Terug naar resultaten

5x veelzijdig Roemenië

Met een uurtje of drie vliegen ben je in Roemenië, land van de tot de verbeelding sprekende historie en folklore. Bewonder in Boekarest de paleizen en kathedralen. Bezoek het kasteel van Dracula in Transsylvanië. Rijd over de griezeligste weg ter wereld… en kom lekker bij op de stranden aan de Zwarte Zee.

1. Wandeling door Boekarest

Boekarest, București in het Roemeens, is de hoofdstad van Roemenië, en dé stad voor stedentrippers die wel eens wat anders willen. Het Cotroceni Paleis (1), de residentie van de president én deels museum, is een mooi begin voor een wandeling door de stad. Het paleis werd 300 jaar geleden gebouwd door Prins Șerban Cantacuzino. Meld je aan via de website, voor een rondleiding met een Engelssprekende gids langs vele eeuwen kunstvoorwerpen en interieur. Uitgekeken? Steek dan noordelijk de weg over en wandel door de botanische tuinen van het park Grădina Botanică Dimitrie Brândză (2), ook een heerlijke plek voor een picknick. Neem daarna de metro bij halte Gradina Botanica, en stap uit bij halte Izvor. Hier vind je in de buurt het Roemeens Historisch Museum (3), de fotogenieke stadsgehoorzaal Romanian Athenaeum (4), én het mooie klooster Stavropoleos. Rondom het klooster barst het van de hippe koffie- en eettentjes. Aanraders: Arcade Cafe (5) en het gezellige terras van Les Bourgeois (6).

Bucharest_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

2. De berg van Brașov

Roemenië heeft meer indrukwekkende steden, die zeker het bezoeken waard zijn. Ten noorden van Boekarest ligt Brașov, een middeleeuwse stad in het zuidoosten van het roemruchte gebied Transsylvanië. Brașov werd al in de 13e eeuw gesticht, en is beroemd om de gotische Zwarte Kerk: Biserica Neagră (7). De kerk dankt zijn naam aan de zwartgeblakerde muren, het gevolg van een grote brand in 1689. In de kerk kun je kostbare Turkse tapijten bewonderen. Het klooster ligt aan de voet van de berg Tâmpa, waar de stad tegenaan is gebouwd. Op de hoogste plek torent Tâmpa bijna 1000 meter boven de stad uit. Je kunt met de kabelbaan Telecabina Tâmpa (8) bijna voor nop de berg op, voor een schitterend uitzicht over de stad. Heb je hoogtevrees, dan kun je bij bar Level’s (9) moed indrinken.
 

3. Het kasteel van Graaf Dracula

Vanuit het zuiden gezien is Brașov de toegangspoort tot de historische regio Transsylvanië, die een groot deel van het huidige noorden en westen van Roemenië beslaat. Het was de woonplaats van Graaf Dracula - een vampier, en hoofdpersoon in het gotische horrorverhaal van Bram Stoker. Het personage Dracula is gebaseerd op de historische prins Vlad III, bijgenaamd Dracula, wat ‘zoon van de Duivel’ betekent in het Roemeens. Vlad was een wrede en bloeddorstig heerser, die naar verluidt woonde in een spookachtig kasteel (10) in de plaats Bran, midden in het woeste gebergte de Karpaten, op 30 kilometer van Brașov. Voor ongeveer 10 euro* kun je het kasteel bezoeken, en krijg je een rondleiding. Let op: je moet in goede conditie zijn, want een bezoek aan het kasteel vergt een hoop geklim. Maar dan waan je je ook wel echt in het kasteel van Dracula, en bij elke vleermuis denk je… zou het…? 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.


4. De beste weg ter wereld

Alsof een van de griezeligste inwoners ter wereld niet genoeg is, heeft Roemenië ook een van de meest griezelige wegen ter wereld. De Transfăgărășan, of nationale weg 7C, is 90 kilometer lang en loopt door het Fagaras-gebergte (trans + Fagaras), dat onderdeel is van de Transsylvanische alpen. De weg bereikt een hoogte van wel 2134 meter en heeft veel scherpe haarspeldbochten. Op sommige stukken rijd je op enkele tientallen centimeters van diepe afgronden en kijk je uit over het dal, waar de rest van de weg doorheen slingert. In het Britse tv-programma Top Gear scheurde presentator Jeremy Clarkson in 2009 in een vette bolide over de weg, die hij “de beste weg ter wereld noemde”. De beste manier om vanuit Boekarest op de Transfăgărășan te komen, is de snelweg A1 naar het industriestadje Pitesti nemen. Tussen oktober en juni is de weg door hevige sneeuwval meestal afgesloten.

