Terug naar resultaten

Smakelijk Madeira

Madeira is niet alleen een prachtig Portugees eiland, je kunt er ook erg lekker eten. Juist omdat het een eiland is, zijn lokale koks getraind om gerechten te maken met wat het eiland te bieden heeft. Het resultaat? Visgerechten van even zeldzame als lekkere vissoorten, en eeuwenoude gerechten als vleesspiesop laurierstok. Zo’n maaltje spoel je natuurlijk niet weg met een simpel wijntje, maar met bijvoorbeeld een Madeira, een van de typisch lokale dranken.

DE TONG STRELEN

Alle gekheid op een stokje

Madeira is bedekt met Laurissilva of laurierbossen. Geen wonder dus dat laurierbomen op allerlei manieren in gerechten zijn verwerkt. De bekendste is het gerecht Espetada em Pau de Laurovleesspies op laurierstok. Het vlees wordt met knoflook en zout bereid boven een houtvuur en op een laurierstok gezet. Vaak wordt de spies, net als in de middeleeuwen, opgehangen aan een staander die op tafel wordt gemonteerd. De drup van het vlees wordt opgevangen in een schaaltje en dient als jus. Restaurant Armazem do Sal (1), in de hoofdstad Funchal, is de absolute topper als het gaat om dit maaltje. Maar ook Restaurante Lily’s (2) en Taberna de S. Vicente (3) beheersen het tot in de smeuïge puntjes.

Madeira_Food_Fish_EDAM.jpg
Eindeloos veel visgerechten. Foto: Corbis

Monsterlijk lekker

Een andere specialiteit van Madeira is Espada: de Zwarte Degenvis die op grote diepte rondom Madeira gevangen wordt. Je komt ’m overal op de vismarkten tegen. De zwarte griezel, met rijen vlijmscherpe tandjes en bolle ogen, ziet er op het eerste gezicht niet heel smakelijk uit. Maar de vissoort is verwerkt in veel traditionele gerechten. Proef bijvoorbeeld eens Espada met banaan: een combinatie van zachte vis met een tropische smaak. Restaurant Espada Na Pedra Nelson Place (4), langs de zuidoostelijke kust, is beroemd om de heerlijke Espada en andere Portugese lekkernijen die ze bereiden.

Voor zoete koek

Liefhebbers van zoetigheid mogen Madeira niet verlaten zonder de Bolo de Melte hebben geproefd.Deze traditionele cake met honing, bestrooid met poedersuiker en soms gevuld met kaneel, is om je vingers bij af te likken. Sessanta Caffe (5) maakt de lekkerste. Minder bekend bij toeristen, maar zeker niet minder lekker, is het taartje met witte bonen en amandelen: Pastéis de feijão. Bonen in je taart klinkt natuurlijk vreemd, maar het smaakt verrukkelijk. Drink er een traditionele koffie, de chinesa, bij. Dat kan bijvoorbeeld in een van de cafés langs de jachthaven van Funchal, waar je ook kunt genieten van prachtige vergezichten over de kust.

DE KEEL SMEREN

Kers op de bonentaart

De Madeirensers zijn dol op een borrel, vooral als er lekker veel alcohol in zit. Vandaar dat ze de lokale likeurwijn, de beroemde Madeira, stoken tot er wel negentien procent alcohol in zit. Wie niet van al te zoete wijn houdt, kan kiezen voor de droge variant: de Vinho Seco. Een andere likeur die op het eiland gedronken wordt, is Ginja: de typische drank uit het gebied Curral das Freiras (Vallei van de Nonnen). De likeur wordt gemaakt op basis van kastanjes of kersen en het zijn vooral vrouwen die het drinken. Bestel ’m bijvoorbeeld bij Restaurante Sabores do Curral (6).

Madeira_food_fruit_EDAM.jpg
Zomerse drankjes en nagerechten op basis van vers fruit. Foto: Corbis

Bitterzoet

Nikita is nog een drankje dat vooral door vrouwen wordt gedronken. Het komt uit het gebied Camara de Lobos enis een verkoelende, zoete drank op basis van bier, vanille-ijs en ananas. Inderdaad, de Madeirensers zijn gek op aparte combinaties. Wat de mannen drinken? Poncha. Deze typische mannendrank wordt zowel koud als warm geschonken. De bereiding van Poncha is geheim, maar vaststaat dat het een vrij hoog alcoholpercentage heeft en dat er limoensap in zit, wat een bittere nasmaak geeft.

