongevraagd kleine gerechtjes op tafel. Ze kosten wel geld en als je ze niet wilt, laat dat dan van tevoren weten aan de bediening. Hetzelfde geldt voor brood.

"Wij hebben onze eigen culinaire tradities naar het buitenland gebracht, de producten en kookstijlen van elders mee terug genomen naar Portugal en nu vormen die samen onze Portugese keuken."

José Avillez is een jonge, avantgardistisch kokende chef die in 2010 een Michelin-ster kreeg. Wil je in Lissabon echt iets bijzonders proeven, ga dan naar een van zijn twee restaurants in de wijk ChiadoBelcanto en Cantinho de Avillez.

Top 5 culinaire evenementen

Elke zaterdag: biologische markt op het Praça do Principe Real, met verse producten.

Februari-maart: Carnaval de Bairro Alto, met prachtige optochten.

Juni: Heiligenfeesten, wijn proeven en geroosterde sardines eten.

Juni: Feest van Lissabon, culturele en gastronomische evenementen.

April: Fish & Flavors, festival met allerlei evenementen rondom vis.