Romania-Bran Castle_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

5. Dagje dobberen in de Zwarte Zee

Even genoeg van alle adrenaline en toe aan rust? Strijk dan een paar dagen neer op de stranden van de Zwarte Zee. Omdat het een binnenzee is, heeft de zee geen getijden (eb en vloed) en kun je heerlijk rustig op een opblaasbedje dobberen op het kalme water. De Roemeense badplaatsen aan de Zwarte Zee strekken zich uit vanaf de Donaudelta in het noorden, tot de Bulgaarse Zwarte Zeekust in het zuiden. De gezelligste badplaats is Mamaia, ten noorden van de havenstad Constanţa. Het heeft een fijn, breed strand en genoeg leuke tentjes voor een hapje en drankje. Aanrader: de knusse pub The Ugly Rabbit (11). Vanuit Boekarest gaan treinen en bussen naar Constanţa, en per huurauto doe je er een kleine 2 uur over.

Vervoer in Roemenië

Je kunt op allerlei manieren door Roemenië reizen: wandelend, per fiets, bus, trein, of huurauto, en zelfs per paard of huifkar. Reizen per trein is in Roemenië (CFR) heel goedkoop, en je kunt zelfs onderhandelen met de conducteur over de prijzen van toeslagen. Houd er wel rekening mee dat niet alle treinen volgens het spoorboekje rijden. In de grotere steden rijden trolleybussen (een soort ouderwetse trams) en bussen. Per auto door Roemenië reizen is de handigste manier om op afgelegen, minder toeristische plaatsen te komen. Het is in Roemenië verplicht om ook overdag met je lampen aan te rijden. Tip: zorg voor reservebenzine en extra water in de auto, wanneer je door afgelegen plekken gaat rijden.  

Eten en drinken

Roemenen zijn dol op vlees, vooral varkensvlees. Een populair gerecht is mititei, scherpe saucijsjes van gekruid varkensgehakt.

Vliegen & overnachten

In Roemenië vind je fijne hotels in Boekarest, in de omgeving van Brasov en in de badplaatsen rondom Constanta. Vanuit Nederland kun je in iets minder dan 3 uur rechtstreeks naar Boekarest vliegen.

Top 3 ook doen in Roemenië 

Nationaal park Cheile Nerei-Beușnița. Maak een wandeling door dit mooie natuurpark in het zuidwesten van Roemenië. 

Maramures. Bezoek in de regio Maramures de houten kerken, elk met een andere bouwstijl, uit verschillende periodes. 

Kloosters. Dol op oude kloosters vol religieuze kunstvoorwerpen en fresco’s? Maak een rondje langs de plaatsen Voronet, Moldovita, Humor, Arbore en Sucevita.

Contacten 

 1. Cotroceni Paleis: Bulevard Geniului 1, Boekarest 060116, +40 21221 1200
 2. Grădina Botanică Dimitrie Brândză: Șoseaua Cotroceni 32, Boekarest
 3. Roemeens Historisch Museum: Calea Victoriei 12, Boekarest 030026, +40 213158207
 4. Romanian Athenaeum: Strada Benjamin Franklin 1-3, Boekarest 030167
 5. Arcade Café: Strada Smârdan 30, Boekarest 030167, +40 722777674
 6. Les Bourgeois: Strada Smârdan 20, Boekarest 030167, +40 720132994
 7. Biserica Neagră: Curtea Johannes Honterus 2, Brașov 500025, +40 268511824
 8. Telecabina, Aleea Tiberiu Brediceanu, Brașov
 9. Level’s: Strada Grigoraș Dinicu 2, Brașov, +40 726601504
 10. Kasteel van Bran: Str. General Traian Mosoiu nr. 24, Bran 507025, Roemenië, +40 268237700
 11. The Ugly Rabbit: Perla Select Spațiul Comercial 3, Constanța 900001, Roemenië, +40 758258588