Iets te bieren?

Drink je liever een koud pilsje? Ook dan kom je op Madeira aan je trekken. Coral is een pils die wordt geproduceerd in de brouwerij Empresa de Cervejas da Madeira, vlak bij Funchal.Het wordt volgens kenners gebrouwen met de beste moutsoorten en heeft een lichte, zachte smaak. Ideaal om de dorst mee te lessen, of bij een portie vis of zeevruchten. Probeer een Coral in stijl bij het gezellige havenbarretje Largo do Poco (7) in het dorpje Camara De Lobos, vlak bij de brouwerij.

Brouwkunde

Madeira is niet zomaar een wijn. De likeurwijn wordt langdurig gerijpt op een warme, zonnige plaats. En dat is uitzonderlijk, want normaal gesproken worden wijnen gerijpt op een koele, donkere plek: meestal een kelder. Madeira rijpt in loodsen met een zinken dak, waar de zon de hele dag op schijnt. De wijnen worden dus langzaam gestoofd, iets waar een normale wijn ondrinkbaar van zou worden. Tijdens de vergisting wordt de suiker in het sap van geperste druiven omgezet in alcohol. Als het alcoholgehalte in de wijn boven de vijftien procent komt, stoppen de micro-organismen en dus ook het gisten. De nu gevormde wijn wordt Vino Clarogenoemd, en heeft een alcoholgehalte tussen de zeventien en twintig procent. De onvergiste suiker (restsuiker) die achterblijft in de Madeira, geeft de wijn haar zoete smaak.

Bezoek een wijnhuis

Wil je van dichtbij bekijken hoe Madeira-wijn wordt gemaakt en ook een glaasje proeven van de verschillende soorten? Bezoek dan eens een wijnhuis. Bijzonder is wijnhuis Faja Dos Padres (8) aan de zuidkust van Madeira. Deze wijngaard kun je alleen bereiken per boot, of met een lift vanaf een 250 meter hoge klif, die de vallei compleet afschermt van de omgeving. Bij de wijngaard is een restaurant met fantastisch uitzicht op zee. Omdat de klifmuur het zonlicht terugkaatst de vallei in, en de bodem zeezout en vulkanische aarde bevat, groeit in deze wijngaard de zeldzame Malvasia-druif. De Malvasia Madeira is de meest zeldzame en zoetste in zijn soort. 

Top 3 culinaire evenementen

Juli–augustus: Machico Gastronomy, in het stadje Machico wordt elk jaar deMadeirenser keuken gepromoot. Dit is je kans om de meest bijzondere specialiteiten te proeven!

September: Madeira wijnfestival, in Estreito de Camara de Lobos wordt de eerste druivenoogst feestelijk binnengehaald met een parade en… veel wijn.

Mei-juni: Festas da Sé, een traditioneel feest waarbij er in restaurants en cafés in Funchal live folkloremuziek en -dans is.

Overnachten

De meeste hotels op Madeira bevinden zich langs de zuidoostelijke kust van het eiland. Ter hoogte van Funchal zijn fijne hotels met een goede verbinding naar de stad en restaurants. In het wat oostelijker gelegen plaatsje Caniço is het wat gemoedelijker. Daar vind je veel goede Portugese restaurants en rustige hotels.

Contacten

  1. Armazem do Sal: Rua da Alfândega 135. Funchal, +351 919134411
  2. Restaurante Lily’s: Road Manuel I # 170. 9200-143 Machico, +351 291964014
  3. Taberna de S. Vicente: Estrada Regional 104 | Sitio do Calhau. 9240 225 Sao Vicente, +351 291848034
  4. Espada Na Pedra Nelson Place: Estrada do Garajau N 144 B | Edificio Garajau Terrace. 9125 000 Madeira, +351 966566356
  5. Sessanta Caffe: Rua Queimada Cima 60. Funchal, +351 916409780
  6. Restaurante Sabores do Curral: Caminho da Pedra, +351 291712257
  7. Largo do Poco: Centro, Camara De Lobos, +351 291943907
  8. Faja Dos Padres: Estrada Padre António Dinis Henriques 1, Quinta Grande. 9300 261 Madeira, +351 291944538